Ron Zacapa Centenario 23
Średnia cena z ostatnich 30 dni: | 282.33 zł | i |
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: | 249.00 zł | |
Najwyższa cena z ostatnich 30 dni: | 299.00 zł | |
Średnia cena z ostatnich 30 dni: | 282.33 zł |
Napisz opinie
Imię:Opinia: Informacja: HTML nie tłumaczony!
Ocena: Złe Dobre
Rum Ron Zacapa - wysokiej jakości rum klasy premium. Rum został stworzony w 1976 roku dla uczczenia setnej rocznicy powstania miasta Zacapa, znajdującego sie we wschodniej Gwatemali. Rum Zacapa produkowany jest na bazie gęstego soku z trzciny cukrowej. Fermentacja odbywa sie przy użyciu drożdży, pozyskiwanych z ananasów- saccharomyces cerevisiae. Proces leżakowania rumu ma miejsce w tzw."domu ponad chmurami"- położonym 2300m.n.p.m. w mieście Quetzaltenango. Rum Ron Zacapa dojrzewa od 6 do 23 lat w beczkach po whisky z amerykańskiego białego dębu, oraz opalanych beczkach dębowych (po sherry), a następnie w beczkach po hiszpańskim winie. W ostatnim etapie produkcji, trunek przewożony jest do stolicy Gwatemali, gdzie po zmieszaniu metodą solera, zostaje zabutelkowany, a same butelki są owijane ręcznie tkaną matą z liści palmowych. W efekcie otrzymujemy intensywny słodki aromat wanilii, karmelu, suszonych egzotycznych owoców z odrobiną palonego drzewa i kakao. W smaku na pierwszym miejscu, wyczuwalne są nuty aromatycznych korzennych przypraw, takich jak: gałka muszkatołowa, cynamon, imbir i goździki, a także akcent mocnej kawy z dodatkiem słodkiego karmelu i podwędzanych śliwek, które stopniowo ustępują delikatnemu dymowi. Jasny mahoń to kolor, który charakteryzuje Zacapa 23.
Cechy produktu | |
Pojemność | 700 ml UWAGA zmiana szaty graficznej produktu |
Zawartość alkoholu | 43% |
Kraj pochodzenia | Guatemala |