Drinki z whisky cz. 2
41. Lafayette
Półwytrawny drink podawany jako aperitif.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- szklanica barmańska
- 30 ml bourbon whisky
- 10 ml wytrawnego wermutu
- 10 ml dubonnet
- 2 D angostury
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej i zamieszać. Przelać do kieliszka koktajlowego.
42. Golden nail (złoty gwóźdź)
Owocowo- korzenny drink podawany po posiłku.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- mała szklanka typu tumbler (przygotowywać bezpośrednio w szklance)
- 30 ml bourbon whisky
- 20 ml southern comfort
Sposób przyrządzenia:
Obydwa składniki zamieszać w szklance wraz z kostkami lodu.
43. Missouri mule
Owocowy, półwytrawny drink na wieczór.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- shaker
- 40 ml bourbon whisky
- 10 ml creme de cassis
- 10 ml soku cytrynowego
Dekoracja: - plasterek cytryny.
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Energicznie wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Plasterek cytryny zawiesić na krawędzi kieliszka.
44. Kentucky Bourbon
Półwytrawny drink podawany po posiłku.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- szklanica barmańska
- 40 ml bourbon whisky
- 20 ml benedictine D.O.M.
Dekoracja: - wisienka koktajlowa.
Sposób przyrządzenia:
Obydwa składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej i zamieszać. Przelać do kieliszka koktajlowego. Wisienkę zawiesić na krawędzi kieliszka.
45. Union club (Klub jedności)
Owocowy, wytrawny drink na wieczór.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- shaker
- 40 ml bourbon whisky
- 20 ml curacao triple sec
- 20 ml soku cytrynowego
- 1 łyżka barowa białka z jaja
- 2 D grenadiny
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego.
46. Monte Carlo
Półwytrawny drink podawany po posiłku.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- szklanica barmańska
- 40 ml bourbon whisky
- 20 ml benedictine D.O.M.
- 1 D angostury
Sposób przyrządzenia:
Obydwa składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej i zamieszać. Przelać do kieliszka koktajlowego.
47. Bellrive jubilee cocktail
Półwytrawny drink podawany jako aperitif.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- szklanica barmańska
- 40 ml bourbon whisky
- 20 ml czerwonego wermutu
- 1 D curacao triple sec
Dekoracja: - ½ plasterka pomarańczy.
Sposób przyrządzenia:
Składniki i kostki lodu zamieszać w szklanicy barmańskiej i przelać do kieliszka. Plasterek pomarańczy zawiesić na krawędzi kieliszka.
48. Old pale (Stary słup)
Korzenny, cierpki drink na wieczór lub jako aperitif.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy z obwódką cukru
- szklanica barmańska
- 30 ml bourbon whisky
- 20 ml campari
- 1 łyżka barowa syropu z limet
- kawałek skórki cytrynowej
Sposób przyrządzenia:
Składniki i kostki lodu zamieszać w szklanicy barmańskiej i przelać do kieliszka. Skórkę cytrynową włożyć do napoju.
49. Barett
Korzenny, delikatny drink na wieczór.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- mała szklanka typu tumbler (przygotowywać bezpośrednio w szklance)
- 40 ml bourbon whisky
- 10 ml galliano
- 10 ml amaretto
Sposób przyrządzenia:
Składniki i kostki lodu umieścić w szklance i zamieszać.
50. Dannys spezial cocktail
Owocowy, półwytrawny drink podawany po posiłku.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- shaker
- 25 ml bourbon whisky
- 25 ml grand marnier
- 2 łyżki barowe soku cytrynowego
Sposób przyrządzenia:
Składniki i kostki lodu wymieszać w shakerze i przelać do kieliszka.
51. Erans
Owocowy, delikatny drink na wieczór.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- szklanica barmańska
- 40 ml bourbon whisky
- 10 ml apricot brandy
- 10 ml cointreau
Sposób przyrządzenia:
Składniki i kostki lodu zamieszać w szklanicy barmańskiej i przelać do kieliszka.
52. Brainstorming (Burza mózgów)
Półwytrawny drink na wieczór.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- szklanica barmańska
- 50 ml irlandzkiej whisky
- 2 D benedictine D.O.M.
- 2 D wytrawnego wermutu
- kawałek skórki pomarańczowej
Sposób przyrządzenia:
Składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej i zamieszać .Przelać do kieliszka koktajlowego. Aromatyzować skórką pomarańczową i włożyć ją do napoju.
