Wina izraelskie

Izrael – plantacje winogron w tym kraju zajmują ponad 7500 akrów ziemi, co w porównaniu choćby z rokiem 1948 wskazuje na wzrost powierzchni uprawnej aż o 200%. Gleby i suchy klimat znakomicie sprzyjają uprawie, a niewielkie opady są sztucznie uzupełniane. Z obszarów tych zbiera się rok rocznie ponad 50 tysięcy ton winogron. Już co trzecia butelka wina wysyłana jest na eksport – głównie do Stanów Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii i krajów skandynawskich. Warto nadmienić w tym miejscu, że od zarania dziejów, uginająca się pod ciężarem owoców winorośl była dla Żydów symbolem płodności. W uprawie winorośli i produkcji wina Izrael wykorzystuje obecnie najnowsze technologie. By uzyskać najwyższą jakość i oryginalny smak wina sprowadza się nowe szczepy, a następnie krzyżuje je i miesza. Najlepsze izraelskie wina pochodzą ze wzgórz Golan, z okolic Katzrin. Ich jakość została zauważona i doceniona, bo już trzy razy z rzędu wino to, jako ewenement na rynku, zdobyło najwyższe nagrody na ogólnoświatowej wystawie Vinexpo. Do najpopularniejszych winorośli zaliczyć należy: Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Emerald Riesling, a także Muscat i Zinfandela -odmiana kalifornijska. Powstałe z nich wina podzielić można na trzy klasy: Yarden jako to najwyższej jakości, Gamla, i Golan. Izrael znany jest także z wytrawnych win musujących Carmel, których nazwę tłumaczy się jako „boża winnica” (od słów Kerem El). Produkuje się tu wina czerwone, białe i różowe, które są dobrej jakości i w przystępnej cenie. Zasługującym na uwagę zagłębiem winiarskim są bez wątpienia tereny położone między Jerozolimą a Tel Avivem. W Latrun mieści się jedna z bardziej egzotycznych wytwórni win - w klasztorze trapistów. Początek produkcji win w tym miejscu datuję się na rok 1899, kiedy to francuscy zakonnicy podjęli decyzję o utrzymywaniu się wyłącznie z pracy fizycznej. Produkcja, rocznie, sięgała około 300 tysięcy butelek. Innym przykładem religijnego ośrodka trudniącego się produkcją wina jest Instytut Teologiczny Cremisan (nieopodal Betlejem). Już od 1885 roku, zamieszkujący w nim włoscy salezjanie oferują białe wino.

Regiony winiarskie:

Bet Szemesz, Galilea, Jerozolima, Riszon, Le Syjon, Wzgórza Golan, Góra Karmel, Latrun, Judea.