Armagnac
Na trunek ten mówi się starszy brat koniaku. Armaniak jest starszy od koniaku o około 150 lat, produkowany jest w regionie Armagnac w Gaskonii, w obrębie apelacji (Armagnac Appellation Controlee). Armagnac jest to wódka z białych winogron (winiak). Do produkcji armaniaku, oficjalnie dopuszczono 10 szczepów winogron. Jednak 4 z nich, uważa się za najważniejsze:
Ugni-blanc, Folle Blanche, Baco 22 A, Colombard.
Produkcja armaniaków wymaga niesamowitej cierpliwości. Dotyczy to głównie wieloletniego dojrzewania destylatów. Podstawową różnicą pomiędzy Armaniakiem, a Koniakiem, jest to, że Armagnac jest destylowany raz, a koniak dwa razy.
Rodzaje armaniaków:
- Najmłodszy trafiający na rynek armaniak musi mieć za sobą, co najmniej dwa lata starzenia w beczkach (jest to wiek najmłodszego składnika kupażu) i jest oznaczany na etykiecie trzema gwiazdkami lub symbolem VS.
- Kategoria VSOP oznacza kupaż, w którym najmłodszy składnik ma, co najmniej 5 lat starzenia.
- XO – 6 lat
- Hors d’Âge – 10 lat.
- Elitę tworzą armaniaki rocznikowe, zrobione w całości z wina z danego rocznika, dojrzewające w beczkach, co najmniej 10 lat.
Od lipca 2006 istnieje nowa apelacja, blanche-armagnac, obejmująca destylaty białe, nie starzone w beczkach. To bardzo dobre, aromatyczne alkohole, wykorzystywane są głównie do drinków.