Drinki z likierem

1. Pousse-cafe 1

Łagodny, aromatyczny napój typu pousse cafe podawany po posiłku.

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

-kieliszek typu pousse-cafe

-niebieskie curacao

-galliano

 

Sposób przyrządzania:

-przygotowywać w kieliszku

Bezpośrednio z miarki wlać do kieliszka nieco curacao. Odwróconą łyżkę barową oprzeć o wewnętrzną ściankę kieliszka ponad poziomem znajdującego się w nim likieru. Ostrożnie nalewać galliano, by powstały dwie oddzielne warstwy.

 

2. Pousse-cafe 2

Łagodny napój typu pousse-cafe, podawany po posiłku.

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

-kieliszek typu pousse-cafe

-grenadine

-maraschino

-niebieskie curacao

 

Sposób przyrządzania:

-przygotowywać w kieliszku

Bezpośrednio z miarki wlać do kieliszka nieco grenadine. Odwróconą łyżkę barową oprzeć o wewnętrzną ściankę kieliszka ponad poziomem znajdującego się w nim likieru. Ostrożnie nalewać maraschino, by powstały dwie oddzielne warstwy. Następnie ostrożnie (tak jak przy poprzednim składniku) nalać nieco curacao tak aby powstała trzecia warstwa.

 

3. Pousse-cafe 3

Łagodny napój typu pousse-cafe, podawany po posiłku.

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

-kieliszek typu pousse-cafe

-maraschino

-niebieskie curacao

-grand marnier

 

Sposób przyrządzania:

-przygotowywać w kieliszku

Prosto z miarki wlać do kieliszka nieco maraschino. Odwróconą łyżkę barową oprzeć o wewnętrzną ściankę kieliszka ponad poziomem znajdującego się w nim likieru. Ostrożnie nalewać curacao, by powstały dwie oddzielne warstwy. Następnie ostrożnie (tak jak przy poprzednim składniku) nalać nieco grand marnier tak aby powstała trzecia warstwa.

 

4. Pousse-cafe 4

Łagodny, aromatyczny napój typu pousse-cafe podawany po posiłku.

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

-kieliszek typu pousse-cafe

-zielony krem miętowy

-niebieskie curacao

-zielone chartreuse

 

Sposób przyrządzania:

-przygotowywać w kieliszku

Prosto z miarki wlać do kieliszka trochę zielonego kremu miętowego. Odwróconą łyżkę barową oprzeć o wewnętrzną ściankę kieliszka ponad poziomem znajdującego się w nim likieru. Ostrożnie nalewać curacao, by powstały dwie oddzielne warstwy. Następnie ostrożnie (tak jak przy poprzednim składniku) nalać nieco zielonego chartreuse tak aby powstała trzecia warstwa.

 

5. Pousse-cafe 5

Łagodny, aromatyczny napój typu pousse-cafe podawany po posiłku.

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

-kieliszek typu pousse-cafe

-grenadine

-zielony krem miętowy

-cherry brandy

-żółte chartreuse

 

Sposób przyrządzania:

-przygotowywać w kieliszku

Bezpośrednio z miarki wlać do kieliszka trochę grenadine. Odwróconą łyżkę barową oprzeć o wewnętrzną ściankę kieliszka ponad poziomem znajdującego się w nim likieru. Ostrożnie nalewać zielony krem miętowy, by powstały dwie oddzielne warstwy. Następnie ostrożnie (tak jak przy poprzednim składniku) nalać nieco cherry brandy tak aby powstała trzecia warstwa i postępujemy tak jak przy poprzednich składnikach dodając trochę żółtego chartreuse by oddzieliła się czwarta warstwa.

 

6. Pousse-cafe 6

Łagodny, aromatyczny napój typu pousse-cafe podawany po posiłku.

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

-kieliszek typu pousse-cafe

-kahlua (likier kawowy)

-grand marnier

-bita śmietanka

 

Sposób przyrządzania:

-przygotowywać w kieliszku

Bezpośrednio z miarki wlać do kieliszka trochę kahlua. Odwróconą łyżkę barową oprzeć o wewnętrzną ściankę kieliszka ponad poziomem znajdującego się w nim likieru. Ostrożnie nalewać grand marnier, by powstały dwie oddzielne warstwy. Następnie ostrożnie (tak jak przy poprzednim składniku) dodajemy bitą śmietankę.

 

7. Pousse-cafe 7

Łagodny, aromatyczny napój typu pousse-cafe podawany po posiłku.

