Drinki z whisky
1. Manhattan
Klasyczny drink podawany jako aperitif.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- szklanica barmańska
- 40 ml kanadyjskiej whisky
- 20 ml czerwonego wermutu
- 1 D angostury
- wisienka koktajlowa
- ewentualnie kawałek skórki cytrynowej
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu zamieszać w szklanicy barmańskiej i przelać do kieliszka koktajlowego. Włożyć wisienkę na szpadce. Można aromatyzować skórką cytrynową.
2. Manhattan dry
Klasyczny drink podawany jako aperitif.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- szklanica barmańska
- 40 ml kanadyjskiej whisky
- 20 ml wytrawnego wermutu
- zielona oliwka
- ewentualnie kawałek skórki cytrynowej
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej i zamieszać.Przelać do kieliszka koktajlowego. Włożyć oliwkę na szpadce i ewentualnie aromatyzować skórką cytrynową.
3. Manhattan sweet
Łagodny, wytrawny drink podawany jako aperitif.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- szklanica barmańska
- 40 ml kanadyjskiej whisky
- 20 ml czerwonego wermutu
- 1 D orange bitter
- 2 D białego curacao
Dekoracja: - wisienka koktajlowa.
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej i zamieszać.Przelać do kieliszka koktajlowego. Włożyć wisienkę na szpadce.
4. Manhattan perfect
Aromatyczny drink na wieczór.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- szklanica barmańska
- 40 ml bourbon whisky
- 10 ml wytrawnego wermutu
- 10 ml czerwonego wermutu
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zamieszać wraz z lodem w szklanicy barmańskiej i przelać do kieliszka koktajlowego.
5. Jimmy Lopez Manhattan
Łagodny, wytrawny drink podawany jako aperitif
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- szklanica barmańska
- 30 ml bourbon whisky
- 20 ml wytrawnego wermutu
- 1 łyżka barowa apricot brandy
Dekoracja: - wisienka koktajlowa.
Sposób przyrządzenia:
Składniki i kostki lodu zamieszać w szklanicy barmańskiej i przelać do kieliszka. Włożyć wisienkę na szpadce.
6. Esquire Manhattan
Łagodny, wytrawny drink podawany jako aperitif.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- szklanica barmańska
- 25 ml bourbon whisky
- 25 ml czerwonego wermutu
- 1 D orange bitter
Dekoracja: - wisienka koktajlowa.
Sposób przyrządzenia:
Składniki i kostki lodu zamieszać w szklanicy barmańskiej i przelać do kieliszka. Udekorować wisienką.
7. Godfather (Ojciec chrzestny)
Łagodny drink na wszelkie okazje.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- mała szklanka typu tumbler (przygotowywać w szklance)
- 40 ml bourbon whisky
- 20 ml amaretto
Sposób przyrządzenia:
Składniki zamieszać w szklance razem z kostkami lodu. Podawać z mieszadełkiem.
8. Rusty nail (Zardzewiały gwóźdź)
Łagodny drink podawany po posiłku.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- mała szklanka typu tumbler (przygotowywać w szklance)
- 30 ml szkockiej whisky
- 30 ml drambuie
Sposób przyrządzenia:
Składniki zamieszać w szklance razem z kostkami lodu. Podawać z mieszadełkiem.
9. Ohio old fashioned
Lekko gorzki drink podawany po posiłku.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- mała szklanka typu tumbler (przygotowywać w szklance)
- 50 ml bourbon whisky
- 1 D angostury
Sposób przyrządzenia:
Zamieszać w szklance whisky Iiangosturę z dwiema kostkami lodu.
10. Scotch on the rocks
Aromatyczny drink.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- mała szklanka typu tumbler (przygotowywać w szklance)
- 40 ml szkockiej whisky
Sposób przyrządzenia:
Wlać whisky do szklanki wypełnionej kostkami lodu. Podawać z mieszadełkiem.
11. Joker (Żartowniś)
Aromatyczny drink podawany jako aperitif.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- szklanica barmańska
- 30 ml szkockiej whisky
- 15 ml grand marnier
- 15 ml dubonnet
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej i zamieszać. Przelać do kieliszka.
12. Rob Roy
Aromatyczny drink podawany jako aperitif
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- szklanica barowa
1 D angostury
Dekoracja: - wisienka koktajlowa.
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej i zamieszać. Przelać do kieliszka. Włożyć wisienkę na szpadce.
13. Old fashioned bourbon cocktail
Mocny drink podawany jako aperitif.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- średnia szklanka typu tumbler (przygotowywać bezpośrednio w szklance)
- 1 kostka cukru
- 3 D angostury
- 40 ml bourbon whisky
- zimna czysta woda
Dekoracja: - ½ plasterka cytryny, - ½ plasterka pomarańczy, - 2 wisienki koktajlowe.
Sposób przyrządzenia:
Wrzucić do szklanki kostkę cukru, skropić angosturą i rozgnieść. Włożyć kilka kostek lodu i zalać whisky. Dodać nieco wody i zamieszać. Włożyć owoce. Podawać z mieszadełkiem.
14. Sweet lady (słodka dama)
Łagodny, owocowy drink na każdą porę roku.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- shaker
- 40 ml szkockiej whisky
- 10 ml białego likieru kakaowego
- 10 ml peach brandy
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu wymieszać w shakerze. Przelać do kieliszka koktajlowego.
15. Mint julep
Orzeźwiający napój typu julep na przyjęcia.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- mała szklanka typu tumbler (przygotowywać w szklance)
- kilka listków mięty
- 2 łyżki barowe czystej, zimnej wody
- 10 ml syropu cukrowego
- 40 ml bourbon whisky
Dekoracja: - wisienka koktajlowa.
Sposób przyrządzenia:
Listki mięty rozgnieść w szklance, dodać wodę i syrop, dobrze zamieszać. Włożyć kruszony lód i wlać whisky. Szpadkę z wisienką położyć na szklance.
16. Continental sour
owocowy, półwytrawny napój typu sour na wieczór
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- mała szklanka typu tumbler
- shaker
- 50 ml bourbon whisky
- 20 ml soku cytrynowego
- 30 ml grenadiny
- białko z jednego jaja
- 1 D czerwonego wina
Dekoracja: - plasterek pomarańczy.
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki za wyjątkiem wina, oraz kostki lodu umieścić w shakerze i wymieszać. Przelać do szklanki, skropić winem i zamieszać. Plasterkiem pomarańczy udekorować krawędź szklanki.
17. Irish Rose (Irlandzka Róża)
Mocny drink podawany jako aperitif.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- shaker
- 40 ml irlandzkiej whisky
- 20 ml soku cytrynowego
- 10 ml grenadiny
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu wymieszać w shakerze, a następnie przelać do kieliszka koktajlowego.
18. Dandy
Aromatyczny drink podawany jako aperitif.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- szklanica barmańska
- 30 ml rye whisky
- 30 ml dubonnet
- 3 D angostury
- 1 D soku cytrynowego
- kawałki skórki cytrynowej i pomarańczowej.
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej, zamieszać, przelać do kieliszka koktajlowego. Napój aromatyzować skórką cytrynową i pomarańczową. Włożyć je do kieliszka.
19. Quatro (Poczwórny)
Aromatyczny drink podawany jako aperitif lub po posiłku.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- szklanica barmańska
- 15 ml kanadyjskiej whisky
- 15 ml amaretto
- 15 ml creme de cassis
- 15 ml wytrawnego wermutu
Dekoracja: - wisienka koktajlowa, - kawałek skórki pomarańczowej.
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej, zamieszać, przelać do kieliszka koktajlowego. Do napoju włożyć wisienkę i skórkę.
