Ribera del Duero

 

Najsłynniejszy obszar upraw w hiszpańskim regionie winiarskim o nazwie Kastylia y Leon. Położony na wschód od miasta Valladolid, nad rzeką Duero powierzchnią odpowiada mniej więcej jednej czwartej powierzchni regionu Rioja, jednak pod względem jakości wina stał się jego wielkim rywalem. Gleba w dolinie Duero jest gliniasta, bogata w wapień z pewną ilością łupków, a położenie na wysokości ok. 600 m powoduje, że temperatura w ciągu doby znacznie się waha. Wszystkie te czynniki mają wpływ na winogrona, które dają winom ribera intensywną barwę i charakterystyczny bukiet, często z aromatem ciemnych jagód i nutą lukrecji. Przede wszystkim uprawia się tu odmianę tempranillo, której krzewy mogą rosnąć nawet na wysokości 900 m n.p.m. Pierwotnie z odmiany tej wyrabiano proste wina różowe, natomiast dziś wina ciemnoczerwone, mocne, niezwykle delikatne, a przy tym bardzo trwałe.