Drinki z wódką cz. 2
31. Russian fruit
Owocowy, łagodny drink podawany po posiłku.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- mała szklanka typu tumbler
- przygotowywać w szklance
- 40 ml wódki
- 20 ml likieru malinowego.
Sposób przyrządzenia:
Obydwa składniki i kostki lodu umieścić w szklance i zamieszać.
32. Heaven so sweet (Słodkie niebo)
Lekko pikantny drink podawany po posiłku.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- shaker
- 40 ml wódki
- 10 ml amaretto
- 10 ml galliano
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Energicznie wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego.
33. Morton's special
Owocowy drink na wieczór.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- shaker
- 40 ml wódki
- 20 ml tequili
- 40 ml soku pomarańczowego
- 1 D grenadiny
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego.
34. Freedom (Wolność)
Owocowy, cierpko- wytrawny drink na każdą porę roku.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- shaker
- 20 ml wódki
- 10 ml curacao triple sec
- 10 ml creme de cassis
- 10 ml soku cytrynowego
- kawałek skórki cytrynowej
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Aromatyzować skórką cytrynową i włożyć ją do napoju.
35. Finish virgin
Owocowy, gorzkawo- słodki drink na wieczór.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- shaker
- 50 ml wódki
- 1 łyżka barowa soku pomarańczowego
- 1 łyżka barowa syropu migdałowego
- 1 łyżka barowa soku z limety
Dekoracja: - wisienka koktajlowa.
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Wisienką udekorować krawędź kieliszka.
36. Crista solar
Aromatyczny drink na przyjęcia.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- szklanica barmańska
- 30 ml wódki
- 10 ml curacao triple sec
- 10 ml portwajnu
- 10 ml wytrawnego wermutu
- 2 D angostury
- cebulka koktajlowa
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej i zamieszać. Przelać do kieliszka. Aromatyzować skórką pomarańczową. Włożyć cebulkę koktajlową na szpadce.
37. Alexander wodka
Aromatyczny, łagodny drink podawany po posiłku.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- shaker
- 30 ml wódki
- 15 ml białego likieru kakaowego
- 15 ml śmietanki
Dekoracja: - kakao w proszku.
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Posypać kakao.
38. angaroo (Kangur)
Półwytrawny drink podawany jako aperitif.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- szklanica barmańska
- 40 ml wódki
- 20 ml wytrawnego wermutu
- kawałek skórki cytrynowej
Sposób przyrządzania:
Obydwa składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej, zamieszać i przelać do kieliszka. Aromatyzować skórką cytrynową, a następnie wrzucić ją do napoju.
39. Green hope (zielona nadzieja)
Półwytrawny drink podawany jako aperitif.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- shaker
- 30 ml wódki
- 15 ml zielonego curacao
- 10 ml likieru bananowego
- 10 ml soku winogronowego
- 10 ml soku cytrynowego
Dekoracja: - czerwona wisienka koktajlowa, - zielona wisienka koktajlowa.
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Wisienki przekłuć szpadką i położyć na kieliszku.
40. Pedi cocktail
Aromatyczny drink podawany jako aperitif.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- szklanica barmańska
- 30 ml wódki
- 20 ml campari
- 10 ml curacao triple sec
Dekoracja: - wisienka koktajlowa, - ½ plasterka cytryny.
Sposób przyrządzania:
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej, zamieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Plasterek cytryny i wisienkę nadziać na szpadkę i położyć na kieliszku.
41. Galway sunrise
Owocowy drink na przyjęcia.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- shaker
- 15 ml wódki
- 10 ml curacao triple sec
- 30 ml likieru miodowego
- 25 ml soku pomarańczowego
- 1 D frothee
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego.
42. Russische nacht (Rosyjska noc)
Lekko aromatyczny, łagodny drink na wieczór.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- shaker
- 40 ml wódki
- 10 ml niebieskiego curacao
- 1 D pernod
Dekoracja: - wisienka koktajlowa.
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Wisienkę nadziać na szpadkę i włożyć do kieliszka.
43. Day dreamer (Marzyciel)
Aromatyczny, wytrawny drink podawany jako aperitif.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- szklanica barmańska
- 30 ml wódki
- 10 ml wytrawnego wermutu
- 10 ml wytrawnej sherry
- kawałek skórki cytrynowej
Sposób przyrządzania:
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej. Zamieszać i przelać do kieliszka. Aromatyzować skórką cytrynową i włożyć ją do napoju.
44. Trip (Podróż)
Wytrawny drink podawany jako aperitif.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- szklanica barmańska
- 20 ml wódki
- 20 ml likieru z limet
- 20 ml noilly prat
- kawałek skórki z limety
Sposób przyrządzania:
Składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej. Zamieszać i przelać do kieliszka. Aromatyzować skórką z limety i włożyć ją do napoju.