53. Creole
Łagodny, ziołowy drink na wieczór.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- szklanica barmańska
- 20 ml bourbon whisky
- 20 ml czerwonego wermutu
- 10 ml benedictine D.O.M.
Dekoracja: - plasterek cytryny.
Sposób przyrządzenia:
Składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej i zamieszać .Przelać do kieliszka. Plasterek cytryny zawiesić na krawędzi kieliszka.
54. Opening I (Otwarcie)
Delikatny drink na wieczór.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- shaker
- 40ml bourbon whisky
- 20 ml czerwonego wermutu
- 10 ml grenadiny
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka.
55. Don Jose
Ziołowy drink na wieczór.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- shaker
- 20ml bourbon whisky
- 20 ml czerwonego wermutu
- 10 ml likieru bananowego
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kruszony lód umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać (z lodem) do kieliszka.
56. Old pal (Stary kumpel)
Korzenny, gorzkawy drink podawany jako aperitif.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- szklanica barmańska
- 20 ml bourbon whisky
- 20 ml campari
- 20 ml wytrawnego wermutu
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej. Zamieszać i przelać do kieliszka.
57. Delta
Owocowy, delikatny drink na wieczór.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- mała szklanka typu tumbler
- shaker
- 30 ml bourbon whisky
- 10 ml southern comfort
- 10 ml syropu z limet
Dekoracja: - ½ plasterka pomarańczy, - wisienka koktajlowa.
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do szklanki w połowie wypełnionej tłuczonym lodem. Zawiesić owoce na krawędzi szklanki.
58. Coaxer (Komplemenciarz)
Owocowy, półwytrawny drink na każdą porę roku.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- mała szklanka typu tumbler
- shaker
- 50 ml bourbon whisky
- 2 łyżki barowe syropu cukrowego
- 20 ml soku cytrynowego
- białko z jednego jaja
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kruszony lód umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać (z lodem) do szklanki.
59. Brooklyn
Wytrawny, korzenny drink podawany jako aperitif.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- szklanica barmańska
- 40 ml kanadyjskiej whisky
- 20 ml wytrawnego wermutu
- 2 D maraschino
Sposób przyrządzenia:
Składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej i zamieszać .Przelać do kieliszka koktajlowego.
60. Dream of naples
Korzenny, wytrawny drink na wieczór.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- szklanica barmańska
- 30 ml bourbon whisky
- 10 ml campari
- 10 ml curacao triple sec
- 1 D angostury
Dekoracja: - wisienka koktajlowa.
Sposób przyrządzenia:
Składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej i zamieszać .Przelać do kieliszka koktajlowego. Wisienkę zawiesić na krawędzi kieliszka.
61. Gloom lifter (Rozweselacz)
Owocowy, kwaśny drink na wieczór.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- shaker
- 30 ml irlandzkiej whisky
- 10 ml soku cytrynowego
- 10 ml syropu cukrowego
- 1 D białka z jaja
Dekoracja: - plasterek cytryny.
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Plasterek cytryny zawiesić na krawędzi kieliszka.
62. Bourbon flip
Kremowy napój typu flip podawany po posiłku.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- shaker
- 30 ml bourbon whiskey
- 10 ml brązowego rumu
- 30 ml śmietanki
- 10 ml syropu cukrowego
- 1 żółtko
Ponadto: tarta gałka muszkatołowa.
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze, wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Posypać tartą gałką muszkatołową.
63. Ritz old fashioned
Owocowy, łagodny, short drink na wieczór.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- mała szklanka typu tumbler z obwódką cukrową
- shaker
- 40 ml bourbon whiskey
- 20 ml grand marnier
- 1 D soku cytrynowego
- 1D maraschino
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do szklanki.
64. Hawk (Jastrząb)
Owocowy, wytrawny short drink na wieczór.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- shaker
- 20 ml bourbon whiskey
- 20 ml ginu
- 10 ml soku cytrynowego
Dekoracja: - wisienka koktajlowa.
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Wisienkę koktajlową zawiesić na krawędzi kieliszka.
65. Cameron's Kick
Migdałowy, półwytrawny short drink na wieczór.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- shaker
- 20 ml irlandzkiej whiskey
- 20 ml szkockiej whisky
- 10 ml syropu migdałowego
- 10 ml soku cytrynowego
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego.
