- - Krymskie
- - Wina Argentyńskie
- - Wina Australijskie
- - Wina Austriackie
- - Wina Bułgarskie
- - Wina Chilijskie
- - Wina Cypryjskie
- - Wina Francuskie
- - Wina Greckie
- - Wina Gruzińskie
- - Wina Hiszpańskie
- - Wina Izraelskie
- - Wina Japońskie
- - Wina Mołdawskie
- - Wina Nowozelandzkie
- - Wina Polskie
- - Wina Portugalskie
- - Wina Rumuńskie
- - Wina Węgierskie
- - Wina Włoskie
- - Wina z RPA
- - Wina z USA
- - Wino z Turcji
Penedes
Jeden z dziesięciu Denominacion de Origen hiszpańskiego regionu winiarskiego Katalonia, który ze swą stolicą w Barcelonie należy do najbogatszych prowincji w tym kraju. Obowiązujące tu katalońskie prawo spadkowe (zgodnie z którym majątek w całości przechodzi na najstarszego syna) eliminuje problem rozproszenia winnic, który stanowi pewne utrudnienie w innych prowincjach Hiszpanii. Ta chłodna i pagórkowata kraina na południe od Barcelony znana jest w Hiszpanii głównie jako rejon produkcji wina białego, natomiast szczepy stosowane do produkcji cava, czyli najpopularniejszego hiszpańskiego wina musującego, wytwarzanego metodą fermentacji butelkowej (jak macabeo, xarel.lo, parellada i chardonnay) zajmują ok. 80% upraw w winnicach. Jednak na rynku eksportowym uznanie zdobywają również wina czerwone, zwłaszcza te oparte na międzynarodowych szczepach, jak cabernet sauvignon czy merlot, z domieszką miejscowego tempranillo. Najlepsze wina białe powstają często z udziałem chardonnay i szczepów hiszpańskich, do których dochodzą chenin blanc, gewurztraminer, sauvignon blanc.