- - Krymskie
- - Wina Argentyńskie
- - Wina Australijskie
- - Wina Austriackie
- - Wina Bułgarskie
- - Wina Chilijskie
- - Wina Cypryjskie
- - Wina Francuskie
- - Wina Greckie
- - Wina Gruzińskie
- - Wina Hiszpańskie
- - Wina Izraelskie
- - Wina Japońskie
- - Wina Mołdawskie
- - Wina Nowozelandzkie
- - Wina Polskie
- - Wina Portugalskie
- - Wina Rumuńskie
- - Wina Węgierskie
- - Wina Włoskie
- - Wina z RPA
- - Wina z USA
- - Wino z Turcji
Toskania (Toscana)
Sama nazwa Toskani została wymyślona przez Etrusków. Na północy tego regionu ciągnie się rzeka Arno. wyjątkowa kwasowość produkowanych z tego regionu win, wynika z panującego tutaj klimatu i ubogiej gleby żwirowej, która zawiera wapń (ziemię tą nazywają - galestro). Na tym terenie, w szczególności w jego centralnej części występują znaczne różnice temperatur miedzy dniem, a nocą. Już w czasach średniowiecza uprawiano w tym regionie winorośl.
Występuje tutaj sześć apelacji DOCG, oraz 33 DOC. Toskania słynie, także z wprowadzonego procesu produkcji governo. Jest on bardzo kosztowny, jednak jakość wina jest znacznie lepsza. Polega on na dodaniu moszczu z suszonych i tłoczonych winogron po zakończonej fermentacji, w celu rozpoczęcia nowego procesu fermentacji . Tak wyprodukowane wina charakteryzują się lepszą koncentracją, oraz wzrostem zawartości alkoholu i gliceryny w uzyskanym produkcie. Jest to tradycja wielu win chianti, która pomimo ceny cieszy się szerokim uznaniem wielu nabywców. Wprowadzone nowoczesne metody winifikacji, leżakowanie w beczułkach przyczyniły się do rozwoju produkcji win z tego regionu. Wina przybrały nazwę - superwin toskańskich ( w Ameryce - super - tuscans i pod tą nazwą znane były na całym świecie).
DOCG Toskani:
- Brunello di montalcino
- Carmignano
- Chianti
- Chianti classico
- Vino nobile di montepulciano
- Vernaccia di san gimigniano
Siedem podregionów Chianti:
- Classico
- Rufina
- Colli Senesi
- Colli Aretini