Drinki z brandy cz. 2

31. Chateau sarre

Aromatyczny drink na przyjęcia.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinka:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 35 ml brandy

- 15 ml kremu bananowego

- 15 ml maraschino

Dekoracja:

- wisienka koktajlowa

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego.

 

32. Gloria (chwała)

Wytrawny drink podawany jako aperitif.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- szklanica barmańska

- 15 ml brandy

- 15 ml whiskey amerykańskiej

- 15 ml campari

- 10 ml wermutu

- 10 ml amaretto

 

Dekoracja: - spirala ze skórki cytrynowej, - zielona wisienka koktajlowa.

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu zamieszać w szklanicy barmańskiej i przelać do kieliszka koktajlowego. Szpadkę z wisienką i spiralą cytrynową położyć na kieliszku.

 

33. Far west (daleki zachód)

Łagodny, korzenny drink na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinka:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 20 ml koniaku

- 20 ml likieru jajecznego

- 20 ml białego wermutu

- mielony cynamon

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Energicznie wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Posypać szczyptą cynamonu.

 

34. Alba

Owocowy, półwytrawny drink na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinka:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 40 ml koniaku

- 20 ml soku pomarańczowego

- 10 ml soku malinowego

 

Dekoracja: - ½ plasterka pomarańczy.

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze, wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Krawędź kieliszka udekorować plasterkiem pomarańczy.

 

35. Cherry Blossom (Kwitnąca wiśnia)

Lekko cierpki drink na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinka:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 20 ml koniaku

- 20 ml cherry brandy

10 ml cointreau

- 10 ml grenadiny

- 20 ml soku cytrynowego

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Energicznie wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego.

 

36. Coffee

Mocny short drink podawany po posiłku.

 

Rzeczy potrzebne do przyrządzenia:

- kieliszek do czerwonego wina

- shaker

- 20 ml winiaku

- 20 ml curacao triple sec

- 40 ml zimnej , mocnej kawy

ponadto:

- trochę śmietanki

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu u mieścić w shakerze. Energicznie wymieszać i przelać do kieliszka. Ewentualnie dodać śmietankę.

 

37. Willem Von Oranien ( Wilhelm Orański)

Lekko gorzki drink podawany jako aperitif.

 

Rzeczy potrzebne do przyrządzenia drinka:

- kieliszek koktajlowy

- szklanica barmańska

- 20 ml brandy

- 10 ml curacao triple sec

- 10 ml orange bitter

- kawałek skórki pomarańczowej.

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu u mieścić w szklanicy barmańskiej I wymieszać. Przelać do kieliszka koktajlowego. Napój aromatyzować skórką z pomarańczy.

 

 

38. Green love (zielona miłość)

Owocowy, słodko- gorzkawy drink na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do przyrządzenia drinka:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 20 ml koniaku

- 20 ml niebieskiego curacao

- 20 ml likieru mandarynkowego

- 20 ml soku cytrynowego


Dekoracja: - plasterek cytryny.

 

Sposób przyrządzenia drinka:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Energicznie wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Krawędź kieliszka udekorować plasterkiem cytryny.

 

39. Picasso

Wytrawny, owocowy drink na wieczór.


Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinka:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 30 ml koniaku

- 20 ml dubonnet

- 10 ml soku cytrynowego

- 4 D syropu cukrowego


Sposób przyrządzenia drinka:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Energicznie wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego.

 

40. Green Dragon (Zielony Smok)

Odświeżający, aromatyczny drink podawany jako aperitif.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinka:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 40 ml koniaku

 

Sposób przyrządzenia drinka:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Energicznie wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego.

 


41. Cognac Cassis

Łagodny, owocowy drink na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinka:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 30 ml koniaku

- 30 ml crème de cassis

 

Sposób przyrządzenia drinka:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Energicznie wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego.

 

42. American Sea (Amerykańskie Morze)

Owocowy, lekko wytrawny drink podawany jako aperitif.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinka:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 20 ml koniaku

- 20 ml wytrawnego wermutu

- 10 ml białego kremu miętowego

- 30 ml soku pomarańczowego

 

Sposób przyrządzenia drinka:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Energicznie wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego.

 

43. Daisy (Stokrotka)

Owocowy, lekko wytrawny drink podawany jako aperitif.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinka:

- kieliszek koktajlowy

- szklanica barmańska

- 20 ml koniaku

- 30 ml ginu

- 10 ml apricot brandy


Dekoracja:

- pół plasterka cytryny


Sposób przyrządzenia drinka:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej, następnie zamieszać. Przelać do kieliszka koktajlowego. Plasterkiem cytryny udekorować krawędź kieliszka.

 

44. James

Lekko cierpki drink na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinka:

- kieliszek koktajlowy

- szklanica barmańska

- 40 ml koniaku

- 10 ml ginu

- 20 ml żółtego chartreuse

Dekoracja:

- wisienka koktajlowa

 

Sposób przyrządzenia drinka:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej, następnie zamieszać. Przelać do kieliszka koktajlowego. Kieliszek udekorować wisienką koktajlową.

 

45. Brandy Coctail

Lekko cierpki drink na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinka:

- kieliszek koktajlowy

- szklanica barmańska

- 40 ml brandy lub winiaku

- 1 łyżka barowa syropu cukrowego

- 3 D agnostury


Dekoracja: - wisienka koktajlowa.

 

Sposób przyrządzenia drinka:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej, następnie zamieszać. Przelać do kieliszka koktajlowego. Kieliszek udekorować wisienką koktajlową.

 

46. Honeymoon II (miodowy miesiąc)

Owocowy, lekko cierpki drink na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinka:

- kieliszek koktajlowy

- szklanica barmańska

- 40 ml koniaku

- 10 ml cointreau

- 10 ml białego wina


Dekoracja: - plasterek pomarańczy.

 

Sposób przyrządzenia drinka:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej, następnie zamieszać. Przelać do kieliszka koktajlowego. Kieliszek udekorować plasterkiem pomarańczy

 

47. Breakfast Egg- Nog

Łagodny napój typu egg- nog na każdą porę roku.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinka:

- szklanka do long drinków

- shaker

- 40 ml koniaku

- 20 ml curacao

- 1 jajo

- 1 łyżka stołowa syropu cukrowego

- mleko do uzupełnienia.

 

Sposób przyrządzenia drinka:

Wszystkie składniki, za wyjątkiem mleka, wymieszać z lodem w shakerze. Przelać do szklanki, uzupełnić mlekiem, następnie zamieszać.

 

48. Egg Sour

Wysokokaloryczny napój typu sour na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinka:

- szklanka do long drinków

- shaker

- 30 ml brandy

- 10 ml curacao triple sec

- 20 ml soku cytrynowego

- 1 jajo


Dekoracja: - pół plasterka pomarańczy, - wisienka koktajlowa.

 

Sposób przyrządzenia drinka:

Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w shakerze. Energicznie wymieszać, następnie przelać do szklanki. Plasterek cytryny z wisienką na szpadce zawiesić na krawędzi szklanki.

 

49. Brandy Egg - Nog

Wysokokaloryczny napój typu egg - nog na popołudnie.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinka:

- średnia szklanka typu tumbler

- shaker

- 40 ml brandy

- 10 ml syropu cukrowego

- 100 ml mleka

- 1 żółtko

- tarta gałka muszkatołowa

 

Sposób przyrządzenia drinka:

Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w shakerze. Energicznie wymieszać, następnie przelać do szklanki. Posypać gałką muszkatołową.

 

50. Lumumba I

Gorzkawy long drink na lato.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinka

- szklanka typu highball

- 40 ml brandy

- zimne kakao do uzupełnienia

 

Dekoracja: - 1 łyżka stołowa bitej śmietany, - kakao w proszku.

 

Sposób przyrządzenia drinka:

Wlać brandy do szklanki, dodać kakao do uzupełnienia, zamieszać. Śmietanę położyć na wierzchu napoju, następnie posypać kakao.

 

51. Horses Neck III (Końska Szyja)

Odświeżający drink na każdą okazję

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinka

- szklanka do long drinków

- 40 ml brandy

- 1 D angostury

- gigner- ale do uzupełnienia


Dekoracja: - spirala ze skórki cytrynowej.

 

Sposób przyrządzenia drinka:

Wlać brandy do szklanki z lodem, skropić angosturą. Dolać ginger-  ale do uzupełnienia, następnie zamieszać. Spiralę cytrynową zawiesić na krawędzi szklanki. Podawać z mieszadełkiem.

 

52. Brandy Cola

Łagodny drink na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinka

- szklanka do long drinków

- 40 ml brandy

- cola do uzupełnienia

 

Dekoracja: - pół plasterka cytryny.

 

Sposób przyrządzenia drinka:

Wlać brandy do szklanki z lodem. Dopełnić colą, następnie krótko zamieszać. Plasterek cytryny włożyć do napoju.

 

53. Coco De Martinique

Łagodny, owocowy drink na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinka:

- szklanka do long drinków

- shaker

- 30 ml armaniaku

- 30 ml benedictine D.O.M

- 50 ml likieru kokosowego

- 80 ml soku pomarańczowego

 

Sposób przyrządzenia drinka:

Wszystkie składniki oraz kostki lodu energicznie wymieszać w shakerze. Przelać do szklanki wypełnionej kruszonym lodem.

 

54. Bermuda Highball

Łagodny korzenny drink na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do przyrządzenia drinka:

- szklanka do long drinków

- szklanica barowa

- 30 ml winiaku

- 20 ml ginu

- 1 D orange bitter

- ginger- ale do uzupełnienia

- owoc kumkwatu

 

Sposób przyrządzenia drinka:

Winiak, gin, orange bitter oraz lód zamieszać w szklanicy barmańskiej, następnie przelać do szklanki. Wlać ginger- ale, włożyć owoc kumkwatu.

 

55. Pierre Collins

Odświeżający napój typu collins podawany w ciągu całego dnia.

 

Rzeczy potrzebne do przyrządzenia drinka:

- szklanka do long drinków (przygotowywać bezpośrednio w szklance)

- 40 ml brandy

- 20 ml soku cytrynowego

- 10 ml syropu cukrowego

- woda sodowa do uzupełnienia

 

Dekoracja: - ½ plasterka cytryny, - wisienka koktajlowa.

 

Sposób przyrządzenia:

Brandy, sok cytrynowy i syrop cukrowy wlać do szklanki z lodem i zamieszać.

Uzupełnić wodą sodową i mieszać tak długo, aż szklanka się oszroni. Owocami udekorować krawędź szklanki.

 

56. Cognac Collins

Wytrawny napój owocowy typu collins na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do przyrządzenia drinka:

- szklanka do long drinków (przygotowywać bezpośrednio w szklance)

- 40 ml koniaku

- 2 łyżki barowe cukru

- woda sodowa do uzupełnienia

- plasterek cytryny

- ½ plasterka pomarańczy

- wisienka koktajlowa

 

Sposób przyrządzenia:

Koniak, cukier i sok cytrynowy wlać do szklanki z lodem i wymieszać. Uzupełnić wodą sodową i jeszcze raz lekko zamieszać. Do napoju włożyć owoce.