Miód Pitny Czwórniak Honey Wine
Średnia cena z ostatnich 30 dni: | 17.00 zł | i |
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: | 17.00 zł | |
Najwyższa cena z ostatnich 30 dni: | 17.00 zł | |
Średnia cena z ostatnich 30 dni: | 17.00 zł |
Napisz opinie
Imię:Opinia: Informacja: HTML nie tłumaczony!
Ocena: Złe Dobre
Mazurskie Miody jest firmą o wieloletniej tradycji pszczelarskiej zajmującą się już od wielu lat produkcją i rozprowadzaniem produktów na bazie miodu oraz samych miodów. Początki firmy sięgają 1964 roku, kiedy to właściciel firmy Bogdan Piasecki założył pierwszą własną pasiekę.
Mazurskie Miody są jedną z nielicznych firm na świecie, która swoje miody pitne wytwarza według jednej z najstarszych technik(naturalnych technik) tak zwanych miodów niesyconych. Miody niesycone powstają ze zmieszania miodu pszczelego z woda i fermentowania, bez dodatków żadnych zabiegów(gdyż mieszane są na zimno i niepoddane podgrzewaniu, czy gotowaniu, więc nie utracają żadnych prozdrowotnych składników), a następnie poddane dojrzewaniu, które trwa kilka lat.Im mniej jest rozcieńczony miód pszczeli, tym dłuższy jest okres dojrzewania.
Czwórniak Honey Wine wyprodukowany jest z wyselekcjonowanych miodów pochodzących z naszych polskich Warmii i Mazur, według rodzinnej tradycyjnej receptury, pilnowanej od lat.
Jest to miód powstały z jednej jednostki objętości miodu, rozcieńczonej trzema jednostkami objętości wody(na 1 litr miodu, dodane są 3 litry wody).
Miód Pitny Honey Wine jest lekkim miodem pitnym o winnym aromacie i półwytrawnym smaku. Doskonale komponuje się z potrawami mięsnymi, ciastkami i deserami.
Czwórniak dojrzewa bardzo szybko i jest już gotowy do spożycia, po 6-8 miesiącach leżakowania.
Polecam podać lekko schłodzony, gdyż jest dużo lepszy w smaku, dla orzeźwienia jest idealny z plasterkiem cytrynki lub pomarańczy. Doskonały do potraw, zarówno mięsnych jak i deserów, pomocny w trawieniu.
Miody z firmy „Mazurskie Miody” dostały już drugi rok z rzędu nagrodę: Złoty Laur Konsumenta w kategorii „Miody”(przyznana taka nagroda była w roku 2008 i 2009r.)
Ciekawostki o miodzie:
- Do wytworzenia 1 kg miodu, pszczoła musi przysiąść na kwiatach lub liściach około 4 miliony razy. W zależności od gatunku rośliny, z której pszczoły zebrały pyłek, miody różnią się od siebie konsystencją, barwą, zapachem i smakiem.
- W grobowcach faraonów znajdowano miód nadający się nadal do spożycia, pomimo tylu lat.
- Rzadko w niektórych rejonach (na przykład na Kaukazie) występują trujące odmiany miodu. Ich szkodliwość wynika z właściwości nektaru. Typowym przykładem rośliny o trującym nektarze jest różanecznik pontyjski. Zatrucie takim miodem, mimo ciężkiego przebiegu jest niegroźne dla życia i mija po kilkunastu godzinach.
Cechy produktu | |
Pojemność | 750 ml |
Zawartość alkoholu | 12% |
Kraj pochodzenia | Polska |