Nawarra

W porównaniu do regionu La Rioja, Nawarra jest ponad dwa razy mniejsza pod względem uprawy winorośli. Powierzchnia ta wynosi zaledwie 14 225 ha. szczepy używane do produkcji win także są podobne, stąd też region ten przyjął nazwę młodszej siostry La Rioja. Wina z tego regionu posiadają dobrą opinię na terenie całego kraju Hiszpanii. Nawarra posiada tylko jedną apelację DO, gdzie produkuje się różne wina, ze względem na pochodzenie szczepów z różnych podregionów. Dzieje się tak ponieważ panuje tam różny klimat począwszy od atlantyckiego do suchego i ciepłego, to z kolei wpływa na zawartość kwasowości czy garbników w wytworzonym winie. Największym uznaniem cieszą się wina rosé, wyprodukowane na bazie szczepów garnacha.
Wiele win produkuje się przy użyciu kilku szczepów z różnych podregionów, mieszanek. Istnieją w sprzedaży również wina wyprodukowane tylko w oparciu o szczepy z jednego podregionu.

Typowe szczepy Nawarry:
Czerwone:

Białe:

Popularni producenci Nawarry:

  • Rodzina Chivite
  • Ochoa
  • Nekeas
  • Guelbenzu
  • Palado de la Vega
  • Marco Real
  • Castillo do Monjardin