Drinki z ginem
1. Angel's face (Anielska twarz)
Łagodny drink podawany jako aperitif.
Rzeczy potrzebne do przygotowania drinku:
-kieliszek koktajlowy
-szklanica barmańska
-20 ml ginu
-20 ml calvadosu
-20 ml apricot brandy
Sposób przyrządzania:
Składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej. Zamieszać i przelać do kieliszka koktajlowego.
2. Atta boy
Wytrawny drink podawany jako aperitif
Rzeczy potrzebne do przygotowania drinku:
-kieliszek koktajlowy
-szklanica barmańska
-30 ml ginu
-15 ml wytrawnego wermutu
-1 łyżka barowa grenadiny
Sposób przyrządzania:
Składniki zamieszać z kostkami lodu w szklanicy barmańskiej i przelać do kieliszka.
3. Balla balla
Wytrawny,nieco gorzki z winem musującym, na przyjęcia.
Rzeczy potrzebne do przygotowania drinku:
-płaski kieliszek do szampana
-szklanica barmańska
-15 ml ginu
-15 ml curacao triple sec
-15 ml campari
-wytrawne wino musujące do uzupełnienia
-½ plasterka pomarańczy
Sposób przyrządzania:
Wszystkie składniki , oprócz wina musującego, i kostki lodu zamieszać w szklanicy barmańskiej i przelać do kieliszka. Uzupełnić winem musującym i włożyć owoce.
4. Mandy
Półwytrawny drink podawany jako aperitif.
Rzeczy potrzebne do przygotowania drinku:
-kieliszek koktajlowy
-shaker
-20 ml ginu
-5 ml likieru brzoskwiniowego
-5 ml red orange
-5 ml soku pomarańczowego
-5 ml soku cytrynowego
Dekoracja: - wisienka koktajlowa, - mała gałązka mięty.
Sposób przyrządzania:
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Wisienkę i gałązkę mięty zawiesić na krawędzi kieliszka.
5. Honeymoon 1 (Miesiąc miodowy)
Cierpki drink podawany jako aperitif.
Rzeczy potrzebne do przygotowania drinku:
-kieliszek koktajlowy
-shaker
-40 ml ginu
-20 ml apricot brandy
-5 ml soku cytrynowego
-5 ml grenadiny
Sposób przyrządzania:
Wszystkie składniki i większą ilość lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka.
6. Hawaiian cocktail
Owocowy drink podawany jako aperitif.
Rzeczy potrzebne do przygotowania drinku:
-kieliszek koktajlowy
-shaker
-30 ml ginu
-20 ml soku pomarańczowego
-10 ml curacao triple sec
Sposób przyrządzania:
Składniki i większą ilość lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka.
7. Isle of skye
Łagodny drink podawany jako aperitif
Rzeczy potrzebne do przygotowania drinku:
-kieliszek koktajlowy
-shaker
-30 ml ginu
-20 ml drambuie
-10 ml soku cytrynowego
Sposób przyrządzania:
Składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego.
8. Orange blossom
Owocowy drink podawany jako aperitif
Rzeczy potrzebne do przygotowania drinku:
-kieliszek koktajlowy
-shaker
-30 ml ginu
-30 ml soku pomarańczowego
Sposób przyrządzania:
Składniki i kostki lodu wymieszać w shakerze i przelać do kieliszka.
9. Blue lady (Błękitna dama)
Owocowy, łagodny napój typu crusta, idealny na wieczór.
Rzeczy potrzebne do przygotowania drinku:
-kieliszek koktajlowy z crustą
-shaker
-20 ml ginu
-20 ml niebieskiego curacao
-20 ml soku cytrynowego
Sposób przyrządzania:
Wszystkie składniki i kostki lodu wymieszać w shakerze i przelać do kieliszka z obwódką cukrową. Natychmiast podawać.
10. Martini dry
Wytrawnydrink podawany jako aperitif
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
-kieliszek koktajlowy
-szklanica barmańska
-40 ml ginu
-20 ml wytrawnego wermutu
Dekoracja: - oliwka.
