The Glenmorangie Distillery

The Glenmorangie

Destylarnia położona jest nad brzegiem rzeki Dornoch. W połowie XIX wieku była tu farma i browar, który został przekształcony w gorzelnię(w 1843r.) przez Williama Mathesona, który od lat 20 XIX wieku był związany z destylarnią Balblair. Glenmorangie prawdopodobnie pracowała okresowo (jak w spichlerzu zostawało niezagospodarowane ziarno), gdyż była jedynie dodatkiem do działalności rolnej. W latach 80. XIX wieku zarząd nad destylarnią przejął syn Williama, John Matheson, który nie doprowadził do jej upadku, tylko poprzez sprowadzenie inwestorów udało mu się stworzyć Glenmorangie Distillery Company. Dzięki tym działaniom przestarzała gorzelnia (w ruinie) została przebudowana, a produkcja podwojona. Beczki trafiały do San Francisco, a nawet do Rzymu. W 1918 roku gorzelnię i jej zapasy warte wówczas 74 100 funtów zakupiła firma kupażująca whisky Macdonald & Muir z Leith. Produkcję podniesiono wtedy do pół miliona litrów rocznie, której duża część szła do blendów takich jak Highland Queen i Martin's VVO. W latach 30. XX wieku nastał kryzys, lecz gorzelnia przetrwała dzięki sprzedaży większości marek Macdonald & Muir na rynek amerykański. W latach 70. XX wieku amerykanie odwrócili się od mieszanej whisky i nastał boom na wódkę. Właściciele musieli podjąć decyzję o wyborze drogi wytyczonej przez Glenfiddich tworząc nowy i wspaniały świat single maltów. Było to najlepszą decyzją. Dziś gorzelnia przeżywa okres świetności, produkuje najlepiej sprzedający się malt w Szkocji.

www.glenmorangie.com

Pokaż:
Sortuj według: