Apulia

Południowo część Apulii stanowi słynna pięta Włoch a mianowicie - półwysep Salento. Stąd też pochodzi wiele słynnych i cenionych win. Region ten jest ciepły, słoneczny i bardzo dogodny ze względu na uprawę winorośli. Nazwa Apulia (zwana również Puglia) pochodzi od zamieszkującego te tereny w starożytności ludu Apulów. Region ten składa się z 25 apelacji DOC. Istnieje około 160 winiarni, które produkują 60% wszystkich win. Niegdyś produkowano tu wina w bardzo dużych ilościach i sprzedawano hurtem, jednak po wejściu do Unii Europejskiej sprzedaż zaczęła się zmieniać niestety negatywnie dla kraju. Produkcja win spadła prawie o połowę. Apulia znana jest z tanich win, chociaż istnieje niedużo win droższych i jakościowo lepszych, także popularnych. Wina białe produkowane są zwykłą metodą, proces fermentacji winogron odbywa się na zimno. z biegiem czasu wprowadzono również inne szczepy, międzynarodowe do swojej produkcji (chardonnay, cabernet), posługując się pośrednictwem tak zwanych latających winiarzy (flying winemakers), choćby z Australii.

Typowe szczepy winogron Apulii:
Czerwone:

  • Negroamaro
  • Primitivo (Zinfandel)
  • Malvasia nera
  • Uva di troia

Białe:

  • Verdeca
  • Bianco d'alessano
  • Bombino bianco
  • Malvasia bianca