Sambuca Extra Molinari
Średnia cena z ostatnich 30 dni: | 80.00 zł | i |
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: | 77.99 zł | |
Najwyższa cena z ostatnich 30 dni: | 81.00 zł | |
Średnia cena z ostatnich 30 dni: | 80.00 zł |
Napisz opinie
Imię:Opinia: Informacja: HTML nie tłumaczony!
Ocena: Złe Dobre
Bezbarwny , pochodzący z Włoch likier anyżkowo-owocowo-ziołowy. Jest produkowany na bazie kwiatów czarnego bzu, anyżu gwiaździstego, kopru włoskiego, i lukrecji oraz oczywiście soków. Warto tu podkreślić, że sambuca wykorzystywana jest często do przygotowywania koktajli alkoholowych.
Tradycyjnie podaje się w nietypowy sposób, otóż:
- do wódki wrzuca się nieparzystą liczbę ziaren kawy i podpala powierzchnię alkoholu. Gdy kawa się już wypali wystarczająco, zdmuchuję się płomień i wypija napój, a ziarna kawy żuje.
- inna ciekawą metodą jest, także nalanie likieru do koniakówki, wsypanie tam łyżeczki cukru i ziarenka kawy. Całość podpalamy i chwilę obracamy naczynie, aż do momentu karmelizacji cukru. Następnie wlewamy trunek do pustej whiskaczówki i przykrywamy koniakówką. Po zgaśnięciu płomienia koniakówkę kładziemy na serwetkę z rurką. Zawartość whiskaczówki wypijamy "na raz" następnie wdychamy przez rurkę opary z koniakówki. Na sam koniec można przelać to, co zostało na wierzchu koniakówki i mała rureczką wciągnąć do nosa. Proszę się nie przerażać tymi ciekawymi sposobami picia.
Sambuca, także dobrze smakuje sama tradycyjnie przed posiłkiem lub po.
Cechy produktu | |
Pojemność | 700 ml UWAGA: obecnie jest nowa etykieta |
Zawartość alkoholu | 40% |
Kraj pochodzenia | Włochy |