Sardynia

Region ten pomimo walorów piękna stanowi również bardzo cenną historię Włoch. W starożytności Sardynia nosiła nazwę Ichnusa. Ta urocza i fascynująca miejscowość leży wgłąb lądu na wyspie, która z lotu ptaka przypomina sandała. Teren ten jest najstarszym geologicznie miejscem Italii. Historia wytwarzania wina najprawdopodobniej rozpoczęła się w IX wieku p.n.e. Później w czasach rzymskich rozpoczął się rozwój i zaczęto współpracować z Fenicjanami, Etruskami. Potyczki polityczne, przejęcia wyspy przez Wandalów, Bizancjum czy z biegiem czasu Arabów wywarły duży wpływ na uprawę winogron, oraz użycie odpowiednich rodzajów szczepów przy produkcji takiego trunku. Region ten jest w stanie wyprodukować 1mln hl wina na rok. Status DOC jest przyznany 15% wyprodukowanych win, natomiast status DOCG posiada tylko jedno białe wino: Vermentino di Gallura. Za najbardziej znaną firmą Sardynii jest Sella & Mosca.

Typowe szczepy Sardynii:
Białe:

  • Vermentino
  • Vernaccia di oristano
  • Nasco
  • Nuragus

Czerwone:

  • Cannonau (grenache)
  • Bovale sardo
  • Carignano (carignan)
  • Monica