KASTYLIA - LEÓN
Region ten może poszczycić się szeroką gamą win cieszących się dużą popularnością, jakością zarówno wśród białych i czerwonych win. Ribera del Duero Vega Sicilla winnica ta jest bardzo rozpoznawalna w Hiszpanii. Niektóre regiony Kastylia - León posiadają gliniastą glebę, z dużą zawartością wapienia, oraz z dużymi zmianami temperatury w ciągu doby spowodowanymi wysokim położeniem (600m - Dolina Duero). Ilość wyprodukowanych win na przykładzie Ribera del Duero nie jest za wysoka, ceny także nie są zachęcające, ale smak i aromat w niektórych produkcjach, posiada nuty ciemnych jagód, lukrecji. W uprawie winorośli także można spotkać starsze krzewy, z których powstają lepsze pod względem jakości wina. Z kolei wina o bardziej bogatej barwie, wyprodukowane z winogron o mniejszej zawartości kwasów i większej zawartości cukru pochodzą z Toro. Miejscowość ta charakteryzuje się przede wszystkim dużą ilością bardzo słonecznych dni. Tereny są wyżynne, gdzie różnice klimatyczne są znaczne. Opady są niewielkie. W Rueda, z kolei występują znaczne różnice temperatur między nocą, a dniem. Klimat panuje tu kontynentalny,
Typowe szczepy Kastylii - León:
- Tempranillo (lokalna nazwa tego szczepu - tinto del pais)
Ciekawostka: Czerwone wino z Toro może być zrobione na bazie różnych szczepów winogron, ale 75% musi stanowić tempranillo.
- Cabernet sauvignon
- Merlot
- Malbec
- Albillo
- Parrelada
- Garnacha
- Verdoje
- Malvasia
Popularni producenci Kastylii - León:
- Ribera del DUERO
- Alejandro Fernandėz (wina: vega sicilia pesquera)
- Perdrosa
- Teófilo Reyes
- Val Sotillo
- Valtravieso
- Villacreces
- Peter Sissecki
- Mariano Garcia Toro
- Bodegas Farińa - wina klasyczne
- Vega Sauco - wina bardziej owocowe
- Mariono Gracia Rudea
- Marquès de Riscal
- Bodegas Antońo z Vińa Mocen
- Hermanos Lurton
- Castillo la Vieja