Wina portugalskie

Portugalia – niemal całe terytorium stosunkowo małej Portugalii zajmują winnice skupione w tak zwane Wyznaczone Regiony Produkcji Win, których jest łącznie aż trzydzieści dwa, a w których wytwarza się wina wysokiej jakości. Są to regiony upraw pod szczególnym nadzorem, w których produkuje się wina o szczególnych cechach pochodzące z winorośli uprawianej wyłącznie w tych regionach. Do najbardziej szlachetnych szczepów winnych zalicza się: Touriga Nacional, Touriga Francesa, Tinto Cao, Tinta Roriz, Trincadeira Preta, Aragones, Alvarinho, Bical, Encruzado, Periquita, Fernao Pires, Joao de Santarem, Roupeiro, Azal, Loureiro, Arinto, itd. Do odmian importowanych natomiast należą: Cabertnet Sauvignon i Sarah.Bezsprzecznie Portugalia jest ojczyzną wina, tak białego,czerwonego jak i różowego, a nawet zielonego (Vinho Verde) – nazywanego tak nie ze względu na kolor, a raczej na młody wiek, ponieważ powinno być ono skonsumowane w ciągu roku od zbioru. Odznacza je wyjątkowa lekkość, kwaskowatość, ze względu na właściwości orzeźwiające podawane jest coraz częściej jako aperitif.O winie portugalskim mówi się, że „ma dusze” i biorąc pod uwagę choćby jego różnorodność, trudno odmówić racji temu stwierdzeniu, bo: są wina młode (białe i czerwone), wina dojrzałe (białe i czerwone), wina wzmocnione (Porto i Madera), wina deserowe (Carcavelos, Moscatel de Setúbal), wina musujące (białe i czerwone) i wina różowe. Trzeba zauważyć w tym miejscu, że są one produkowane w większości z odmian winogron charakterystycznych tylko dla Portugalii. Są to najczęściej rodzime szczepy winne, które przetrwały stulecia, takie jak np.: Azal, Trajadura, Tinta Barroca, Tinta Roriz, Touriga Francesa, Touriga Nacjonal, Periqita. Ich wielość wpływa na niespotykane bogactwo smaków i odmian win, które wytwarzane są w kraju o tak niewielkiej powierzchni. Różnorodność oferty wydaje się zatem zupełnie niewspółmierna do wielkości obszaru ich produkcji.Jednym ze znaczących sukcesów winiarskich Portugalii wydaję się być Porto. W parze z Maderą często określane są nawet mianem ambasadorów portugalskich win. Należą do gatunku win deserowych, słodkich, wzmacnianych dodatkowo chłodzoną brandy. Jeśli chodzi o zawartość alkoholu w obu trunkach to w przypadku Porto wynosi ona od 19% do 22%, a w przypadku Madery od 17,5% do 22%. Wśród mnogości rodzajów Porto najbardziej wartościowe to: Vintage, L.B.V. (Late Bottled Vintage) Porto Tawny i Ruby, Porto Branco, Vinho do Porto.Wśród gatunków Madery natomiast godne zauważenia są: Boal, Verdelho, Sercial, Malvasia.Wracając do regionów winiarskich w Portugalii, wspomnieć należy, że do największych i najbardziej znanych należą:

Douro – jak sama nazwa wskazuje położony wzdłuż koryta rzeki Dauro, jeden z najstarszych regionów, produkuje wina białe, czerwone i różowe, musujące i deserowe.

Porto - region produkujący najbardziej znane w Portugalii wino – Porto.

Dao – region górski położony pomiędzy górami Serra da Estrela a Caramulo, produkuje wina czerwone i białe, lekkie, o 12% zawartości alkoholu.

Vinho Verde – największy obszarowo region winiarski w Portugalii, produkuje wina lekkie, kwaskowate, których znakomitym przedstawicielem jest sławne „zielone” wino Vinho Verde.

Madeira – region produkujący znane w całej Portugalii wino Madera, obok Porto najpowszechniejsze w tym kraju.

Ribatejo – region położony nad rzeką Tag, wytwarza wina łagodne, białe i czerwone, o intensywnym aromacie i równie intensywnym kolorze oraz lekko owocowym smaku.

Bairrada – region produkujący wina czerwone i białe, z wyraźną przewagą musujących i różowych, o zawartości alkoholu minimum 11%, co jest charakterystyczne dla tego regionu