Szampania - Champagne

Szampania (Champagne) to najdalej na północ wysunięty rejon uprawy winorośli we Francji. Niskie temperatury i przeważnie bardzo jałowa gleba, z przewagą kredy i wapienia, tworzą specyficzną jakość wina. Główne uprawiane tutaj szczepy to trzy odmiany szampańskie: chardonnay, pinot noir i pinot meunier, stanowiące łącznie ok. 95% wszystkich upraw w tym regionie. Panujący tu chłodny klimat powoduje, że czas dojrzewania winogron zmienia się z każdym rokiem i z reguły prowadzi do dużej zawartości kwasów w owocach i winie. Dominującym w Szampanii rodzajem tego trunku jest Non Vintage champagne (NV), który powstaje na bazie mieszanki wielu zbiorów z konkretnej winnicy oraz wielu roczników (z tego powodu etykiety nie zawierają informacji o roku). Jednak na rynku są również dostępne inne rodzaje szampana. Vintage to produkt z pojedynczego rocznika, wytwarzany tylko wtedy, gdy jakość wina jest na tyle dobra, że domieszka innych roczników nie jest konieczna. Blanc de blancs to szampan wyłącznie z białych winogron, tzn. chardonnay, natomiast Blanc de noirs wyłącznie z winogron czerwonych, czyli pinot noir, ewentualnie uzupełniony dodatkiem pinot meunier. Rose wytwarza się natomiast zwykle przez dodanie odrobiny czerwonego wina do wina wyjściowego, choć niektórzy producenci, stosują w tym celu krótkotrwałą ekstrakcję ze skórek. Wiele wytwórni proponuje także tzw. luksusowe cuvee. Są to reprezentujące najlepszą jakość szampany pochodzące tylko z najlepszych lat.