KASTYLIA - LEÓN

Region ten może poszczycić się szeroką gamą win cieszących się dużą popularnością, jakością zarówno wśród białych i czerwonych win. Ribera del Duero Vega Sicilla winnica ta jest bardzo rozpoznawalna w Hiszpanii. Niektóre regiony Kastylia - León posiadają gliniastą glebę, z dużą zawartością wapienia, oraz z dużymi zmianami temperatury w ciągu doby spowodowanymi wysokim położeniem (600m - Dolina Duero). Ilość wyprodukowanych win na przykładzie Ribera del Duero nie jest za wysoka, ceny także nie są zachęcające, ale smak i aromat w niektórych produkcjach, posiada nuty ciemnych jagód, lukrecji. W uprawie winorośli także można spotkać starsze krzewy, z których powstają lepsze pod względem jakości wina. Z kolei wina o bardziej bogatej barwie, wyprodukowane z winogron o mniejszej zawartości kwasów i większej zawartości cukru pochodzą z Toro. Miejscowość ta charakteryzuje się przede wszystkim dużą ilością bardzo słonecznych dni. Tereny są wyżynne, gdzie różnice klimatyczne są znaczne. Opady są niewielkie. W Rueda, z kolei występują znaczne różnice temperatur między nocą, a dniem. Klimat panuje tu kontynentalny,
Typowe szczepy Kastylii - León:

  • Tempranillo (lokalna nazwa tego szczepu - tinto del pais)

Ciekawostka: Czerwone wino z Toro może być zrobione na bazie różnych szczepów winogron, ale 75% musi stanowić tempranillo.

Popularni producenci Kastylii - León:

  • Ribera del DUERO
  • Alejandro Fernandėz (wina: vega sicilia pesquera)
  • Perdrosa
  • Teófilo Reyes
  • Val Sotillo
  • Valtravieso
  • Villacreces
  • Peter Sissecki
  • Mariano Garcia Toro
  • Bodegas Farińa - wina klasyczne
  • Vega Sauco - wina bardziej owocowe
  • Mariono Gracia Rudea
  • Marquès de Riscal
  • Bodegas Antońo z Vińa Mocen
  • Hermanos Lurton
  • Castillo la Vieja