Sposób przyrządzania:
Obydwa składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej. Zamieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Oliwkę nadziać na szpadkę i włożyć do kieliszka.
11. Martini extra dry
Bardzo wytrawny drink podawany jako aperitif
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
-kieliszek koktajlowy
-szklanica barmańska
-50 ml ginu
-10 ml wytrawnego wermutu
Dekoracja: - oliwka, - ewentualnie kawałek skórki cytrynowej.
Sposób przyrządzania:
Obydwa składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej. Zamieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Włożyć oliwkę nadzianą na szpadkę. Ewentualnie aromatyzować skórką cytrynową.
12. Martini medium
Półwytrawny drink.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
-kieliszek koktajlowy
-szklanica barmańska
-40 ml ginu
-10 ml wytrawnego wermutu
-10 ml czerwonego wermutu
Dekoracja: - oliwka, - ewentualnie kawałek skórki pomarańczowej.
Sposób przyrządzania:
Składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej. Zamieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Włożyć oliwkę nadzianą na szpadkę. Ewentualnie aromatyzować skórką pomarańczową.
13. Martini sweet
Łagodny drink podawany jako aperitif
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
-kieliszek koktajlowy
-szklanica barmańska
-40 ml ginu
-20 ml czerwonego wermutu
Dekoracja: - wisienka koktajlowa, - ewentualnie kawałek skórki cytrynowej.
Sposób przyrządzania:
Obydwa składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej. Zamieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Włożyć oliwkę nadzianą na szpadkę. Ewentualnie aromatyzować skórką cytrynową.
14. Bronx
Wytrawny drink podawany jako aperitif
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
-kieliszek koktajlowy
-shaker
-20 ml ginu
-10 ml czerwonego wermutu
-10 ml wytrawnego wermutu
-20 ml soku pomarańczowego
Sposób przyrządzania:
Wszystkie składniki i kostki lodu wymieszać w shakerze i przelać do kieliszka.
15. White wings (Białe skrzydła)
Cierpki, wytrawny drink podawany jako aperitif
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
-kieliszek koktajlowy
-szklanica barmańska
-30 ml ginu
-15 ml białego kremu miętowego
Sposób przyrządzania:
Obydwa składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej. Zamieszać i przelać do kieliszka.
16. Gin stinger
Aromatyczny drink podawany jako aperitif lub po posiłku.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
-kieliszek koktajlowy
-szklanica barmańska
-30 ml ginu
-30 ml zielonego kremu miętowego
Sposób przyrządzania:
Obydwa składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej. Zamieszać i przelać do kieliszka.
17. French 75
Aromatyczny koktajl z winem musującym podawany jako aperitif lub po posiłku.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
-płaski kieliszek do szampana
-shaker
-20 ml ginu
-20 ml cointreau
-20 ml soku cytrynowego
-1 D pernodu
-wino musujące do uzupełnienia
Dekoracja: - ½ plasterka pomarańczy, - wisienka koktajlowa.
Sposób przyrządzania:
Wszystkie składniki, prócz wina musującego, oraz kostki lodu wymieszać w shakerze i przelać do kieliszka. Uzupełnić winem musującym.
Wisienkę i plasterek pomarańczy nadziać na szpadkę i zawiesić na krawędzi kieliszka.
18. Negroni
Lekki, łagodny drink na wieczór.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
-mała szklanka typu tumbler
-przygotowywać bezpośrednio w szklance
-20 ml ginu
-20 ml campari
-20 ml czerwonego wermutu
Dekoracja: - plasterek pomarańczy.
Sposób przyrządzania:
Wszystkie składniki oraz kostki lodu zamieszać w szklance. Plasterkiem pomarańczy udekorować krawędź szklanki.
19. Resolute (Śmiały)
Półwytrawny drink podawany jako aperitif.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
-kieliszek koktajlowy
-shaker
-20 ml ginu
-10 ml apricot brandy
-10 ml soku cytrynowego
Sposób przyrządzania:
Składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego.