Poradnik jak i do czego pić wina wytrawne

NASZ MAŁY PORADNIK

Jak czerpac przyjemność z picia wina?

Jak dobierać wino do obiadu, z czym je łączyć a z czym nie?
Na te pytania i wiele innych odpowiem państwu poniżej...


Pamiętajmy że jeśli chcemy wypić dobre wino i czerpać z tego przyjemność
potrzebujemy WINA, a nie produktu winopodobnego, to podstawowa jak nie
najważniejsza sprawa. Prawdziwe wino na pewno znajdą państwo w naszym sklepie.
Teraz przejdźmy do meritum sprawy...

Jak czerpać przyjemność z picia wina ?

Jak już mamy w domu nasze wspaniałe winko to jeszcze musimy się go
dobrze napić. Do tego potrzebujemy przede wszystkim odpowiedni kieliszek.

Kieliszek musi być:

  • czysty tj. przezroczysty z czystego szkła.
  • im prostszy tym lepszy
  • nie poręczna jest zbyt krótka i zbyt długa nóżka, musimy więc dobrać ją indywidualnie.

 

 

SZTUKA PICIA WINA:

Po pierwsze odpowiednia ilość!!!

Najlepiej napełnić wino w 1/3 kieliszka. Lekko okrężnymi ruchami
poruszamy winem po ściankach kieliszka. Co pozwala nam na wydobycie z
trunku pełni wspaniałych zapachów.

Uwaga!
Jeśli na początku mieszanie w powietrzu jest za skomplikowane, można
zrobić to stawiając kieliszek na stole, na pewno szybko dojdą państwo do
wprawy !:)

 

 

Po drugie kontakt wzrokowy!!!

To tak jak w życiu! Pamiętamy przecież, że nowa znajomość zaczyna się od
spojrzenia, przyglądania się. Z winem jest tak samo. Patrzymy uważnie
jak wygląda, jak prezentuje się w kieliszku, jakiej jest barwy,
jak się przelewa, jak "płacze" spływając po ściankach
kieliszka, czy jest klarowne. Kontakt wzrokowy daje już pierwsze
estetyczne wrażenia. Dobrze przecież wiemy, że niestety, ale pierwsze
wrażenie jest bardzo ważne.

Po trzecie trzeba mieć nosa!!!

Zmysł węchu jest chyba w degustowaniu najważniejszy. Możemy to wam
udowodnić. Proszę bardzo, oto przykład z życia:
Towarzyszy on podczas
próbowania jedzenia. Prosze jedząc zatkać sobie nos. Co czujemy?
Praktycznie nic! Człowiek jest taką istotą, że potrafi rozróżnić 4000
zapachów! Powonienie może też nas ostrzec przed zepsutym winem.
Warto zaznaczyć, że rozróżniać zapachy to jedno, a określić je to inna
sprawa. Z prostymi zapachami takimi jak cytryna, kawa, czy tytoń nie ma
problemu. Bardzo złożone bukiety można nauczyć się rozpoznawać. Pomaga w
tym odwoływanie się do zapamiętywanych wrażeń z dzieciństwa. Przyjemny
zapach potrafi nas wzruszyć, zaciekawić, a nawet oczarować. Więc czujmy,
wąchajmy , kojarzmy i delektujmy się ciekawymi zapachami win. Nawet nie
wyobrażacie sobie, ile można wyczuć. Wystarczy włożyć w to trochę pasjii
i chęci by poczuć tę wspaniałość.

Po czwarte bliższy kontakt, muśnięcie, pocałunek!!!

Tak jak bliska osoba, obdarzy nas pocałunkiem, tak bliższy kontakt z
winem mamy wówczas gdy znajdzie się ono w naszych ustach. Nie ma co się
śpieszyć, przystopujmy, zatrzymajmy ten płyn na chwilkę w ustach. Lekko
wciągnijmy nosem powietrze i dajmy winu rozpłynąć się po całym języku.
Poczujmy jak oplata nas jego wspaniałość. Po przełknięciu trunku
zauważymy jak długo jeszcze pozostaje smak. Czujemy czy wino jest
szorstkie, ściągające czy łagodne lub mięsiste. Nasze kubki smakowe w
tym momencie mają dużo pracy. Pracują nad wyłowieniem
słodkości,kwaswości, słoności i goryczki. To podstawowe smaki, które
tworzą ze sobą wiele kombinacji. Bawmy się w nazywaniu ich i w wyrażeniu
swoich indywidualnych odczuć, zobaczycie jakie to przyjemne.

Pamiętajmy życie jest zbyt krótkie, by pić kiepskie wino. Jak mamy pić
odczuwajmy z tego przyjemność, wiedzmy co pijemy i cieszmy się tym.




Ogólne ZASADY SERWOWANIA WIN, warto je znać- czyli jakie wino kiedy podać i do czego


Oficjalne zasady serwowania wina mówią, aby podawać:
- wina białe przed czerwonymi,
- wytrawne przed słodkimi,
- lekkie przed ciężkimi,
- łagodniejsze przed tymi o mocniejszym i bardziej złożonym smaku.



Sery twarde znacznie lepiej idą w parze z winami czerwonymi, wina białe z kremowymi serami miękkimi.

Czerwone wino lubi oddychać. Powinno się więc otwierać butelkę co najmniej 15 minut przed spożyciem, a już nalepiej otworzyć na około godzinę przed spożyciem, aby mogły wyparować substancje, które mogłyby psuć smak wina i aby mogło one "pooddychać".

Czerwone wino nie powinno wypełniać kieliszka więcej niż do 1/3 objętości. Łatwiej mu będzie oddychać i wydobyć pełen bukiet aromatów. Wina białe można nalewać do połowy objętości kieliszka.

Lepiej nie podawać wina do potraw z czekolady, lub do potraw w których użyty był ocet.

Przy otwieraniu wina, ważne jest aby uważać, żeby korek nie został przebity na wylot, gdyż nie ma gorszej herezji jak pływające kawałki korka w winie.

Gospodarz domu po otwarciu butelki, najpierw sam próbuje odrobinę wina i dopiero po spróbowaniu i powąchaniu korka nalewa pozostałym osobom do kieliszków.


Jak dobrać wino do jedzenia?
Na jakie dania ma dobry wpływ wino, a na które zły?
Jak dobrać wino do jedzenia i przekąsek?

Często takie pytania sobie zadajemy.

- Wino wytrawne bogate w garbniki (np. Bordeaux) podane z produktami bogatymi w garbniki (np. orzechy włoskie) stanie się nieznośnie wytrawne, wręcz kwaśne.
– Proteiny łagodzą garbniki, wino mocno wytrawne dobre więc będzie do wołowiny.
– Potrawy delikatne (białe ryby, cielęcina) zostaną zupełnie przytłumione przez ciężkie wina czerwone, tak jak ostra lasagna zabije smak delikatnego Sauvignon Blanc.
– Niektóre kombinacje wina z jedzeniem (np. indyka z czerwonym Bordeaux) tworzą smak obcy i niepożądany, np. metaliczny.
– Wina mocno wytrawne sprawiają, iż potrawy słodkie stają się mniej słodkie, potrawy słone zaś czynią wino wytrawne jeszcze bardziej wytrawnym.
– Potrawy słone zabijają słodycz wina, a uwypuklają smaki owocowe win słodszych.
– Wina kwaśne łagodzą potrawy tłuste i oleiste.


JAKIE WINO DO OBIADU?
Ogólne zasady podawania win:


- białe wina do białych mięs i ryb
- czerwone wina do mięs czerwonych
- słodkie do deserów lub po jedzeniu.

Nie musisz jednak trzymać się kurczowo ogólnie przyjętych norm. Wybór zależy od ciebie. Tobie ma smakować kombinacja potrawy z winem, jeśli więc potrafisz zajadać się wątróbką popijając ją szampanem, nikogo nie ma prawa to już dziwić.

Podstawowe zasady doboru wina do potraw w nowoczesnej kuchni kładą nacisk na:
łączenie jedzenia i wina o podobnych walorach, np. dania z cytrusami z winem owocowym, ciężkiego gulaszu z winem ciężkim, łagodnej ryby z delikatnym winem (niekoniecznie białym), lub dobieranie wina do potraw na zasadzie kontrastu, np. mocno wytrawne wino do gęstego sosu śmietanowego, ciężkie wina do prostych zakąsek, np. chleba i sera.



Nie sam produkt więc, lecz jego doprawienie zadecyduje o wyborze wina do posiłku. Wegetariańska mocno pieprzna pasta wymagać będzie czegoś więcej, niż stonowanego Sauvignon Blanc, a bitki wieprzowe na słodko nie stworzą zgranej pary z wytrawnym Merlot'em.





Jeśli wybór wina nadał wydaje się wam trudny, pamiętajcie, że dobre wino podawane do dobrej potrawy w dobrym towarzystwie zawsze będzie wspaniałe!