66. Night shadows (Nocne cienie)
Owocowy, półwytrawny short drink na wieczór.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- mała szklanka typu tumbler
- shaker
- 30 ml bourbon whiskey
- 10 ml czerwonego wermutu
- 10 ml soku pomarańczowego
- 1 łyżka barowa żółtego chartreuse
Dekoracja: - 1/2 plasterka pomarańczy, - 1/8 cytryny.
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do szklanki wypełnionej do 1/3 objętości kruszonym lodem. Do napoju włożyć owoce.
67. De Rigneur
Owocowy, wytrawny short drink na wieczór.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- shaker
- 40 ml bourbon whiskey
- 40 ml soku grejpfrutowego
- 2 łyżki barowe miodu
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego.
68. Highland Moon (Górski księżyc)
Korzenny, łagodny short drink na wieczór.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- mała szklanka typu tumbler
- szklanica barmańska
- 30 ml szkockiej whisky
- 30 ml drambuie
Dekoracja: - plasterek cytryny, - wisienka kotajlowa.
Sposób przyrządzenia:
Obydwa składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej i zamieszać. Przelać do szklanki. Owoce nadziane na szpadkę położyć na szklance.
69. America
Półwytrawny short drink na wieczór.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- shaker
- 50 ml bourbon whiskey
- 15 ml soku z limety
- 2 łyżki barowe grenadiny
Ponadto: - kawałek skórki z limety
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Aromatyzować skórką z limety, a następnie włożyć ją do napoju.
70. Robby (Rabuś)
Półwytrawny short drink podawany jako aperitif.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- mała szklanka typu tumbler
- szklanica barmańska
- 25 ml kanadyjskiej whisky
- 15 ml wytrawnego wermutu
- 15 ml białego wermutu
Dekoracja: - wisienka koktajlowa.
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej i zamieszać. Przelać do szklanki. Włożyć wisienkę do napoju.
71. Bishop (Biskup)
Owocowy, półwytrawny short drink na wieczór.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- shaker
- 30 ml kanadyjskiej whiskey
- 10 ml czerwonego wermutu
- 10 ml soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka barowa zielonego chartreuse
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego.
72. Canada
Owocowy, łagodny short drink na wieczór.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- shaker
- 30 ml kanadyjskiej whisky
- 10 ml curacao triple sec
- 2 D angostury
- 10 ml soku klonowego
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego.
74. Bourbon car
Owocowy, kwaśny short drink na wieczór.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- shaker
- 40 ml bourbon whiskey
- 20 ml cointreau
- 20 ml soku cytrynowego
Dekoracja: - wisienka koktajlowa.
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Wisienkę zawiesić na krawędzi kieliszka.
75. Bourbon skin
Owocowy, wytrawny short drink na wieczór.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- shaker
- 50 ml bourbon whiskey
- 1 łyżka barowa grenadiny
- 20 ml soku cytrynowego
Dekoracja: - wisienka koktajlowa.
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kruszony lód umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Wisienkę zawiesić na krawędzi kieliszka.
76. Barbicane (Barbakan)
Owocowy, łagodny short drink na przyjęcia.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- shaker
- 30 ml szkockiej whisky
- 10 ml drambuie
- 30 ml nektaru z marakui
- 1 D soku cytrynowego
Dekoracja: - zielona wisienka koktajlowa.
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu wymieszać w shakerze i przelać do kieliszka koktajlowego. Wisienkę zawiesić na krawędzi kieliszka.
77. Whiskey twist
Owocowy, lekko kwaśny short drink na wieczór.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- szklanica barmańska
- 40 ml irlandzkiej whiskey
- 10 ml soku cytrynowego
- 1 łyżka barowa cherry brandy
- 1 łyżka barowa syropu malinowego
Dekoracja: - zielona wisienka koktajlowa.
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu zamieszać w szklanicy barmańskiej i przelać do kieliszka. Wisienkę zawiesić na krawędzi kieliszka.
78. Cowboy cocktail
Kremowy short drink podawany po posiłku.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- shaker
- 40 ml bourbon whiskey
- 20 ml śmietanki
Sposób przyrządzenia:
Składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka.
79. Adelle special
Owocowy short drink na wieczór.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- shaker
- 50 ml szkockiej whisky
- 10 ml likieru pomarańczowego
Sposób przyrządzenia:
Składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka.
80. Frisco sour
Korzenny, kwaśny napój typu sour podawany po posiłku.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- shaker
- 40 ml bourbon whiskey
- 20 ml bénédictine D.O.M.
- 30 ml soku cytrynowego
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka.