Isle of Jura Distillery
Isle of Jura
Nim na Jurze otworzono pierwszą licencjonowaną gorzelnię (w 1831r.) 20 lat wcześniej wybudował ją miejscowy właściciel ziemski Archibald Campbell i pędzono tam jak i na wszystkich wyspach archipelagu Hebrydów nielegalnie whisky, gdyż była to tradycja, bez względu na wielkość. Destylarnia miała wiele falstartów – do czasu, gdy wydzierżawiono ją Jamesowi Fergusonowi. Ten przebudował ją w 1875 roku. Fergusonowie jednak w 1901 roku zrezygnowali z prowadzenia interesu, wynieśli sprzęt z budynku i sprzedali, za co właściciel procesował się z nimi przez kolejne 20 lat. Z każdym rokiem malały nadzieje, że destylarnia jeszcze kiedyś będzie czynna. Pod koniec lat 50. XX wieku , gdy bezrobocie na Jurze było na wysokim poziomie i bano się o wyludnienie, doszło do spotkania dwóch właścicieli posiadłości na wyspie, którzy zadecydowali o wskrzeszeniu gorzelni. Zatrudnili więc architekta i inżyniera, i w tym samym miejscu odbudowali destylarnię. Choć miejsce było to samo, to whisky produkowana była zupełnie inna niż w przeszłości. Uzyskano bardziej miękką whisky w stylu Highlands, gdyż użyto o wiele większych alembików i lekko torfowego słodu. Isle of Jura 10-letnia 40% - Proporcjonalnie lekka jak na whisky z zachodniego wybrzeża, z migdałową nutą i posmakiem dymu na finiszu. Jura Superstition 43% - Potężniejszy, bardziej soczysty malt o orzechowych, drewnianych aromatach z posmakiem sosny i marcepanu.
Cena Netto: 170.73 zł
Cena Netto: 560.98 zł