Umbria
Region Umbria z jednej strony otacza region Toskania, z drugiej zaś Marche. To co wyróżnia ten region od innych to położenie, które jest otoczone lądem (lecz tym samym krajem) i nie ma styczności z morzem. Wina pędzone były na tym terenie już za czasów Etrusków. Orvieto to najbardziej znane umbryjskie wino, ze względu na bieg historii. Na tym terenie powstał zakon Franciszkanów, gdzie Franciszek z Asyżu był jego twórcą. To Franciszkanie docenili szczep sagrantino (przybyły najprawdopodobniej z Hiszpanii), który stał się doskonałym składnikiem win mszalnych. Istnieją tutaj dwie apelacje DOC i dwie DOCG. Na terenie tym zaczęto produkować wina mieszając międzynarodowe szczepy z tradycjonalnymi w celu stworzenia coś wyjątkowego. Niestety wina pochodzące z tego regionu nie są dobrze znane na świecie, chociaż Monticchio podczas degustacji w Bordeaux (1975 rok) wyprzedziło wszystkie premiers crus z francuskich chàteaux.
Typowe wina Umbrii:
- monticchio
- sagrantino di montefalco
- orvieto
- cervaro della sala (80% chardonnay, 20% grechetto)
Słynni producenci:
- Rocca di Fabbri (tradycyjny styl)
- Caprai (krótkie leżakowanie w beczkach, w celu złagodzenia garbników)