Vinho Verde

Minho - nazwa tego regionu pochodzi od rzeki płynącej wzdłuż granicy, oddzielającej Portugalię od hiszpańskiej Galicji. Minho posiada tylko jedną apelację DOC - Vinho Verde, której powierzchnia jest największa w Portugalii i wynosi 50 000 ha. Klimat panuje tutaj deszczowy, co sprzyja roślinności, winorośl osiąga nawet cztery metry długości. Gleby są bardzo żyzne, stąd też plantatorów jest około 85 000, 40% winnic stanowią działki o niedużej powierzchni, mniejszej niż 0,5 ha, a 22% o powierzchni mniejszej niż jeden ha. Najwięcej produkcji pochodzi ze spółdzielni. Tak jak w większości regionów istnieją produkcje oparte na tradycyjnych i nowych zasadach. Region ten słynie z tradycyjnego vinho verde, którego proces produkcji obejmował drugą fermentację - mlekowo - jabłkową, odbywającą się już w innej kadzi. W ten sposób następowała produkcja dwutlenku węgla. Smak wina uzyskał ostre, cierpkie nuty z wyrazistą kwasowością, a barwa była mętna, winno lekko perliste o odczuwalnej zawartości dwutlenku węgla. Sposoby nowoczesnej produkcji pomijają fermentację mlekowo - jabłkową, dwutlenek węgla sami wtłaczają. Bardziej produktywne stosuje się również systemy podwiązywania, w celu uzyskania większej ilości cukru w owocach winogron. Maksymalną zawartość alkoholu jaką może zawierać wino według przepisów prawnych to 11,5%, jedynie wina produkowane na bazie szczepu alvarinho mogą przekroczyć tą wartość do 13%. Dopiero w 2000 roku specjalne wino single quinta vinho verde mogło być legalnie produkowane, o zawartości alkoholu 13%, na bazie wielu szczepów. W regionie tym powstają nieliczne wina jednej odmiany szczepów, większość produkowana jest przy użyciu wielu różnych szczepów.

Ciekawostka:
"Vinho verde" - nazwa ta dosłownie tłumacząc oznacza "zielone wino", jednak nie ze względu na barwę tego napoju, a krajobrazu zielonych łąk i pól skąd pochodzi wino. Produkowane jest wino białe, jak i czerwone. 40% produkcji win to wina czerwone, niestety w przeciwieństwie do win białych niewiele z nich dociera poza granice kraju. "Mateus" - wino rosè, które powstało dzięki inspiracji nad winem "Vinho verde"

Typowe szczepy Minho:

  • Alvarinho
  • Azal
  • Pederná (Arinto)
  • Avesso
  • Loureiro
  • Trajadura

Popularni producenci regionu:

  • Quinta da Soalheiro
  • Solar das Boucas
  • Quinta da Avelada