Sycylia
Region ten słynie z najbardziej górzystych terenów spośród dwudziestu istniejących regionów Włoch. Kiedyś region ten należał do najważniejszych bastionów starożytnej Magna Graecia. Już w VIII w. p.n.e. Grecy budowali winnice, a metody tradycyjnej uprawy winorośli pochodzi najprawdopodobniej od Fenicjan. Tereny te w średniowieczu zajmowane były przez Arabów. Ich kultura nie popierała produkcji win, jednak uprawiali winogrona deserowe. Najbardziej popularne wino sycylijskie to wino Marsala. Produkowane już przez Rzymian, jednak obecnie spotykane to wino zostało wyprodukowane przez Anglika John'a Woodhouse'a pod koniec XVII wieku.
Występuje pod postacią:
- oro
- ambra
- rubino
Oraz posiada różne smaki:
- secco (max 40g cukru/1L)
- semisecco (pomiędzy 40 - 100g cukru/1L)
- dolce (ponad 100g cukru/1L)
Panuje tutaj produkcja głównie tanich win, choć rozwój win szlachetnych powoli rośnie. 60% całej produkcji win sycylijskich to wina białe. Sprzedaż w większości jest hurtowa, nawet pomijając proces butelkowania. Także sprzedawany jest sam moszcz uzyskany w wyniku destylacji. Dzieje się tak, iż mniej nasłonecznione regiony muszą udoskonalać swoje wina dodając moszcz w celu poprawy mocy win. 70-80% produkcji wytwarzane jest w spółdzielniach winiarskich. Sycylia również korzysta z dobrych rad udzielanych przez znawców akademickich spoza regionu - enologów. Dzięki temu wina stają się lepsze pod względem jakości. Sycylia posiada 19 apelacji DOC. Najbardziej popularnym szczepem win czerwonych jest Nero d'avola. Szczepy te nadają wyjątkowy i charakterystyczny aromat tego napoju alkoholowego, jak i same potrzebują wyjątkowych warunków rozwoju.
Typowe szczepy Sycyllii:
Czerwone:
- Nero d'avola (Calabrese)
- Nerello mascalese
- Nerello capuccio
- Perricone
- Frapato
Białe:
- Inzolia (ansonica)
- Cataratto bianco
- Grecanico
- Zibibbo
- Grillo
Typy win ze względu na okres leżakowania:
- Fine - leżakowanie rok w tym 8 miesięcy w kadzi - zawartość alkoholu: 17%
- Superiore - leżakowanie 2 lata w kadzi - zawartość alkoholu: 18%
- Superiore riserva - leżakowanie 4 lata - zawartość alkoholu: 18%
- Vergine lub soleras - leżakowanie 5 lat - zawartość alkoholu: 18%
- Vergine stravecchio lub riserva - leżakowanie 10 lat - zawartość alkoholu: 18%