45. Amato
Owocowy, półwytrawny drink na wieczór.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- duży kieliszek koktajlowy
- szklanica barmańska
- 20 ml wódki
- 20 ml wytrawnego wermutu
- 20 ml likieru z mandarynek
- kawałek skórki pomarańczowej
Sposób przyrządzania:
Składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej. Zamieszać i przelać do kieliszka. Aromatyzować skórką pomarańczową i włożyć ją do napoju.
46. Siminen rakkaus
Owocowy drink na przyjęcia.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- shaker
- 20 ml wódki
- 10 ml parfait amour
- 20 ml likieru bananowego
- 10 ml soku cytrynowego
Dekoracja: - wisienka koktajlowa.
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Wisienkę nadziać na szpadkę i włożyć do kieliszka.
47. Wodka Gimlet
Półwytrawny drink podawany jako aperitif.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- szklanica barmańska
- 40 ml wódki
- 20 ml soku z limet
- ½ plasterka limety
Sposób przyrządzania:
Obydwa składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej. Zamieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Włożyć plasterek limety.
48. Orange wodka (Pomarańczówka)
Owocowy, półwytrawny drink na każdą porę roku.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- szklanica barmańska
- 30 ml wódki
- 10 ml likieru pomarańczowego
- 10 ml soku z limety
Dekoracja: - ½ plasterka pomarańczy.
Sposób przyrządzania:
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej. Zamieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Plasterkiem pomarańczy ozdobić krawędź kieliszka.
49. Pacific blue (Błękit Pacyfiku)
Łagodny drink na przyjęcia.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- szklanica barmańska
- 10 ml wódki
- 20 ml kremu bananowego
- 20 ml niebieskiego curacao
- 10 ml likieru kokosowego
Dekoracja: - wisienka koktajlowa.
Sposób przyrządzania:
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej. Zamieszać i przelać do kieliszka koktajlowego ozdobionego na krawędzi obwódką z cukru i wisienką.
50. Aviation (Lotnictwo)
Półwytrawny drink podawany jako aperitif.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- shaker
- 30 ml wódki
- 2 D maraschino
- 1 łyżka barowa apricot brandy
- 15 ml soku cytrynowego
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego.
51. Gold finger (Złoty palec)
Owocowy, lekko ziołowy drink na wieczór.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- shaker
- 20 ml wódki
- 40 ml rosso antico (czerwony wermut)
- 10 ml soku pomarańczowego
- 1 D orange bitter
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego.
52. Roberta
Półwytrawny drink podawany jako aperitif.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- szklanica barmańska
- 20 ml wódki
- 20 ml wytrawnego wermutu
- 20 ml likieru wiśniowego
- 2 D campari
- 2 D kremu bananowego
- kawałek skórki pomarańczowej
Sposób przyrządzania:
Składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej. Zamieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Aromatyzować skórką pomarańczową
53. Festrus
Półwytrawny drink podawany jako aperitif.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- szklanica barmańska
- 20 ml wódki
- 20 ml grand marnier
- 20 ml cinzano bitter
- kawałek skórki pomarańczowej
Sposób przyrządzania:
Składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej. Zamieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Aromatyzować skórką pomarańczową i włożyć ją do napoju.
54. Wolga clipper
Owocowy, łagodny drink na wieczór.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- shaker
- 30 ml wódki
- 20 ml apricot brandy
- 30 ml soku pomarańczowego
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego.
55. E.P.U.
Aromatyczny, pikantny napój typu pick - me - up.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek do sherry
- przygotowywać bezpośrednio w kieliszku
- żółtko
- pieprz
- sól
- tabasco
- 20 ml wódki
- 20 ml sangrity
Sposób przyrządzenia:
Włożyć żółtko do kieliszka. Dodać wódkę, sangritę i przyprawy.
Napój wypija się jednym haustem.
56. Triple sun
Aromatyczny drink na przyjęcia.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- szklanica barmańska
- 15 ml wódki
- 15 ml likieru bananowego
- 15 ml białego wermutu
- 15 ml wytrawnego wermutu
- 2 D grenadiny
Dekoracja: - wisienka koktajlowa.
Sposób przyrządzania:
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej. Zamieszać i przelać do kieliszka koktajlowego Wisienkę włożyć do napoju.
57. Colonel Kremlin (Pułkownik z Kremla)
Owocowy, lekko wytrawny drink na wieczór.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- shaker
- 40 ml wódki
- 10 ml soku z limety
- 10 ml syropu cukrowego
- 3 listki mięty
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Miętę posiekać i włożyć do kieliszka.
58. Blue day (Błękitny dzień)
Łagodny, owocowy drink na wieczór.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- shaker
- 40 ml wódki
- 20 ml niebieskiego curacao
- 1 D orange bitter
Dekoracja: - ½ plasterka pomarańczy.
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Krawędź kieliszka udekorować plasterkiem pomarańczy.
59. Baby face (Buzia bobasa)
Owocowy, łagodny drink podawany po posiłku.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- shaker
- 20 ml wódki
- 20 ml śmietanki
- 20 ml creme de cassis
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Energicznie wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego.