- - Krymskie
- - Wina Argentyńskie
- - Wina Australijskie
- - Wina Austriackie
- - Wina Bułgarskie
- - Wina Chilijskie
- - Wina Cypryjskie
- - Wina Francuskie
- - Wina Greckie
- - Wina Gruzińskie
- - Wina Hiszpańskie
- - Wina Izraelskie
- - Wina Japońskie
- - Wina Mołdawskie
- - Wina Nowozelandzkie
- - Wina Polskie
- - Wina Portugalskie
- - Wina Rumuńskie
- - Wina Węgierskie
- - Wina Włoskie
- - Wina z RPA
- - Wina z USA
- - Wino z Turcji
Rum
Trunek na bazie półpłynnej lepkiej melasy, która powstaje podczas produkcji cukru z trzciny cukrowej(Saccharum officinarum), lub sfermentowanego soku z trzciny cukrowej. Po destylacji rumu, poddaje się go leżakowaniu w drewnianych beczkach. Rum po destylacji jest zawsze bezbarwny, biały rum takim też pozostaje, nawet po procesie leżakowania w beczkach z drewna jesionowego. Proces starzenia kontynuowany jest w zbiornikach z nierdzewnej stali. Brązowy rum leżakuje dłużej, w beczkach z ciemnego drewna, w których nabiera żółtawego lub brązowawego koloru. Czasami zabarwia się go dodatkowo domieszką brązowego syropu cukrowego. Biały rum jest nie tylko słabszy od brązowego, ale jest też łagodniejszy w smaku. Doskonale harmonizuje się smakowo z innymi napojami, takimi jak soki owocowe, likiery i napoje gazowane. Jednak łagodny aromat tego rumu zbyt szybko się ulatnia i z tego powodu biały rum nie nadaje się do napojów serwowanych na gorąco, jak poncze czy herbaty. Najczęstszy podział rumów (rodzaje rumów):
- rumy lekkie: (Light bodied rum) o umiarkowanej zawartości estrogenu, wytrawny.
- biały rum (white silver lub Ligus ) – jasny, lekki o najmniej intensywnym aromacie i smaku.
- złocisty rum (gold amber) z silniejszym aromatem i smakiem, ale łagodny i nieco słodkawy.
- rumy ciężkie (heavy bodied rum dark) o dużej zawartości estrogenu i mocnym zapachu oraz smaku, słodkawe.
- aromatyzowany z dodatkiem smaku i zapachu np. pomarańczy lub kokosa.
- "spiced" - ostry w smaku.
Uważa się, że pierwsze destylacje rumu, przeprowadzano na wyspie Barbados. Zawartość alkoholu tego trunku waha się pomiędzy 38, a nawet 80%. Ojczyzną rumu są wyspy z rejonu morza Karaibskiego (Jamajka, Martynika, Porto Rico, Kuba). Rum wytwarzany na poszczególnych wyspach różni się aromatem i smakiem tak znacznie, jak wina produkowane w różnych częściach Europy. Dawniej był to trunek rabusiów, piratów, szmuglerów oraz handlarzy niewolników.