Gin

Anglosaski rodzaj wódki jałowcowej, bezbarwny, klarowny napój alkoholowy, którego nazwa pochodzi od staro holenderskiego słowa „genever”. Po destylacji zacieru z dodatkiem jagód jałowca powinien zawierać 35% - 45% alkoholu. Gin nie wymaga długiego leżakowania, wystarczy kilka dni lub tygodni, by wódka zharmonizowała się po rozcieńczeniu z wodą. Na charakterystyczny gorzkawy, cierpki smak i aromat ginu składa się spirytus zbożowy rektyfikowany oraz mieszanka ziół i składników roślinnych, wśród których króluje jałowiec, anyż, a także arcydzięgiel, nasiona kolendry, kardamon, kminek, lukrecja, korzeń anżeliki, tataraku, kora kasji, kwiat nagietka, cynamon, liść laurowy, gorzkie migdały, oraz skórki owoców cytrusowych. Jednakże pełna receptura, znana jest wyłącznie producentom i stanowi pilnie strzeżoną tajemnicę firm. Do wielkiej popularności ginu przyczynił się z pewnością fakt, że jest on znakomitym składnikiem drinków. Żaden bar nie może istnieć, bez ginu w swoim arsenale. W Polsce przez długie lata gin degustowało się zazwyczaj z nieśmiertelnym tonikiem i cytryną, choć w rzeczywistości trunek ten świetnie komponuje się z wieloma innymi składnikami np. sokiem pomarańczowym, czy napojem cytrynowym. Dry gin i London dry gin, to dwie najpopularniejsze marki.

Ciekawostka:
- Gin z tonikiem uważany jest za napój, który pozwolił Brytyjczykom zająć i utrzymać Indie. Wszystko dzięki chininie zawartej w toniku, która chroniła żołnierzy przed malarią.