- - Krymskie
- - Wina Argentyńskie
- - Wina Australijskie
- - Wina Austriackie
- - Wina Bułgarskie
- - Wina Chilijskie
- - Wina Cypryjskie
- - Wina Francuskie
- - Wina Greckie
- - Wina Gruzińskie
- - Wina Hiszpańskie
- - Wina Izraelskie
- - Wina Japońskie
- - Wina Mołdawskie
- - Wina Nowozelandzkie
- - Wina Polskie
- - Wina Portugalskie
- - Wina Rumuńskie
- - Wina Węgierskie
- - Wina Włoskie
- - Wina z RPA
- - Wina z USA
- - Wino z Turcji
Szampania - Champagne
Szampania (Champagne) to najdalej na północ wysunięty rejon uprawy winorośli we Francji. Niskie temperatury i przeważnie bardzo jałowa gleba, z przewagą kredy i wapienia, tworzą specyficzną jakość wina. Główne uprawiane tutaj szczepy to trzy odmiany szampańskie: chardonnay, pinot noir i pinot meunier, stanowiące łącznie ok. 95% wszystkich upraw w tym regionie. Panujący tu chłodny klimat powoduje, że czas dojrzewania winogron zmienia się z każdym rokiem i z reguły prowadzi do dużej zawartości kwasów w owocach i winie. Dominującym w Szampanii rodzajem tego trunku jest Non Vintage champagne (NV), który powstaje na bazie mieszanki wielu zbiorów z konkretnej winnicy oraz wielu roczników (z tego powodu etykiety nie zawierają informacji o roku). Jednak na rynku są również dostępne inne rodzaje szampana. Vintage to produkt z pojedynczego rocznika, wytwarzany tylko wtedy, gdy jakość wina jest na tyle dobra, że domieszka innych roczników nie jest konieczna. Blanc de blancs to szampan wyłącznie z białych winogron, tzn. chardonnay, natomiast Blanc de noirs wyłącznie z winogron czerwonych, czyli pinot noir, ewentualnie uzupełniony dodatkiem pinot meunier. Rose wytwarza się natomiast zwykle przez dodanie odrobiny czerwonego wina do wina wyjściowego, choć niektórzy producenci, stosują w tym celu krótkotrwałą ekstrakcję ze skórek. Wiele wytwórni proponuje także tzw. luksusowe cuvee. Są to reprezentujące najlepszą jakość szampany pochodzące tylko z najlepszych lat.