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

-kieliszek typu pousse-cafe

-grenadine

-zielony krem miętowy

-niebieskie curacao

-zielony escorial

 

Sposób przyrządzania:

-przygotowywać w kieliszku

Bezpośrednio z miarki wlać do kieliszka trochę grenadine. Odwróconą łyżkę barową oprzeć o wewnętrzną ściankę kieliszka ponad poziomem znajdującego się w nim likieru. Ostrożnie nalewać zielony krem miętowy, by powstały dwie oddzielne warstwy. Następnie ostrożnie (tak jak przy poprzednim składniku) nalać nieco curacao tak aby powstała trzecia warstwa i postępujemy tak jak przy poprzednich składnikach dodając trochę zielonego escorial by oddzieliła się czwarta warstwa.

 

8. Layer cake

Łagodny, aromatyczny napój typu pousse-cafe podawany po posiłku.

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

-mała szklanka typu tumbler

-20 ml białego kremu kakaowego

-20 ml apricot brandy

-20 ml śmietanki

 

Sposób przyrządzania:

-przygotowywać w szklance

Wlać do kieliszka krem kakaowy. Odwróconą łyżkę barową oprzeć o wewnętrzną ściankę kieliszka ponad poziomem znajdującego się w nim likieru. Ostrożnie nalewać apricot brandy, by powstały dwie oddzielne warstwy. Następnie ostrożnie (tak jak przy poprzednim składniku) dodajemy śmietankę.

 

9. Union Jack

Łagodny, aromatyczny napój typu pousse-cafe podawany po posiłku.

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

-kieliszek typu pousse-cafe

-20 ml grenadiny

-20 ml maraschino

-20 ml zielonego chartreuse

 

Sposób przyrządzania:

-przygotowywać w kieliszku

Bezpośrednio z miarki wlać do kieliszka grenadiny. Odwróconą łyżkę barową oprzeć o wewnętrzną ściankę kieliszka ponad poziomem znajdującego się w nim likieru. Ostrożnie nalewać maraschino by powstały dwie oddzielne warstwy. Następnie ostrożnie (tak jak przy poprzednim składniku) nalać zielone chartreuse tak aby powstała trzecia warstwa.

 

10. French connection II

Aromatyczny drink podawany po posiłku.

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

-mała szklanka typu tumbler

-30 ml amaretto

-30 ml brandy

 

Sposób przyrządzania:

-przygotowywać w szklance

Obydwa składniki wymieszać z lodem w szklance.

 

11. Italian melody (Włoska melodia)

Łagodny drink podawany po posiłku.

Rzeczy potrzebne do przygotowania drinku:

-kieliszek koktajlowy

-shaker

-30 ml amaretto

-10 ml likieru barack

-20 ml śmietanki

-10 ml soku pomarańczowego


Dekoracja:

-wisienka koktajlowa


Sposób przyrządzania:

Składniki i kostki lodu wymieszać w shakerze i przelać do kieliszka koktajlowego. Wisienkę zawiesić na krawędzi kieliszka.


12. Europen friendship (Europejska przyjaźń)

Owocowy, łagodny drink na przyjęcia.

Rzeczy potrzebne do przygotowania drinku:

-kieliszek koktajlowy

-shaker

-15 ml amaretto

-15 ml likieru bananowego

-15 ml szkockiej whisky

-15 ml wermutu bianco


Dekoracja:

-wisienka koktajlowa


Sposób przyrządzania:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze, wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Wisienkę zawiesić na krawędzi kieliszka.


13. Christmas (Boże narodzenie)

Łagodny drink na przyjęcia.

Rzeczy potrzebne do przygotowania drinku:

-szklanka do long drinków

-shaker

-30 ml amaretto

-50 ml soku z marakui

-50 ml kremu kokosowego

-10 ml śmietanki


Dekoracja:

-2 wisienki koktajlowe


Sposób przyrządzania:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Dobrze wymieszać i przelać do szklanki z kruszonym lodem. Wisienki na szpadce położyć na szklance.


14. Boccie Ball

Owocowy, łagodny drink na każdą porę roku.

Rzeczy potrzebne do przygotowania drinku:

-szklanka do long drinków

-50 ml amaretto

-50 ml soku pomarańczowego

-100 ml wody sodowej


Dekoracja:

-plasterek pomarańczy


Sposób przyrządzania:

Przygotowywać bezpośrednio w szklance. Amaretto I sok pomarańczowy zamieszać z kostkami lodu w szklance. Uzupełnić wodą sodową I powtórnie zamieszać. Plasterek pomarańczy zawiesić na krawędzi szklanki.