- - Krymskie
- - Wina Argentyńskie
- - Wina Australijskie
- - Wina Austriackie
- - Wina Bułgarskie
- - Wina Chilijskie
- - Wina Cypryjskie
- - Wina Francuskie
- - Wina Greckie
- - Wina Gruzińskie
- - Wina Hiszpańskie
- - Wina Izraelskie
- - Wina Japońskie
- - Wina Mołdawskie
- - Wina Nowozelandzkie
- - Wina Polskie
- - Wina Portugalskie
- - Wina Rumuńskie
- - Wina Węgierskie
- - Wina Włoskie
- - Wina z RPA
- - Wina z USA
- - Wino z Turcji
Ribera del Duero
Najsłynniejszy obszar upraw w hiszpańskim regionie winiarskim o nazwie Kastylia y Leon. Położony na wschód od miasta Valladolid, nad rzeką Duero powierzchnią odpowiada mniej więcej jednej czwartej powierzchni regionu Rioja, jednak pod względem jakości wina stał się jego wielkim rywalem. Gleba w dolinie Duero jest gliniasta, bogata w wapień z pewną ilością łupków, a położenie na wysokości ok. 600 m powoduje, że temperatura w ciągu doby znacznie się waha. Wszystkie te czynniki mają wpływ na winogrona, które dają winom ribera intensywną barwę i charakterystyczny bukiet, często z aromatem ciemnych jagód i nutą lukrecji. Przede wszystkim uprawia się tu odmianę tempranillo, której krzewy mogą rosnąć nawet na wysokości 900 m n.p.m. Pierwotnie z odmiany tej wyrabiano proste wina różowe, natomiast dziś wina ciemnoczerwone, mocne, niezwykle delikatne, a przy tym bardzo trwałe.