Bourbon

To najbardziej znany i ceniony rodzaj amerykańskiej whiskey, produkowany niemal wyłącznie w Stanach Zjednoczonych, większość producentów tego trunku zlokalizowana jest w stanie Kentucky. Nazwa trunku pochodzi od hrabstwa Bourbon w tym właśnie stanie, który dziś jest głównym światowym producentem tego rodzaju whiskey, niektórzy amerykanie twierdzą, że prawdziwy bourbon pochodzi wyłącznie z Kentucky. Prawdopodobnie nie istnieje konkretny „wynalazca” bourbona, trunku, który w swej obecnej formie produkowany jest od końca XIX wieku, jednak osobą której najczęściej przypisuje się jego wynalezienie jest protestancki duchowny Elijah Craig. W maju 1964 roku Kongres Stanów Zjednoczonych ustalił warunki, jakie musi spełniać whiskey, aby móc nosić nazwę bourbon. Zgodnie z nimi bourbon musi być zrobiony z mieszanki zbóż, składającej się co najmniej w 51% z kukurydzy, po destylacji nie może zawierać więcej niż 80% alkoholu, natomiast do beczek nie może być wlewany, jeśli ma więcej niż 62,5% czystego alkoholu. Ponadto musi być produkowany z użyciem wyłącznie naturalnych składników i leżakowany w nowych, opalonych beczkach dębowych. Jeśli trunek spełnia powyższe kryteria i był leżakowany co najmniej dwa lata, może być nazwany Straight Bourbon, a jednocześnie trunek leżakowany krócej niż cztery lata musi posiadać informacje o okresie jego leżakowania. Większość burbonów będących obecnie na rynku są to produkty powstałe z mieszanki składającej się co najmniej w dwóch trzecich z kukurydzy i są leżakowane co najmniej cztery lata. Bardstown w stanie Kentucky nazywany jest Światową stolicą Bourbona, a we wrześniu odbywa się tam Bourbon Festival.