La Rioja
Przepiękne zielone tereny z przewagą klimatu atlantyckiego, rodzą niezwykle charakterystyczne plony, pod względem smaku i aromatu wytworzonych z nich win. Zbierania winogron w większości regionu odbywa się ręcznie, w szczególności w miejscach gdzie można spotkać stare krzewy. Dopiero w 1985 roku zaczęto uprawiać winorośl w La Rioja. Region ten przynosi bardzo duże źródło dochodu dla Hiszpanii. Już w 1999 roku 32 500 ha ziemi pod uprawy wzrosło, aż do 46 300 ha. Dzięki produkcji win z tych terenów kraj zdobył niezwykle bogatą i zauważalną w innych krajach wizytówkę. Charakterystyczny i odmienny smak, zawdzięczany jest nie tylko różnym odmianom szczepów, ale również leżakowaniu w kadziach. Niestety po wprowadzeniu nowego etapu procesu produkcji, jakim jest zimna fermentacja, wina straciły nieco na pełności i okrągłości aromatu. Wielu producentów powróciło jednak do leżakowania (choć krótkiego) w kadziach i beczkach dębowych. W dużym stopniu wina zyskały na jakości i świeżości.
Region ten składa się z trzech części:
I część: Alavesa (stanowi 23% powierzchni)
II część: Rioja Alta (stanowi 42% powierzchni)
III część: Rioja Baja (stanowi 35% powierzchni)
Typowe szczepy La Rioja:
Czerwone:
- Tempranillo
- Garnacha
- Mazuelo
- Graciano
- Cabernet Sauvignon
Białe:
- odmiany Viura (Macabeo)
- Garnacha Blanca
- Malvasia Riojana
Popularni producenci Rioja:
Proces produkcji: długie dojrzewanie, głównie w starych kadziach
- Marqués de Murietta
- La Rioja Alta
- Lopez de Heredia
Proces produkcji: metoda nowoczesna - leżakowanie w nowych beczkach, winifikacja mniej utleniająca
- Bodegas Palado
- Allende
- Rode
Proces produkcji: krótkie przechowywanie w starych beczkach
- Remelluri