- - Krymskie
- - Wina Argentyńskie
- - Wina Australijskie
- - Wina Austriackie
- - Wina Bułgarskie
- - Wina Chilijskie
- - Wina Cypryjskie
- - Wina Francuskie
- - Wina Greckie
- - Wina Gruzińskie
- - Wina Hiszpańskie
- - Wina Izraelskie
- - Wina Japońskie
- - Wina Mołdawskie
- - Wina Nowozelandzkie
- - Wina Polskie
- - Wina Portugalskie
- - Wina Rumuńskie
- - Wina Węgierskie
- - Wina Włoskie
- - Wina z RPA
- - Wina z USA
- - Wino z Turcji
Madera
Region ten jest górzysty, o klimacie podzwrotnikowym. Często można spotkać tu deszcze, a gleba ma charakter wulkaniczny. Uprawa winogron usytuowana jest na stromych zboczach, gdzie zbierana jest w odpowiednim momencie ręcznie. Madera ze stolicą w Funchal, mieści się 1200 km od Lizbony. Wyspa ta kojarzona jest jako przystanek na Atlantyku dla statków płynących z południowej Afryki., Azji, czy też południowej Ameryki. Taki transport pozytywnie wpłynął na wino, bujanie od unoszących statek fal, oraz tropikalne klimaty doprowadziły do prowadzenia produkcji win w trochę innych niż zwykle warunkach. Tak też powstało wino madera, pełne kwasowości i aromatu, nawet z nutami karmelu, czy też suszonych owoców. Procesy oksydacyjne w tym winie wpływają pozytywnie na trwałość tego trunku, otrzymuje się przede wszystkim odpowiednią stabilność. Porównując z innymi wina, wino madera najlepiej reaguje na nieuniknione otaczające powietrze. Dlatego też wino to może przetrwać wieki, przykładem są zachowane do dziś wina pochodzące z XVIII w. , ciągle jakościowo idealne.
Proces produkcji obejmuje:
- I metoda:
- fermentacja najprostszych win do uzyskania wina wytrawnego
- podgrzewanie do temperatury 45 - 50°C i utrzymywanie tej temperatury przez 3 miesiące (w tankach)
- schładzanie wina
- dodatek alkoholu
- dodatek słodkiego wina lub moszczu
- II metoda:
- przechowywanie wina w kadzi o pojemności 600 litrów, w pomieszczeniu o temperaturze 30 - 40°C
- proces dojrzewania 6 - 12 miesięcy
- III metoda (naturalna, stosowana do win najwyższej jakości):
- powolne dojrzewanie, przy zmiennych warunkach klimatycznych - beczki umieszczone pod dachem na krokwiach
- wina robione przeważnie ze czterech szlachetnych szczepów (w zależności od użytych szczepów prowadzi się fermentację owoców z lub bez skórek, oraz spirytus dodaje się przed działaniem temperatury lub przed fermentacją)
Rodzaje Madery:
- Finest
Cechy charakterystyczne: Dojrzewanie > 3 lata - Reserve
Cechy charakterystyczne: Dojrzewanie > 3 lata - Special reserve lub old reserve
Cechy charakterystyczne: Dojrzewanie > 10 lat - Extra reserve
Cechy charakterystyczne: Dojrzewanie > 15 lat - Wina z jednego szczepu
Cechy charakterystyczne: Jeśli zawartość szczepu wynosi ponad 85% to wino na etykiecie może zawierać nazwę tego szczepu. Praktycznie dotyczy ta zasada odmian szlachetnych takich jak: sercial, verdelho, boal, malmsey, terrantez. Jeśli na etykiecie nie ma nazwy szczepu to najczęściej wino zrobione jest na bazie tinta negra mole. - Colheita
Cechy charakterystyczne: Dojrzewanie w beczkach > 6 lat - Madera rocznikowa
Cechy charakterystyczne: Dojrzewanie w beczkach (przy naturalnym działaniu temperatury) > 20 lat Dojrzewanie w butelkach > 2 lata
Typowe czerwone szczepy Madery:
- Ercial
- Verdelho
- Boal
- Malmsey (malvasia)
- Terrantez
Popularni producenci regionu:
- J. M Barbeito
- Justino Henriques
- Madera Wine Company
- Pereira d’Oliveira
- Henriques&Henriques