Drinki z whisky cz. 2

41. Lafayette

Półwytrawny drink podawany jako aperitif.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- szklanica barmańska

- 30 ml bourbon whisky

- 10 ml wytrawnego wermutu

- 10 ml dubonnet

- 2 D angostury

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej i zamieszać. Przelać do kieliszka koktajlowego.

 

42. Golden nail (złoty gwóźdź)

Owocowo- korzenny drink podawany po posiłku.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- mała szklanka typu tumbler (przygotowywać bezpośrednio w szklance)

- 30 ml bourbon whisky

- 20 ml southern comfort

 

Sposób przyrządzenia:

Obydwa składniki zamieszać w szklance wraz z kostkami lodu.

 

43. Missouri mule

Owocowy, półwytrawny drink na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 40 ml bourbon whisky

- 10 ml creme de cassis

- 10 ml soku cytrynowego

 

Dekoracja: - plasterek cytryny.

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Energicznie wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Plasterek cytryny zawiesić na krawędzi kieliszka.

 

44. Kentucky Bourbon

Półwytrawny drink podawany po posiłku.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- szklanica barmańska

- 40 ml bourbon whisky

- 20 ml benedictine D.O.M.

 

Dekoracja: - wisienka koktajlowa.

 

Sposób przyrządzenia:

Obydwa składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej i zamieszać. Przelać do kieliszka koktajlowego. Wisienkę zawiesić na krawędzi kieliszka.

 

45. Union club (Klub jedności)

Owocowy, wytrawny drink na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 40 ml bourbon whisky

- 20 ml curacao triple sec

- 20 ml soku cytrynowego

- 1 łyżka barowa białka z jaja

- 2 D grenadiny

 

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego.

 

46. Monte Carlo

Półwytrawny drink podawany po posiłku.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- szklanica barmańska

- 40 ml bourbon whisky

- 20 ml benedictine D.O.M.

- 1 D angostury

 

Sposób przyrządzenia:

Obydwa składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej i zamieszać. Przelać do kieliszka koktajlowego.

 

47. Bellrive jubilee cocktail

Półwytrawny drink podawany jako aperitif.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- szklanica barmańska

- 40 ml bourbon whisky

- 20 ml czerwonego wermutu

- 1 D curacao triple sec

 

Dekoracja: - ½ plasterka pomarańczy.

 

Sposób przyrządzenia:

Składniki i kostki lodu zamieszać w szklanicy barmańskiej i przelać do kieliszka. Plasterek pomarańczy zawiesić na krawędzi kieliszka.

 

48. Old pale (Stary słup)

Korzenny, cierpki drink na wieczór lub jako aperitif.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy z obwódką cukru

- szklanica barmańska

- 30 ml bourbon whisky

- 20 ml campari

- 1 łyżka barowa syropu z limet

- kawałek skórki cytrynowej

 

Sposób przyrządzenia:

Składniki i kostki lodu zamieszać w szklanicy barmańskiej i przelać do kieliszka. Skórkę cytrynową włożyć do napoju.

 

49. Barett

Korzenny, delikatny drink na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- mała szklanka typu tumbler (przygotowywać bezpośrednio w szklance)

- 40 ml bourbon whisky

- 10 ml galliano

- 10 ml amaretto

 

Sposób przyrządzenia:

Składniki i kostki lodu umieścić w szklance i zamieszać.

 

50. Dannys spezial cocktail

Owocowy, półwytrawny drink podawany po posiłku.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 25 ml bourbon whisky

- 25 ml grand marnier

- 2 łyżki barowe soku cytrynowego

 

Sposób przyrządzenia:

Składniki i kostki lodu wymieszać w shakerze i przelać do kieliszka.

 

51. Erans

Owocowy, delikatny drink na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- szklanica barmańska

- 40 ml bourbon whisky

- 10 ml apricot brandy

- 10 ml cointreau

 

Sposób przyrządzenia:

Składniki i kostki lodu zamieszać w szklanicy barmańskiej i przelać do kieliszka.

 

52. Brainstorming (Burza mózgów)

Półwytrawny drink na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- szklanica barmańska

- 50 ml irlandzkiej whisky

- 2 D benedictine D.O.M.

- 2 D wytrawnego wermutu

- kawałek skórki pomarańczowej

 

Sposób przyrządzenia:

Składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej i zamieszać .Przelać do kieliszka koktajlowego. Aromatyzować skórką pomarańczową i włożyć ją do napoju.

 

53. Creole

Łagodny, ziołowy drink na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- szklanica barmańska

- 20 ml bourbon whisky

- 20 ml czerwonego wermutu

- 10 ml benedictine D.O.M.

 

Dekoracja: - plasterek cytryny.

 

Sposób przyrządzenia:

Składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej i zamieszać .Przelać do kieliszka. Plasterek cytryny zawiesić na krawędzi kieliszka.

 

54. Opening I (Otwarcie)

Delikatny drink na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 40ml bourbon whisky

- 20 ml czerwonego wermutu

- 10 ml grenadiny

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka.

 

55. Don Jose

Ziołowy drink na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 20ml bourbon whisky

- 20 ml czerwonego wermutu

- 10 ml likieru bananowego

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kruszony lód umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać (z lodem) do kieliszka.

 

56. Old pal (Stary kumpel)

Korzenny, gorzkawy drink podawany jako aperitif.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- szklanica barmańska

- 20 ml bourbon whisky

- 20 ml campari

- 20 ml wytrawnego wermutu

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej. Zamieszać i przelać do kieliszka.

 

57. Delta

Owocowy, delikatny drink na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- mała szklanka typu tumbler

- shaker

- 30 ml bourbon whisky

- 10 ml southern comfort

- 10 ml syropu z limet

 

Dekoracja: - ½ plasterka pomarańczy, - wisienka koktajlowa.

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do szklanki w połowie wypełnionej tłuczonym lodem. Zawiesić owoce na krawędzi szklanki.

 

58. Coaxer (Komplemenciarz)

Owocowy, półwytrawny drink na każdą porę roku.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- mała szklanka typu tumbler

- shaker

- 50 ml bourbon whisky

- 2 łyżki barowe syropu cukrowego

- 20 ml soku cytrynowego

- białko z jednego jaja

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kruszony lód umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać (z lodem) do szklanki.

 

59. Brooklyn

Wytrawny, korzenny drink podawany jako aperitif.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- szklanica barmańska

- 40 ml kanadyjskiej whisky

- 20 ml wytrawnego wermutu

- 2 D maraschino

 

Sposób przyrządzenia:

Składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej i zamieszać .Przelać do kieliszka koktajlowego.

 

60. Dream of naples

Korzenny, wytrawny drink na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- szklanica barmańska

- 30 ml bourbon whisky

- 10 ml campari

- 10 ml curacao triple sec

- 1 D angostury

 

Dekoracja: - wisienka koktajlowa.

 

Sposób przyrządzenia:

Składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej i zamieszać .Przelać do kieliszka koktajlowego. Wisienkę zawiesić na krawędzi kieliszka.

 

61. Gloom lifter (Rozweselacz)

Owocowy, kwaśny drink na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 30 ml irlandzkiej whisky

- 10 ml soku cytrynowego

- 10 ml syropu cukrowego

- 1 D białka z jaja

 

Dekoracja: - plasterek cytryny.

 

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Plasterek cytryny zawiesić na krawędzi kieliszka.

 

62. Bourbon flip

Kremowy napój typu flip podawany po posiłku.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 30 ml bourbon whiskey

- 10 ml brązowego rumu

- 30 ml śmietanki

- 10 ml syropu cukrowego

- 1 żółtko

Ponadto: tarta gałka muszkatołowa.

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze, wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Posypać tartą gałką muszkatołową.

 

63. Ritz old fashioned

Owocowy, łagodny, short drink na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- mała szklanka typu tumbler z obwódką cukrową

- shaker

- 40 ml bourbon whiskey

- 20 ml grand marnier

- 1 D soku cytrynowego

- 1D maraschino

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do szklanki.

 

64. Hawk (Jastrząb)

Owocowy, wytrawny short drink na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 20 ml bourbon whiskey

- 20 ml ginu

- 10 ml soku cytrynowego

 

Dekoracja: - wisienka koktajlowa.

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Wisienkę koktajlową zawiesić na krawędzi kieliszka.

 

65. Cameron's Kick

Migdałowy, półwytrawny short drink na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 20 ml irlandzkiej whiskey

- 20 ml szkockiej whisky

- 10 ml syropu migdałowego

- 10 ml soku cytrynowego

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego.

 

66. Night shadows (Nocne cienie)

Owocowy, półwytrawny short drink na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- mała szklanka typu tumbler

- shaker

- 30 ml bourbon whiskey

- 10 ml czerwonego wermutu

- 10 ml soku pomarańczowego

- 1 łyżka barowa żółtego chartreuse

 

Dekoracja: - 1/2 plasterka pomarańczy, - 1/8 cytryny.

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do szklanki wypełnionej do 1/3 objętości kruszonym lodem. Do napoju włożyć owoce.

 

67. De Rigneur

Owocowy, wytrawny short drink na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 40 ml bourbon whiskey

- 40 ml soku grejpfrutowego

- 2 łyżki barowe miodu

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego.

 

68. Highland Moon (Górski księżyc)

Korzenny, łagodny short drink na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- mała szklanka typu tumbler

- szklanica barmańska

- 30 ml szkockiej whisky

- 30 ml drambuie

 

Dekoracja: - plasterek cytryny, - wisienka kotajlowa.

 

Sposób przyrządzenia:

Obydwa składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej i zamieszać. Przelać do szklanki. Owoce nadziane na szpadkę położyć na szklance.

 

69. America

Półwytrawny short drink na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 50 ml bourbon whiskey

- 15 ml soku z limety

- 2 łyżki barowe grenadiny

Ponadto: - kawałek skórki z limety

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Aromatyzować skórką z limety, a następnie włożyć ją do napoju.

 

70. Robby (Rabuś)

Półwytrawny short drink podawany jako aperitif.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- mała szklanka typu tumbler

- szklanica barmańska

- 25 ml kanadyjskiej whisky

- 15 ml wytrawnego wermutu

- 15 ml białego wermutu

 

Dekoracja: - wisienka koktajlowa.

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej i zamieszać. Przelać do szklanki. Włożyć wisienkę do napoju.

 

71. Bishop (Biskup)

Owocowy, półwytrawny short drink na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 30 ml kanadyjskiej whiskey

- 10 ml czerwonego wermutu

- 10 ml soku pomarańczowego

- 1 łyżeczka barowa zielonego chartreuse

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego.

 

72. Canada

Owocowy, łagodny short drink na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 30 ml kanadyjskiej whisky

- 10 ml curacao triple sec

- 2 D angostury

- 10 ml soku klonowego

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego.

 

74. Bourbon car

Owocowy, kwaśny short drink na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 40 ml bourbon whiskey

- 20 ml cointreau

- 20 ml soku cytrynowego

 

Dekoracja: - wisienka koktajlowa.

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Wisienkę zawiesić na krawędzi kieliszka.

 

75. Bourbon skin

Owocowy, wytrawny short drink na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 50 ml bourbon whiskey

- 1 łyżka barowa grenadiny

- 20 ml soku cytrynowego

 

Dekoracja: - wisienka koktajlowa.

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kruszony lód umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Wisienkę zawiesić na krawędzi kieliszka.

 

76. Barbicane (Barbakan)

Owocowy, łagodny short drink na przyjęcia.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 30 ml szkockiej whisky

- 10 ml drambuie

- 30 ml nektaru z marakui

- 1 D soku cytrynowego

 

Dekoracja: - zielona wisienka koktajlowa.

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu wymieszać w shakerze i przelać do kieliszka koktajlowego. Wisienkę zawiesić na krawędzi kieliszka.

 

77. Whiskey twist

Owocowy, lekko kwaśny short drink na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- szklanica barmańska

- 40 ml irlandzkiej whiskey

- 10 ml soku cytrynowego

- 1 łyżka barowa cherry brandy

- 1 łyżka barowa syropu malinowego

 

Dekoracja: - zielona wisienka koktajlowa.

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu zamieszać w szklanicy barmańskiej i przelać do kieliszka. Wisienkę zawiesić na krawędzi kieliszka.

 

78. Cowboy cocktail

Kremowy short drink podawany po posiłku.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 40 ml bourbon whiskey

- 20 ml śmietanki

 

Sposób przyrządzenia:

Składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka.

 

79. Adelle special

Owocowy short drink na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 50 ml szkockiej whisky

- 10 ml likieru pomarańczowego

 

Sposób przyrządzenia:

Składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka.

 

80. Frisco sour

Korzenny, kwaśny napój typu sour podawany po posiłku.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 40 ml bourbon whiskey

- 20 ml bénédictine D.O.M.

- 30 ml soku cytrynowego

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka.