Galicja

Tak jak Hiszpania słynie przede wszystkim z win czerwonych, tak Galicja rozpoznawana jest przede wszystkim dzięki winom białych. Wyprodukowane wina cieszą się uznaniem i dużą popularnością wśród osób, które lubią kosztować wina dobrej jakości. Szybki rozwój winorośli wynika przede wszystkim z panującego chłodnego klimatu atlantyckie, z dużą ilością opadów. Region może poszczycić się statusem DO już od 1989 roku. Posiada 2000 ha winnic, usytuowanych na bardzo żyznym gruncie. Od 600 do 1600 na jeden ha jest krzewów winorośli, zatem na ziemi są bardzo gęsto usytuowane.
Według przepisów normy dopuszczalne wielkości zbioru wynoszą:

- 71,5 hl/ha dla szczepu lokalnego albariño

- 87,5 hl/ha dla innych szczepów

Albariño jest to krzew, rozwija się i rośnie na terenie Galicji bardzo szybko. Żyzna gleba, liczne opady i atlantycki klimat sprzyja tej roślinności. Niestety wiąże się to również z nadmiernym przyrostem liści, a zatem z trudnościami utrzymania dobrych warunków dojrzewania. Skutkiem tego jest zbiór owoców, które są jeszcze niedojrzałe. Dlatego też wina z tego regionu charakteryzują wyczuwalnym posmakiem mało aromatycznych owoców. Istnieją niektórzy producenci stosujący specyficzną metodę, dającą osiągnąć wino nawet z wyczuwalnymi nutami brzoskwiń.

Ciekawostka:

Słowo "pazo", które można spotkać na wielu etykietach win z tego regionu oznacza dwór szlachecki, charakterystyczną budowlę z kamienia, zachowaną w wielu miejscach do dziś choć nie zawsze w idealnym starym stylu. Różni producenci stosują różne metody produkcji, systemy pergoli, niektórzy nawet próbują łączyć fermentację z dojrzewaniem w kadziach.

Typowe szczepy Galicji:

  • Albariño
  • Treixadura
  • Loureiro

Popularni producenci Galicji:

  • Pazo de Senorans
  • Pazo de Barrantes
  • Granja Fillaboa
  • Terras Guada
  • Adegas Gallegas