Edradour Distillery

EDRADOUR

Założona w 1823 roku. Niewielkie aparaty dają możliwość na napełnienie zaledwie 12 beczek whisky tygodniowo. Jej właścicielem od 2002 roku (po zakupie gorzelni od Pernoda Ricarda) jest Andrew Symington. Edradour grała pewną rolę w kupażu House of Lords, jednym z wielu przemycanych do Stanów Zjednoczonych w czasie prohibicji. Później wykorzystano ją w blendzie klasy superdeluxe King's Ransom mieszanym przez Williama Whitelya, który kupił zakład w 1933 roku. W 1941 roku statek “S.S. Politician” zatonąłz 200 tys. Butelek na pokładzie i Edradour stała się najdroższą whisky świata. To że Edradour przetrwała do dziś wynika być może z tego, iż została przeoczona przez “grube ryby” przemysłu gorzelniczego. Jest w niezależnych rękach, a to, że jest niewielka uchodzi za zaletę. Edradour 10-letnia 40% cechuje się czystą wonią mięty pieprzowej z nutą dymną z bogatszymi orzechowymi niuansami na podniebieniu.

www.edradour.com

Pokaż:
Sortuj według: