Toskania zamieszkiwana była niegdyś przez Etrusków, którzy nadali jej tę nazwę i prawdopodobnie to właśnie oni zapoczątkowali tu uprawę winorośli. Pagórkowate ukształtowanie terenu, znaczne różnice temperatur pomiędzy dniem a nocą oraz żwirowa, zawierająca wapń gleba, zapewniają winom dobrą kwasowość. Jedną trzecią obszaru Toskanii zajmuje Chianti, ze swymi licznymi podregionami. Jego obszar rozciąga się od Pizy na północy, przez Florencję i Sienę, aż do Montalcino na południu. Istnieje jeden wspólny wymóg dla wszystkich win Chainti: muszą one być wyrabiane wyłącznie lub przynajmniej w 85% z winogron sangiovese. Pozostałe 15% może stanowić canaiolo, malvasia nera, mammolo lub inne odmiany lokalne oraz merlot czy cabernet sauvignon. W swej najbardziej wysuniętej na południe części Chianti graniczy z Brunello di Montalcino, skąd pochodzi bujne, mocne, o intensywnej nucie zapachowej cedru i jeżyny oraz o dużej zawartości miękkiej lecz mocnej taniny, czerwone wino o tej samej nazwie. Brunello di montalcino, wyrabiane jest w 100% ze szczególnej odmiany winogron sangiovese (która nosi nazwę brunello) i zgodnie z obowiązującymi tu przepisamia, zanim trafi do sprzedaży, musi leżakować co najmniej 4 lata (a riserva 5 lat). Przynajmniej dwa lata z tego czasu wino dojrzewa w drewnianej beczce, która, zgodnie z tradycją, jest wykonana ze slawońskiej dębiny.

Pokaż:
Sortuj według: