Friuli

Pełna nazwa tej lekko górzystej krainy to Friuli – Wenecja Julijska. Region ten stanowi część Le Tre Venezie. Mieści się w północno wschodniej części Włoch, granicząc ze Słowenią, oraz Wenecją patrząc od południa kraju. Już za czasów Juliusza Cezara uprawiana była na tym terenie winorośl. Region ten posiada nie tylko swoje szczepy, wiele odmian (szczególnie germańskich i słoweńskich) dotarło tu w wyniku przyłączenia Friuli do Cesarstwa Austro – Węgier. Od tego momentu wino leżakowało w dębowych beczkach pochodzących ze Słowenii. Również szczepy białych win pochodzenia francuskiego zaczęły cieszyć się uznaniem. Niestety wyprodukowane wina były zbyt napowietrzone, także sporo traciły na jakości. W 70-tych latach XX wieku, Mario Schiopatto dokonał przełomu i to nie tylko dla tego regionu lecz dotyczącej ogólnie produkcji win białych. Przeprowadził on kontrolowaną fermentację w tankach, w niskiej temperaturze, oraz dokonał pozyskiwanie moszczu z fenoli za pomocą hiperoksydacji. 60% całości to wina DOC, wina białe także stanowią 60%. w tym regionie nie istnieje DOCG.
Region ten jest niewielki, a produkcja odbywa się u drobnych plantatorów, którzy wykorzystują wiele odmian szczepów winogron. Wina wyprodukowane z tego regionu cenione są przede wszystkim ze względu na niepowtarzalny owocowy i czysty aromat. Niestety większość producentów wykorzystuje kadzie do procesu leżakowania co skutkuje zanikiem tych niepowtarzalnych win produkowanych według starych metod. W dodatku w celu urozmaicenia walorów smakowych zaczęto mieszać szczepy, również z innych regionów.

Typowe szczepy Friuli:
Białe:

  • Malvasia istriana
  • Verduzzo friulano
  • Picolit
  • Tocai friulano
  • Ribolla gialla

Czerwone:

  • Tazzelenghe
  • Refosco dal peduncolo rosso
  • Franconia
  • Schiopettino