Miód Pitny Czwórniak Honey Wine

Miód Pitny Czwórniak Honey Wine

Producent Brak producenta
Kod Produktu: MM002
Dostępność: Na wyczerpaniu
Cena: 17.00 zł
Cena Netto: 13.82 zł
Ilość:  

Napisz opinie

Imię:


Opinia: Informacja: HTML nie tłumaczony!

Ocena: Złe           Dobre

Wpisz kod w polu poniżej:

secure

Mazurskie Miody jest firmą o wieloletniej tradycji pszczelarskiej zajmującą się już od wielu lat produkcją i rozprowadzaniem produktów na bazie miodu oraz samych miodów. Początki firmy sięgają 1964 roku, kiedy to właściciel firmy Bogdan Piasecki założył pierwszą własną pasiekę.

Mazurskie Miody są jedną z nielicznych firm na świecie, która swoje miody pitne wytwarza według jednej z najstarszych technik(naturalnych technik) tak zwanych miodów niesyconych. Miody niesycone powstają ze zmieszania miodu pszczelego z woda i fermentowania, bez dodatków żadnych zabiegów(gdyż mieszane są na zimno i niepoddane podgrzewaniu, czy gotowaniu, więc nie utracają żadnych prozdrowotnych składników), a następnie poddane dojrzewaniu, które trwa kilka lat.Im mniej jest rozcieńczony miód pszczeli, tym dłuższy jest okres dojrzewania.

Czwórniak Honey Wine wyprodukowany jest z wyselekcjonowanych miodów pochodzących z naszych polskich Warmii i Mazur, według rodzinnej tradycyjnej receptury, pilnowanej od lat.

Jest to miód powstały z jednej jednostki objętości miodu, rozcieńczonej trzema jednostkami objętości wody(na 1 litr miodu, dodane są 3 litry wody).

Miód Pitny Honey Wine jest lekkim miodem pitnym o winnym aromacie i półwytrawnym smaku. Doskonale komponuje się z potrawami mięsnymi, ciastkami i deserami.

Czwórniak dojrzewa bardzo szybko i jest już gotowy do spożycia, po 6-8 miesiącach leżakowania.


Polecam podać lekko schłodzony, gdyż jest dużo lepszy w smaku, dla orzeźwienia jest idealny z plasterkiem cytrynki lub pomarańczy. Doskonały do potraw, zarówno mięsnych jak i deserów, pomocny w trawieniu.

Miody z firmy „Mazurskie Miody” dostały już drugi rok z rzędu nagrodę: Złoty Laur Konsumenta w kategorii „Miody”(przyznana taka nagroda była w roku 2008 i 2009r.)

Ciekawostki o miodzie:

- Do wytworzenia 1 kg miodu, pszczoła musi przysiąść na kwiatach lub liściach około 4 miliony razy. W zależności od gatunku rośliny, z której pszczoły zebrały pyłek, miody różnią się od siebie konsystencją, barwą, zapachem i smakiem.
- W grobowcach faraonów znajdowano miód nadający się nadal do spożycia, pomimo tylu lat.
- Rzadko w niektórych rejonach (na przykład na Kaukazie) występują trujące odmiany miodu. Ich szkodliwość wynika z właściwości nektaru. Typowym przykładem rośliny o trującym nektarze jest różanecznik pontyjski. Zatrucie takim miodem, mimo ciężkiego przebiegu jest niegroźne dla życia i mija po kilkunastu godzinach.

Cechy produktu
Pojemność 750 ml
Zawartość alkoholu 12%
Kraj pochodzenia Polska