Toskania (Toscana)

Sama nazwa Toskani została wymyślona przez Etrusków. Na północy tego regionu ciągnie się rzeka Arno. wyjątkowa kwasowość produkowanych z tego regionu win, wynika z panującego tutaj klimatu i ubogiej gleby żwirowej, która zawiera wapń (ziemię tą nazywają - galestro). Na tym terenie, w szczególności w jego centralnej części występują znaczne różnice temperatur miedzy dniem, a nocą. Już w czasach średniowiecza uprawiano w tym regionie winorośl.
Występuje tutaj sześć apelacji DOCG, oraz 33 DOC. Toskania słynie, także z wprowadzonego procesu produkcji governo. Jest on bardzo kosztowny, jednak jakość wina jest znacznie lepsza. Polega on na dodaniu moszczu z suszonych i tłoczonych winogron po zakończonej fermentacji, w celu rozpoczęcia nowego procesu fermentacji . Tak wyprodukowane wina charakteryzują się lepszą koncentracją, oraz wzrostem zawartości alkoholu i gliceryny w uzyskanym produkcie. Jest to tradycja wielu win chianti, która pomimo ceny cieszy się szerokim uznaniem wielu nabywców. Wprowadzone nowoczesne metody winifikacji, leżakowanie w beczułkach przyczyniły się do rozwoju produkcji win z tego regionu. Wina przybrały nazwę - superwin toskańskich ( w Ameryce - super - tuscans i pod tą nazwą znane były na całym świecie).

DOCG Toskani:

  • Brunello di montalcino
  • Carmignano
  • Chianti
  • Chianti classico
  • Vino nobile di montepulciano
  • Vernaccia di san gimigniano

Siedem podregionów Chianti:

  • Classico
  • Rufina
  • Colli Senesi
  • Colli Aretini