Duoro

Dolina Duoro jest częścią regionu Tras-os-Montes, wytwarzane jest w niej bardzo znane i lubiane w kraju i za granicą wino deserowe - Porto. Dolina Duoro składa się z trzech części:
- I część (południowo zachodnia): Baixo Corgo Cechy charakterystyczne: chłodny i najbardziej wilgotny klimat
- II część (środkowa): Cima Corgo - najlepsza dla wyrobu porto ! Cechy charakterystyczne: suchy i najcieplejszy klimat
- III część (wschodnia): Douro Superior Cechy charakterystyczne: najbardziej suchy klimat i trudno dostępna ziemia

Bardzo istotne dla procesu produkcji tego wina jest dodatek do moszczu, winnego spirytusu. Dzięki temu alkohol osiąga wartość na ogół około 20% i pozostaje cukier. Wina z doliny Douro są mocne, ciemne i pełne i nie tak kwaśne jak z regionu Minho. Proces dodawania spirytusu do wina wywodzi się z dawnych lat, kiedy to stosowana metoda miała zapobiec psuciu się wina. Następnie mnisi zaczęli dodawać ten alkohol pod koniec fermentacji. Powstałe porto szybko nabyło dużo klientów i już w XVIII wieku w mieście Oporto powstało wiele hurtowni z tym winem. Niektóre z nich do dziś są otwarte jak na przykład Thaylor's i Cock - burn's. Według prawa proces butelkowania odbywa się na miejscu, a do produkcji porto można używać ponad 80 różnych dozwolonych szczepów owoców (winogron), zarówno czerwonych jak i białych. Wino to powstaje na 26 000 ha (z 40 000 ha Douro) wybieranych w oparciu o pewną klasyfikację. W oparciu o pewne cechy charakterystyczne danej winnicy takie jak na przykład: żyzności i jakości gleby, nasłonecznienia (klimat), gęstość obsadzenia, wieku, systemu wiązania wody, wysokości nad poziomem morza nachylenia stoku, itd. winnica może uzyskać maksymalnie 1680 punktów i w zależności od ilości uzyskanych otrzymuje odpowiednią klasę.

Typowe szczepy Douro:

Popularni producenci regionu:

  • Niepoort
  • Ramos Pinto

Rodzaje PORTO:

  • Ruby
    Cechy charakterystyczne: Krótki okres dojrzewania (bez leżakowania) - proste, młode wino często produkowane na bazie mieszanki win bazowych o różnych rocznikach. Barwa mocno, głęboko czerwona.
  • Tawny
    Cechy charakterystyczne: Wyprodukowane na bazie mieszanki białego i czerwonego wina, lub młodego i jasnego, to tzw młode tawny, często podawane bez wieku. Barwa jasna z brunatno czerwonym połyskiem.
  • Tawny dojrzewane
    Cechy charakterystyczne: Na etykiecie tego wina widnieje wiek 7, 10, 20, 30 lub powyżej 40 lat, oznacza to, iż wino jest prawdziwe tawny: jasne, leżakowane, z odpowiednio dobranymi nutami smakowymi w zależności od wieku wina.
  • Vintage
    Cechy charakterystyczne: Dojrzewa w beczkach przed rozlaniem przez okres 2-3 lat. Wina produkowane tylko w najlepszych latach, ostatnio: 1997, 1994, 1985, 1977, 1970. Powstały osad należy dekantować przed spożyciem. Smak i aromat dobierany jest przez producentów poprzez odpowiednie mieszanie win. (porto rocznikowe)
  • Single quinta
    Cechy charakterystyczne: Porto pochodzące z jednego siedliska quinta. Produkowane z owoców posiadających klasę A. Leżakuje 2-3 lata przed rozlaniem do butelek.
  • LBV
    Cechy charakterystyczne: Leżakuje 4 - 6 lat przed rozlaniem do butelek. Dostępne jest w dwóch wersjach: filtrowane i niefiltrowane (które przed rozlaniem musi przejść proces dekantacji). (porto rocznikowe)
  • Vintage character
    Cechy charakterystyczne: Wbrew pozorom nie jest takie jak mówi sama nazwa "Vintage". Zazwyczaj jest to mieszanka ruby z wielu roczników. Leżakuje do 5 lat przed rozlaniem do butelek.
  • Białe porto
    Cechy charakterystyczne: Proces produkcji odbywa się tak jak w przypadku czerwonego porto, z tą różnicą, że używa się zamiast czerwonych białe winogrona. Wino to może dojrzewać w beczkach.