Katalonia
Region ten jest najbogatszą prowincją w Hiszpanii. Stolicą jest Barcelona, stąd też biorą się duże zyski. W Katalonii tym ludzie porozumiewają się w dwóch językach: katalońskim i kastylijskim, choć ten pierwszy zdecydowanie przeważa. Region ten słynie z wyjątkowego wina cava, o niezwykłej harmonii nut smaku. Josep Raventŏs z firmą Codorniu w 1872 roku kopiując producentów szampanów wprowadził produkcje win musujących. Firma ta wraz z Freixenet, należy dziś do największych producentów tego rodzaju trunków. Przy produkcji cavy bardzo istotne i niezawodne znaczenie ma sterowanie komputerowo żyropalet. Proces produkcji cavy musującej obejmuje metodę tradicional (z dodatkiem locor de expedición):
- drugą fermentacje w butelkach
- leżakowanie na osadzie dennym
- zamrożenie osadu
- usunięcie osadu
- dodanie ponownie wina, cukru
- ponowne zakorkowanie
Do 10 Denominaciŏn de Origen należą:
- Alella
- Empordá - Costa Brava
- Conca de Barberá
- Costers del Segre
- Penedès
- Pla de Bages
- Priorat
- Tarragona
- Terra Alta
- Catalunya
Typowe szczepy Katalonii:
- Macabeo
- Parrelada
- Garnacha
- Monastrell
- Malvasia
- Chardonnay
Popularni producenci Katalonii:
- Parxet
- Mestres
- Alvaro Palado
- Rottlan Torra
- Cellers de Scala - Dei
- Raimat
- Castell del Remei