Dalmore Distillery

DALMORE

Nazwa dalmore jest częściowo gaelicka,a częściowo nordycka, a połączenie to oznacza „wielką łąkę”. Powstała w 1839 roku w malowniczym miejscu na brzegu zatoki Cromarty. O dobrej lokalizacji destylarni zdecydowało wysokiej jakości ziarno (po drugiej stronie zatoki, na półwyspie Black Isle, można znaleźć najlepsze ziarno w Szkocji) oraz nieograniczone zasoby tofru i woda z pobliskiej rzeki. Musiało jednak minąć trochę czasu zanim Dalmore zyskała na znaczeniu. Kupiona w 1886 roku przez miejscową rodzinę Mackenzie, wkrótce zaczęła dostarczać słodową whisky na kupaże Jamesowi Whyte i Charlesowi Mackay w Galsgow, by w latach 60. XX wieku mogła stać się częścią Whyte i Mackay. W czasie I wojny światowej w destylarni produkowano miny, jednak zabudowania przetrwały ten czas nienaruszone. Na etykietach Dalmore wciąż wykorzystuje się herb Mackenzie, przedstawiający jelenia dwunastaka.

www.thedalmore.com

Pokaż:
Sortuj według: