- - Krymskie
- - Wina Argentyńskie
- - Wina Australijskie
- - Wina Austriackie
- - Wina Bułgarskie
- - Wina Chilijskie
- - Wina Cypryjskie
- - Wina Francuskie
- - Wina Greckie
- - Wina Gruzińskie
- - Wina Hiszpańskie
- - Wina Izraelskie
- - Wina Japońskie
- - Wina Mołdawskie
- - Wina Nowozelandzkie
- - Wina Polskie
- - Wina Portugalskie
- - Wina Rumuńskie
- - Wina Węgierskie
- - Wina Włoskie
- - Wina z RPA
- - Wina z USA
- - Wino z Turcji
Piemont
Region ten mieści się na terenie górzystym, u stóp Alp. To wyjątkowe położenie geograficzne przyczynia się do powolnego dojrzewania winogron. Wynikiem tego powstaje wyjątkowy, charakterystyczny i niepowtarzalny smak wyprodukowanych win. W całym regionie
Piemont można wyróżnić trzy strefy produkcji:
- I strefa regionu
część północna, do której zaliczane są również wzgórza leżące na zachód od miast Novara i Vercelli ,
- II strefa regionu
część południowo wschodnią obok wzgórz Monferrato i miast Asti i Aleksandria,
- III strefa regionu
okolice Alby
Dwie trzecie produkcji z tego regionu to wina czerwone, stąd też pochodzi stwierdzenie, iż Piemont to królestwo win czerwonych. Wina białe stanowią mały procent produkcji, do głównych i najbardziej popularnych można zaliczyć moscato d'asti. Mniejszą produkcję stanowią chardonnay, sauvignon. Wina szlacheckie stanowią, aż 50% całej rocznej produkcji. Na początku istnienia winiarnia produkowała wina tylko słodkie, półsłodkie. Powstanie wina wytrawnego w tym regionie można zawdzięczać Louis'owi Oudart'owi z Reims. To on pomógł udoskonalić procedurę wytwarzania wina z pozbyciem się nieprzefermentowanych resztek cukru. Dzięki temu powstało wytrawne wino. Jako pierwsze wprowadzono do sprzedaży w 1850 roku – marchesi di barolo (pochodzące z barolo).
Typowe czerwone szczepy Piemontu:
Najbardziej znanym ze szczepów winorośli jest nebbiolo. Zawiera on dużo kwasów, garbników. Najstarsze wina pochodzące z tego regionu, takie jak barolo, ghemme, czy gattinara, także zawierały ten szczep.
- Barbera
Także jest bardzo cenionym szczepem. Charakteryzuje się małą zawartością garbników, lecz dużą kwasowością. To właśnie jego uprawa jest najbardziej popularna.
- Dolcetto
Szczep ten zawiera przeciętną ilość garbników i przeciętną zawartość kwasów.
- Brachetto
- Freisa
- Grignolino
Charakteryzuje się dużą zawartością garbników i prawie całkowitym brakiem barwy.
- Pelaverga
- Bonarda
- Vespolina
- Rouchet/Ruch
Typowe DOCG Pimontu:
- Asti/Moscato d'Asti
- Barbaresco
- Barolo
- Acqui/Brachetto d'Acqui
- Gattinara
- Gavi/Cortese diGavi
- Ghemme