Drinki z ginem

1. Angel's face (Anielska twarz)

Łagodny drink podawany jako aperitif.

 

Rzeczy potrzebne do przygotowania drinku:

-kieliszek koktajlowy

-szklanica barmańska

-20 ml ginu

-20 ml calvadosu

-20 ml apricot brandy

 

Sposób przyrządzania:

Składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej. Zamieszać i przelać do kieliszka koktajlowego.

 

2. Atta boy

Wytrawny drink podawany jako aperitif

 

Rzeczy potrzebne do przygotowania drinku:

-kieliszek koktajlowy

-szklanica barmańska

-30 ml ginu

-15 ml wytrawnego wermutu

-1 łyżka barowa grenadiny

 

Sposób przyrządzania:

Składniki zamieszać z kostkami lodu w szklanicy barmańskiej i przelać do kieliszka.

 

3. Balla balla

Wytrawny,nieco gorzki z winem musującym, na przyjęcia.

 

Rzeczy potrzebne do przygotowania drinku:

-płaski kieliszek do szampana

-szklanica barmańska

-15 ml ginu

-15 ml curacao triple sec

-15 ml campari

-wytrawne wino musujące do uzupełnienia

-½ plasterka pomarańczy

 

Sposób przyrządzania:

Wszystkie składniki , oprócz wina musującego, i kostki lodu zamieszać w szklanicy barmańskiej i przelać do kieliszka. Uzupełnić winem musującym i włożyć owoce.

 

4. Mandy

Półwytrawny drink podawany jako aperitif.

 

Rzeczy potrzebne do przygotowania drinku:

-kieliszek koktajlowy

-shaker

-20 ml ginu

-5 ml likieru brzoskwiniowego

-5 ml red orange

-5 ml soku pomarańczowego

-5 ml soku cytrynowego

 

Dekoracja: - wisienka koktajlowa, - mała gałązka mięty.

 

Sposób przyrządzania:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Wisienkę i gałązkę mięty zawiesić na krawędzi kieliszka.

 

5. Honeymoon 1 (Miesiąc miodowy)

Cierpki drink podawany jako aperitif.

 

Rzeczy potrzebne do przygotowania drinku:

-kieliszek koktajlowy

-shaker

-40 ml ginu

-20 ml apricot brandy

-5 ml soku cytrynowego

-5 ml grenadiny

 

Sposób przyrządzania:

Wszystkie składniki i większą ilość lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka.

 

6. Hawaiian cocktail

Owocowy drink podawany jako aperitif.

 

Rzeczy potrzebne do przygotowania drinku:

-kieliszek koktajlowy

-shaker

-30 ml ginu

-20 ml soku pomarańczowego

-10 ml curacao triple sec

 

Sposób przyrządzania:

Składniki i większą ilość lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka.

 

7. Isle of skye

Łagodny drink podawany jako aperitif

 

Rzeczy potrzebne do przygotowania drinku:

-kieliszek koktajlowy

-shaker

-30 ml ginu

-20 ml drambuie

-10 ml soku cytrynowego

 

Sposób przyrządzania:

Składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego.

 

8. Orange blossom

Owocowy drink podawany jako aperitif

 

Rzeczy potrzebne do przygotowania drinku:

-kieliszek koktajlowy

-shaker

-30 ml ginu

-30 ml soku pomarańczowego

 

Sposób przyrządzania:

Składniki i kostki lodu wymieszać w shakerze i przelać do kieliszka.

 

9. Blue lady (Błękitna dama)

Owocowy, łagodny napój typu crusta, idealny na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do przygotowania drinku:

-kieliszek koktajlowy z crustą

-shaker

-20 ml ginu

-20 ml niebieskiego curacao

-20 ml soku cytrynowego

 

Sposób przyrządzania:

Wszystkie składniki i kostki lodu wymieszać w shakerze i przelać do kieliszka z obwódką cukrową. Natychmiast podawać.

 

10. Martini dry

Wytrawnydrink podawany jako aperitif

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

-kieliszek koktajlowy

-szklanica barmańska

-40 ml ginu

-20 ml wytrawnego wermutu

 

Dekoracja: - oliwka.

