Benromach Distillery

BENROMACH

Trudno uwierzyć, że ta mała gorzelnia mieszcząca się w targowym miasteczku Forres w ogóle przetrwała. Założył ją w 1898 roku F.W. Brickmann, handlarz wódek z Leith, oraz Ducan Macalum z Glen Nevis Distillery z Campbeltown, którzy do jej zaprojektowania wynajęli znanego architekta gorzelni Charlesa Doiga. Benromach zmagała się kolejno z krachem na rynku whisky na początku XX wieku, dwiema wojnami światowymi, prohibicją w Stanach Zjednoczonych i kryzysem lat 30 XX wieku. Gorzelnia przechodziła z rąk do rąk, przez chwilę była własnością National Distillers of America, właściciela Old Crow i Old Granddad. W 1953 roku trafiła do szóstego właściciela, Distillers Company (DCL). Istniejące tu dwa alembiki umożliwiały produkcję 500 tys. litrów spirytusu rocznie, co nie miało dobrego wpływu na kondycję firmy. Zamknięto ją 24 marca 1983 roku – jak się wydawało – na dobre. Ośmiu pracowników, którzy mieli tego dnia zmianę, wypisało swoje nazwiska na ścianie hali do butelkowania. Alembiki wywieziono, a pusty budynek czekał na potencjalnego nabywcę. Dopiero 10 lat później gorzelnia została kupiona przez Gordon & MacPhail, wiodącą szkocką, niezależną firmę butelkującą whisky. Ostatecznie po pokonaniu wielu problemów, w tym wymianie systemu kanalizacji w Forres, gorzelnia została oficjalnie otwarta przez księcia Karola w 1988 roku, w stulecie powstania. Benromach Traditional 40% wypuszczona na rynek w 2004 roku ma słomkową barwę, ziołowy, słodowy zapach i nutę torfowego dymu.

www.benromach.com

 

Pokaż:
Sortuj według: