Piemont

Region ten mieści się na terenie górzystym, u stóp Alp. To wyjątkowe położenie geograficzne przyczynia się do powolnego dojrzewania winogron. Wynikiem tego powstaje wyjątkowy, charakterystyczny i niepowtarzalny smak wyprodukowanych win. W całym regionie

Piemont można wyróżnić trzy strefy produkcji:
- I strefa regionu
część północna, do której zaliczane są również wzgórza leżące na zachód od miast Novara i Vercelli ,
- II strefa regionu
część południowo wschodnią obok wzgórz Monferrato i miast Asti i Aleksandria,
- III strefa regionu
okolice Alby
Dwie trzecie produkcji z tego regionu to wina czerwone, stąd też pochodzi stwierdzenie, iż Piemont to królestwo win czerwonych. Wina białe stanowią mały procent produkcji, do głównych i najbardziej popularnych można zaliczyć moscato d'asti. Mniejszą produkcję stanowią chardonnay, sauvignon. Wina szlacheckie stanowią, aż 50% całej rocznej produkcji. Na początku istnienia winiarnia produkowała wina tylko słodkie, półsłodkie. Powstanie wina wytrawnego w tym regionie można zawdzięczać Louis'owi Oudart'owi z Reims. To on pomógł udoskonalić procedurę wytwarzania wina z pozbyciem się nieprzefermentowanych resztek cukru. Dzięki temu powstało wytrawne wino. Jako pierwsze wprowadzono do sprzedaży w 1850 roku – marchesi di barolo (pochodzące z barolo).

Typowe czerwone szczepy Piemontu:

Najbardziej znanym ze szczepów winorośli jest nebbiolo. Zawiera on dużo kwasów, garbników. Najstarsze wina pochodzące z tego regionu, takie jak barolo, ghemme, czy gattinara, także zawierały ten szczep.

  • Barbera

Także jest bardzo cenionym szczepem. Charakteryzuje się małą zawartością garbników, lecz dużą kwasowością. To właśnie jego uprawa jest najbardziej popularna.

  • Dolcetto

Szczep ten zawiera przeciętną ilość garbników i przeciętną zawartość kwasów.

  • Brachetto
  • Freisa
  • Grignolino

Charakteryzuje się dużą zawartością garbników i prawie całkowitym brakiem barwy.

  • Pelaverga
  • Bonarda
  • Vespolina
  • Rouchet/Ruch

Typowe DOCG Pimontu:

  • Asti/Moscato d'Asti
  • Barbaresco
  • Barolo
  • Acqui/Brachetto d'Acqui
  • Gattinara
  • Gavi/Cortese diGavi
  • Ghemme