 

Sposób przyrządzania:

Obydwa składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej. Zamieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Oliwkę nadziać na szpadkę i włożyć do kieliszka.

 

11. Martini extra dry

Bardzo wytrawny drink podawany jako aperitif

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

-kieliszek koktajlowy

-szklanica barmańska

-50 ml ginu

-10 ml wytrawnego wermutu

 

Dekoracja: - oliwka, - ewentualnie kawałek skórki cytrynowej.

 

Sposób przyrządzania:

Obydwa składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej. Zamieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Włożyć oliwkę nadzianą na szpadkę. Ewentualnie aromatyzować skórką cytrynową.

 

12. Martini medium

Półwytrawny drink.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

-kieliszek koktajlowy

-szklanica barmańska

-40 ml ginu

-10 ml wytrawnego wermutu

-10 ml czerwonego wermutu

 

Dekoracja: - oliwka, - ewentualnie kawałek skórki pomarańczowej.

 

Sposób przyrządzania:

Składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej. Zamieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Włożyć oliwkę nadzianą na szpadkę. Ewentualnie aromatyzować skórką pomarańczową.

 

13. Martini sweet

Łagodny drink podawany jako aperitif

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

-kieliszek koktajlowy

-szklanica barmańska

-40 ml ginu

-20 ml czerwonego wermutu

 

Dekoracja: - wisienka koktajlowa, - ewentualnie kawałek skórki cytrynowej.

 

Sposób przyrządzania:

Obydwa składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej. Zamieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Włożyć oliwkę nadzianą na szpadkę. Ewentualnie aromatyzować skórką cytrynową.

 

14. Bronx

Wytrawny drink podawany jako aperitif

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

-kieliszek koktajlowy

-shaker

-20 ml ginu

-10 ml czerwonego wermutu

-10 ml wytrawnego wermutu

-20 ml soku pomarańczowego

 

Sposób przyrządzania:

Wszystkie składniki i kostki lodu wymieszać w shakerze i przelać do kieliszka.

 

15. White wings (Białe skrzydła)

Cierpki, wytrawny drink podawany jako aperitif

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

-kieliszek koktajlowy

-szklanica barmańska

-30 ml ginu

-15 ml białego kremu miętowego

 

Sposób przyrządzania:

Obydwa składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej. Zamieszać i przelać do kieliszka.

 

16. Gin stinger

Aromatyczny drink podawany jako aperitif lub po posiłku.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

-kieliszek koktajlowy

-szklanica barmańska

-30 ml ginu

-30 ml zielonego kremu miętowego

 

Sposób przyrządzania:

Obydwa składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej. Zamieszać i przelać do kieliszka.

 

17. French 75

Aromatyczny koktajl z winem musującym podawany jako aperitif lub po posiłku.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

-płaski kieliszek do szampana

-shaker

-20 ml ginu

-20 ml cointreau

-20 ml soku cytrynowego

-1 D pernodu

-wino musujące do uzupełnienia

 

Dekoracja: - ½ plasterka pomarańczy, - wisienka koktajlowa.

 

Sposób przyrządzania:

Wszystkie składniki, prócz wina musującego, oraz kostki lodu wymieszać w shakerze i przelać do kieliszka. Uzupełnić winem musującym.

Wisienkę i plasterek pomarańczy nadziać na szpadkę i zawiesić na krawędzi kieliszka.

 

18. Negroni

Lekki, łagodny drink na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

-mała szklanka typu tumbler

-przygotowywać bezpośrednio w szklance

-20 ml ginu

-20 ml campari

-20 ml czerwonego wermutu

 

Dekoracja: - plasterek pomarańczy.

 

Sposób przyrządzania:

Wszystkie składniki oraz kostki lodu zamieszać w szklance. Plasterkiem pomarańczy udekorować krawędź szklanki.

 

19. Resolute (Śmiały)

Półwytrawny drink podawany jako aperitif.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

-kieliszek koktajlowy

-shaker

-20 ml ginu

-10 ml apricot brandy

-10 ml soku cytrynowego

 

Sposób przyrządzania:

Składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego.