Wenecja

Pod względem jakości, jak i ilości wina z tego regionu mieszczą się w pierwszej trójce włoskich regionów. Nazwa Wenecja pochodzi od imienia ludu, żyjącego w starożytności, a mianowicie Wenetów. Społeczeństwo to było pochodzenia dalmatyńskiego. Kiedyś tereny te stanowiły centrum dawnej republiki la Serenissima (do 1866 roku należała do Austro - Węgier.. Tereny północne Wenecji to większości wzgórza, południe natomiast stanowią niziny. Na granicy tych dwóch części panuje wyjątkowy klimat, oraz dobra gleba dla uprawy winogron. Tutaj istnieją winnice, które mogą się poszczycić najwyższą sprzedażą i jakością produkowanych win. Panuje tu śródziemnomorski ciepły klimat. Alpy stanowią doskonałą barierę przeciw przepływowi zimnego powietrza. Na tym regionie uprawia się około 80 różnych rodzajów winogron. Turyści cieszą się wyjątkowym smakiem i aromatem win, odwiedzając jezioro Grada. Do DOCG należą wina takie jak Bardolino Superiore i Recioto di Soave, apelacji DOC jest 22.

Typowe szczepy Wenecji:
Białe:

  • Garganega
  • Prosecco
  • Vespaiolo
  • Durello

Czerwone:

  • Dindarella
  • Rossignola
  • Raboso
  • Oseleta
  • Molinara
  • Rondinella
  • Corvina