20. King's Cross (Utrapienie króla)
Półwytrawny drink podawany jako aperitif.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- szklanica barmańska
- 30 ml bourbon whisky
- 30 ml czerwonego wermutu
- 1 D benedictine D.O.M
- kawałek skórki cytrynowej
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Aromatyzować skórką cytrynową, włożyć ją do napoju.
21. Up to Date (Aktualny)
Półwytrawny drink podawany jako aperitif.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- płaski kieliszek koktajlowy
- szklanica barmańska
- 30 ml kanadyjskiej whisky
- 20 ml wytrawnego wermutu
- 10 ml grand marnier
- kawałek skórki cytrynowej.
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej i przelać do kieliszka. Można aromatyzować skórką cytrynową
22. Olympia
Łagodny drink podawany jako aperitif lub po posiłku.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- shaker
- 15 ml kanadyjskiej whisky
- 15 ml wytrawnego wermutu
- 10 ml zielonego chartresue
- 10 ml escorialu (likier ziołowy)
- 10 ml syropu z renklod
Dekoracja:n - białe winogrono.
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu wymieszać w shakerze i przelać do kieliszka. Do napoju włożyć winogrono.
23. New Yorker
Owocowy short drink podawany jako aperitif.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- shaker
- 40 ml bourbon whisky
- 20 ml soku cytrynowego
- 2 łyżki barowe grenadiny
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu wymieszać w shakerze i przelać do kieliszka.
24. Zazarac I
Mocny, anyżkowy drink podawany jako aperitif.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- płaski kieliszek koktajlowy
- szklanica barmańska
- 20 ml szkockiej whisky
- 20 ml anisette
- 20 ml białego rumu
- 1 D angostury
- 1 D angostury
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej i przelać do kieliszka.
25. Blinker (Mgnienie Oka)
Owocowy drink podawany jako aperitif.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- płaski kieliszek koktajlowy
- shaker
- 30 ml kanadyjskiej whisky
- 30 ml soku grejpfrutowego
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu wymieszać w shakerze i przelać do kieliszka.
26. Hadlebar (kierownica)
Wytrawny drink na wieczór.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- shaker
- 30 ml szkockiej whisky
- 10 ml drambuie
- 10 ml soku cytrynowego
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu wymieszać w shakerze i przelać do kieliszka.
27. Hurricane I (huragan)
Delikatny, wytrawny drink podawany po posiłku.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- szklanka barmańska
- 20 ml bourbon whisky
- 20 ml ginu
- 20 ml likieru miętowego
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu zamieszać w szklanicy
barmańskiej i przelać do kieliszka koktajlowego.
28. Toronto
Delikatny wytrawny drink podawany po posiłku.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- shaker
- 60 ml kanadyjskiej whisky
- 20 ml fernet branca
- 1 łyżka barowa syropu cukrowego
- 1 D angostury
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu wymieszać w shakerze i przelać do kieliszka.
29. Churchill
Delikatny, wytrawny drink na wieczór.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- shaker
- 60 ml szkockiej whisky
- 20 ml czerwonego wermutu
- 1 D Curacao triple sec
- 1 D soku cytrynowego
Dekoracja: - plasterek cytryny.
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu wymieszać w shakerze i przelać do kieliszka. Plasterkiem cytryny udekorować krawędź kieliszka.
30. Champion (Mistrz)
Półwytrawny drink na przyjęcia.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- szklanica barmańska
- 20 ml whisky
- 20 ml wytrawnego wermutu
- 10 ml benedictine D.O.M
- 1o ml curacao triple sec
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu wymieszać w szklanicy barmańskiej i przelać do kieliszka.
31. Lord Byron
Korzenno - owocowy drink na wieczór.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- mała szklanka typu tumbler
- szklanica barmańska
- 30 ml szkockiej whisky
- 10 ml likieru pomarańczowego
- 1 D angostury
dekoracja
- plasterek pomarańczy
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu wymieszać w szklanicy barmańskiej i przelać do kieliszka.
Plasterek pomarańczy włożyć do szklanki. Natychmiast podawać.
32. New York Flip
Przyjemny napój typu flip po posiłku.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- shaker
- 30 ml bourbon whisky
- 20 ml portwajnu
- 20 ml śmietanki
- 10 ml syropu cukrowego
- 1 żółtko
- tarta gałka muszkatołowa
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu wymieszać w shakerze i przelać do kieliszka. Posypać gałką muszkatołową i natychmiast podawać.
33. Lena
Półwytrawny drink podawany jako aperitif.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- szklanica barmańska
- 30 ml bourbon whisky
- 10 ml galliano
- 10 ml campari
- 15 ml czerwonego wermutu
- 10 ml wytrawnego wermutu
Dekoracja: - wisienka koktajlowa.
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu wymieszać w szklanicy barmańskiej i przelać do ochłodzonego kieliszka. Włożyć wisienkę koktajlową do napoju.
34. Tutiosi
Łagodny drink podawany po posiłku.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- szklanica barmańska
- 25 ml kanadyjskiej whisky
- 15 ml winiaku
- 15 ml czerwonego wermutu
- 10 ml galliano
- 10 ml likieru mandarynkowego
ponadto: - kawałek skórki pomarańczowej.
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu wymieszać w szklanicy barmańskiej i przelać do kieliszka.
Aromatyzować skórką pomarańczową. Włożyć ją do napoju.
35. Yankee Dutch (Holenderski jankes)
Mocny drink na przyjęcia.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- szklanica barmańska
- 15 ml bourbon whisky
- 15 ml cherry brandy
- 15 ml curacao triple sec
- 15 ml wódki
- kawałek skórki pomarańczowej
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu wymieszać w szklanicy barmańskiej. Przelać do kieliszka koktajlowego. Aromatyzować skórką pomarańczową, włożyć do drinka.
36. Mr. Bear (Pan Miś)
Łagodny drink na przyjęcia.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- shaker
- 40 ml kanadyjskiej whisky
- 10 ml płynnego miody
- kawałek skórki cytrynowej
Sposób przyrządzenia:
Obydwa składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Aromatyzować skórką cytrynową i włożyć ją do napoju.
37. A.M.B.A
Wysokoprocentowy drink po posiłku
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- szklanica barmańska
- 25 ml szkockiej whisky
- 15 ml brązowego rumu
- 10 ml czerwonego wermutu
- 5 ml cointreau
- kawałek skórki cytrynowej
- wisienka koktajlowa
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu wymieszać w szklanicy barmańskiej. Przelać do kieliszka koktajlowego. Aromatyzować skórką cytrynową a wisienkę wrzucić do napoju.
38. Jzcaragua
Półwytrawny drink po posiłku.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- szklanica barmańska
- 15 ml szkockiej whisky
- 15 ml wytrawnego wermutu
- 15 ml amaretto
- 15 ml kremu bananowego
- kawałek skórki cytrynowej
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu wymieszać w szklanicy barmańskiej. Przelać do kieliszka. Skórkę cytrynową włożyć do napoju.
39. Tennessee
Owocowy, półwytrawny drink na wieczór.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- shaker
- 40 ml bourbon whisky
- 10 ml maraschino
- 1 D soku cytrynowego
Dekoracja: - wisienka koktajlowa.
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Zawiesić wisienkę na krawędzi kieliszka.
40. Exploration (Odkrywanie)
Owocowy, półwytrawny drink na wieczór.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- mała szklanka typu tumbler
- shaker
- 30 ml szkockiej whisky
- 20 ml wytrawnego sherry
- 2 łyżki barowe amaretto
- 2 łyżki barowe soku cytrynowego
- kawałek skórki cytrynowej
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Aromatyzować skórką cytrynową po czym włożyć ją do kieliszka.