Campari

Campari

Producent Brak producenta
Kod Produktu: ER002
Dostępność: Pod dostatkiem
Cena: 64.00 zł
Cena Netto: 52.03 zł
Ilość:  

Napisz opinie

Imię:


Opinia: Informacja: HTML nie tłumaczony!

Ocena: Złe           Dobre

Campari jest to bitter, czyli gorzki alkohol produkowany w Mediolanie, jednak jest to bitter wyjątkowy, gdyż można go pić bez dodatków na lodzie, co w przypadku wielu innych bitterów nie jest możliwe.

Swój charakterystyczny aromat i smak przypominający pieprz, zawdzięcza on skórce pomarańczy sewilijskiej oraz ziołom. Można podawać go zarówno z lodem (on the rocks), z wodą sodową (campari soda), z sokiem pomarańczowym (campari orange) lub jako dodatek do koktajli alkoholowych.

Nazwa tego trunku pochodzi od nazwiska jego twórcy - Gaspara Campari, który jego recepturę opracował w XIX wieku i która do dziś wykorzystywana jest w niezmienionej formie. W skład Campari wchodzi ponad 60 naturalnych składników- zioła, przyprawy, kory i skórki owocowe. Obecnie jedyną osobą znającą pełną recepturę tego trunku jest Luca Garavoglia, który główny koncentrat używany do produkcji przygotowuje tylko z grupą 8 pracowników (jednak oni nie znają pełnej receptury). Wiadomo natomiast, że w skład Campari wchodzi chinina, żeń-szeń, rabarbar, skórka pomarańczy i gorzkie zioła. W tradycyjnej recepturze jako barwnik użyta była koszenila, czyli barwnik otrzymywany z mszyc Ameryki Południowej Dactylopius coccus cactil, której głównym składnikiem jest kwas karminowy, jednak aktualnie w niektórych krajach został on zastąpiony sztucznymi barwnikami.

Składniki:
1 pomarańcza średniej wielkości
30 ml campari
ok. 70 ml soku pomarańczowego
4 pokruszone kostki lodu

Przygotowanie:

Pomarańczę obrać, pozbawiając też zewnętrznej błonki, najlepiej zrobić to ostrym nożem po zdjęciu skóry. Przekroić wzdłuż na ćwiartki, a te na mniejsze cząstki. Wrzucić do wysokiej szklanki. Uzupełnić sokiem oraz pokruszonym lodem i wlać campari.

Cechy produktu
Pojemność 700 ml
Zawartość alkoholu 25%
Kraj pochodzenia Włochy