Udokumentowana historia (zawarta wzmianka w dokumencie dotyczącym sprzedaży słodu) szkockiej whisky rozpoczyna się w 1494 roku, natomiast jej początki sięgają znacznie wcześniej, gdyż ów dokument zawierał wielką sprzedaż (duże ilości) „szkockiego spirytusu”. Była to więc już produkcja na dużą skalę. Następne informacje udowadniają, iż destylację prowadzono w całym kraju – najintensywniej odbywało się to w miejscach, gdzie nie brakowało zboża, wody, ani opału do ogrzania alembików. Pędzenie whisky było zajęciem sezonowym, kiedy to po zbiorach pozostawał jakiś zapas zboża. Trunek ten prawdopodobnie przybył do Szkocji z Irlandii, gdzie już w VII wieku tamtejsi mnisi pędzili odpowiednik naszej okowity, który był wykorzystywany w celach leczniczych jako środek na różne dolegliwości i przedłużający życie. Według wielu źródeł sztukę destylacji przywiózł do Irlandii święty Patryk. Do szkocji trafiła zaś najprawdopodobniej przywieziona przez Szkotów z Dalriady. W tamtych czasach pijano whisky bez dodatku wody, nie starzoną w beczkach, dlatego też alkohol był tak ostry, że dodawano do niego cukier, zioła i przyprawy. Była to słodowa whisky pędzona w alembikach miedzianych. Na początku destylowana była tylko w Highlands, pod koniec XVIII wieku, gdy tylko w Edynburgu zostało naliczonych 400 alembików, rząd wprowadził system licencji i podatków – w związku z czym mógł kontrolować produkcję whisky. Szkocję i Anglię połączyła unia realna w 1707 roku, wtedy też zadecydowano, iż najważniejszym źródłem państwowego dochodu będą opłaty akcyzowe. W 1725 roku wprowadzono podatek od słodu, co wywołało zamieszki na ulicach Glasgow i zapoczątkowało nielegalną produkcję whisky. Nielegalne destylarnie miały ogromną przewagę nad destylarniami działającymi zgodnie z prawem. Sytuacja zmieniła się dopiero w 1823 roku, kiedy weszła w życie ustawa akcyzowa ( każdy nielegalny gorzelnik mógł zalegalizować swój interes za 10 funtów opłaty licencyjnej ) i przez okres dwóch lat wzrosła liczba legalnych gorzelni o ponad 100%, a szmuglowanie whisky przestało mieć sens. Tym sposobem zaczęto koncentrować się na stworzeniu podstaw nowoczesnego przemysłu produkcji whisky.