Andaluzja

Region ten leży pomiędzy morzem atlantyckim, a śródziemnym i zajmuje, aż jedną trzecią powierzchni całego terytorium gorącej Hiszpanii. Miasto Jerez de la Frontera znajduje się dokładnie w centrum. Klimat jest tu bardzo ciepły, o umiarkowanej ilości opadów. Latem temperatura może osiągnąć 40°C, a deszcz jest wtedy rzadko spotykany. Ziemia jest bogata w wapienie (tzw. typu albariza), wilgoć nie wydostaje się z gleby poprzez parowanie, wysycha tylko zewnętrzna część dając w ten sposób ochronną powłokę. Zatem uprawa winorośli nie jest zagrożona. Według zasad prawnych zbiory mogą wynosić do 82 hl/ha, ale zazwyczaj osiągają około 50 hl/ha.

Andaluzja słynie przede wszystkim z bardzo znanego wina - sherry. Sława osiągnęła nie tylko popularność w całym kraju, ale również i za granicą. To wino do dziś cieszy się uznaniem wśród dużej rzeszy ludzi. Aż 94% uprawy stanowi palomino. Po zbiorze palomino fermentuje i uzyskuje się białe wino wytrawne, które przez okres 12 miesięcy pozostaje na osadzie dennym. Długie leżakowanie w tradycyjnych systemach solera towarzyszy powstawaniu szlachetnego wina sherry. Aby uzyskać próbki wina, należy użyć bardzo długiej pipety tzw. venencia, która dociera, aż pod warstwę drożdży.

Ciekawostka: Co decyduje o charakterze i jakości określonej marki wina?

Almacen - zakład (magazyn), w którym odbywa się produkcja młodego wina. Firmy te nie zajmują się uprawą winorośli. Po leżakowaniu wino to trafia do producentów znanych marek, jako podstawowy składnik do którego dodaje się inne by uzyskać odpowiednie wino.

Flor del vino - typowa dla sherry warstewka drożdży na powierzchni wina (kwiat wina)

Typowe szczepy Andaluzji:

Rodzaje sherry:

- Finto:

Cechy charakterystyczne: jasnożółta barwa, smak bardzo wytrawny, zapach migdalów.

- Amontillado:

Cechy charakterystyczne: złocista barwa, smak mniej wytrawny, zapach orzechów laakowych.

- Manzanilla:

Cechy charakterystyczne: bardzo delikatna.

- Oloroso:

Cechy charakterystyczne: kasztanowa barwa, smak na ogół wytrawny, zapach orzechów włoskich.

- Cream sherry:

Cechy charakterystyczne: tak jak oloroso, lecz słodzone winem wyprodukowanym z suszonych winogron.

- Moscatel i Pedro Ximenēz

Cechy charakterystyczne: smak słodki, wina powstałe z suszonych owoców

Popularni producenci sherry:

  • Valdespino (jego firma została wykupiona w 2000 przez Josē Esteveza
  • Lustau
  • Pedro Romero