Katalonia

Region ten jest najbogatszą prowincją w Hiszpanii. Stolicą jest Barcelona, stąd też biorą się duże zyski. W Katalonii tym ludzie porozumiewają się w dwóch językach: katalońskim i kastylijskim, choć ten pierwszy zdecydowanie przeważa. Region ten słynie z wyjątkowego wina cava, o niezwykłej harmonii nut smaku. Josep Raventŏs z firmą Codorniu w 1872 roku kopiując producentów szampanów wprowadził produkcje win musujących. Firma ta wraz z Freixenet, należy dziś do największych producentów tego rodzaju trunków. Przy produkcji cavy bardzo istotne i niezawodne znaczenie ma sterowanie komputerowo żyropalet. Proces produkcji cavy musującej obejmuje metodę tradicional (z dodatkiem locor de expedición):
- drugą fermentacje w butelkach
- leżakowanie na osadzie dennym
- zamrożenie osadu
- usunięcie osadu
- dodanie ponownie wina, cukru
- ponowne zakorkowanie

Do 10 Denominaciŏn de Origen należą:

  • Alella
  • Empordá - Costa Brava
  • Conca de Barberá
  • Costers del Segre
  • Penedès
  • Pla de Bages
  • Priorat
  • Tarragona
  • Terra Alta
  • Catalunya

Typowe szczepy Katalonii:

Popularni producenci Katalonii:

  • Parxet
  • Mestres
  • Alvaro Palado
  • Rottlan Torra
  • Cellers de Scala - Dei
  • Raimat
  • Castell del Remei