Madera

Region ten jest górzysty, o klimacie podzwrotnikowym. Często można spotkać tu deszcze, a gleba ma charakter wulkaniczny. Uprawa winogron usytuowana jest na stromych zboczach, gdzie zbierana jest w odpowiednim momencie ręcznie. Madera ze stolicą w Funchal, mieści się 1200 km od Lizbony. Wyspa ta kojarzona jest jako przystanek na Atlantyku dla statków płynących z południowej Afryki., Azji, czy też południowej Ameryki. Taki transport pozytywnie wpłynął na wino, bujanie od unoszących statek fal, oraz tropikalne klimaty doprowadziły do prowadzenia produkcji win w trochę innych niż zwykle warunkach. Tak też powstało wino madera, pełne kwasowości i aromatu, nawet z nutami karmelu, czy też suszonych owoców. Procesy oksydacyjne w tym winie wpływają pozytywnie na trwałość tego trunku, otrzymuje się przede wszystkim odpowiednią stabilność. Porównując z innymi wina, wino madera najlepiej reaguje na nieuniknione otaczające powietrze. Dlatego też wino to może przetrwać wieki, przykładem są zachowane do dziś wina pochodzące z XVIII w. , ciągle jakościowo idealne.
Proces produkcji obejmuje:
- I metoda:

  • fermentacja najprostszych win do uzyskania wina wytrawnego
  • podgrzewanie do temperatury 45 - 50°C i utrzymywanie tej temperatury przez 3 miesiące (w tankach)
  • schładzanie wina
  • dodatek alkoholu
  • dodatek słodkiego wina lub moszczu

- II metoda:

  • przechowywanie wina w kadzi o pojemności 600 litrów, w pomieszczeniu o temperaturze 30 - 40°C
  • proces dojrzewania 6 - 12 miesięcy

- III metoda (naturalna, stosowana do win najwyższej jakości):

  • powolne dojrzewanie, przy zmiennych warunkach klimatycznych - beczki umieszczone pod dachem na krokwiach
  • wina robione przeważnie ze czterech szlachetnych szczepów (w zależności od użytych szczepów prowadzi się fermentację owoców z lub bez skórek, oraz spirytus dodaje się przed działaniem temperatury lub przed fermentacją)

Rodzaje Madery:

  • Finest
    Cechy charakterystyczne: Dojrzewanie > 3 lata
  • Reserve
    Cechy charakterystyczne: Dojrzewanie > 3 lata
  • Special reserve lub old reserve
    Cechy charakterystyczne: Dojrzewanie > 10 lat
  • Extra reserve
    Cechy charakterystyczne: Dojrzewanie > 15 lat
  • Wina z jednego szczepu
    Cechy charakterystyczne: Jeśli zawartość szczepu wynosi ponad 85% to wino na etykiecie może zawierać nazwę tego szczepu. Praktycznie dotyczy ta zasada odmian szlachetnych takich jak: sercial, verdelho, boal, malmsey, terrantez. Jeśli na etykiecie nie ma nazwy szczepu to najczęściej wino zrobione jest na bazie tinta negra mole.
  • Colheita
    Cechy charakterystyczne: Dojrzewanie w beczkach > 6 lat
  • Madera rocznikowa
    Cechy charakterystyczne: Dojrzewanie w beczkach (przy naturalnym działaniu temperatury) > 20 lat Dojrzewanie w butelkach > 2 lata

Typowe czerwone szczepy Madery:

  • Ercial
  • Verdelho
  • Boal
  • Malmsey (malvasia)
  • Terrantez

Popularni producenci regionu:

  • J. M Barbeito
  • Justino Henriques
  • Madera Wine Company
  • Pereira d’Oliveira
  • Henriques&Henriques