Drinki z brandy cz. 1
1. Alexander
Śmietankowy drink na wieczór.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- shaker
- 20 ml winiaku lub koniaku
- 20 ml brązowego likieru kakaowego
- 20 ml śmietanki
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu energicznie wymieszać w shakerze i przelać do kieliszka.
Można posypać gałką muszkatołową.
2. Side car
Kwaśny drink podawany jako aperitif.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- shaker
- 20 ml winiaku lub koniaku
- 20 ml likieru cointreau
- 20 ml soku cytrynowego
Sposób przyrządzenia:
Składniki z lodem wymieszać w shakerze i przelać do kieliszka koktajlowego.
3. Stinger
Aromatyczny, orzeźwiający drink podawany po posiłku.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- szklanica barmańska
- 20 ml winiaku lub koniaku
- 20 ml białego likieru miętowego
Sposób przyrządzenia:
Obydwa składniki zamieszać z lodem w szklanicy barmańskiej i przelać do kieliszka.
4. Zoom
Łagodny drink podawany po posiłku.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- shaker
- 40 ml winiaku
- 20 ml śmietanki
- 10 ml płynnego miodu
Sposób przyrządzenia:
Składniki z lodem energicznie wymieszać w shakerze i przelać do kieliszka.
5. B&B
Mocny drink podawany do poobiedniej kawy.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- przygotowywać w kieliszku
- 30 ml brandy
- 30 ml benedictine D.O.M.
Sposób przyrządzenia:
Obydwa składniki wlać do kieliszka koktajlowego, zamieszać i ewentualnie dodać lód.
6. Ecstasy
aromatyczny drink podawany jako aperitif.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- szklanica barmańska
- 20 ml brandy
- 20 ml drambuie (likier miodowy)
- 20 ml wytrawnego wermutu
Sposób przyrządzenia:
Składniki zamieszać z lodem w szklanicy barmańskiej i przelać do kieliszka koktajlowego
7. Panamac
Śmietankowy drink na wieczór.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- shaker
- 20 ml koniaku lub winiaku
- 20 ml kremu kakaowego
- 20 ml śmietanki
- tarta gałka muszkatołowa
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i lód energicznie wymieszać w shakerze i przelać do kieliszka. Posypać szczyptą gałki muszkatołowej.
8. Ibu cocktail
Orzeźwiający koktajl z szampanem na wieczór.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek do szampana
- shaker
- 20 ml brandy
- 20 ml apricot brandy
- 20 ml soku pomarańczowego
- wytrawne szampan lub wino musujące do uzupełnienia
Dekoracja: - ½ plasterka pomarańczy.
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki, prócz szampana wymieszać z lodem w shakerze i przelać do kieliszka. Uzupełnić szampanem. Ściankę kieliszka udekorować plasterkiem pomarańczy.
9. Prince of Wales (Książę Walii)
Aromatyczny koktajl z szampanem na wieczór.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- metalowy puchar lub szklanka typu „kula”
- przygotować w szklance lub pucharze
- 20 ml winiaku lub koniaku
- 10 ml curacao orange
- 1 D angostury
- szampan lub wino musujące do uzupełnienia
- ½ plasterka pomarańczy
- ½ plasterka cytryny
- 2 wisienki koktajlowe
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmieszać wraz z lodem w pucharze lub w szklance. Włożyć do środka owoce. Napój podawać z mieszadełkiem.
10. Haute couture
nieco mocniejszy drink podawany po posiłku.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- szklanica barmańska
- 20 ml brandy
- 20 ml benedictine D.O.M.
- 20 ml brązowego likieru
Sposób przyrządzenia:
Składniki i kostki lodu zamieszać w szklanicy barmańskiej podawać w kieliszku koktajlowym.
11. Brandy flip
Kremowy drink na popołudnie.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek do szampana
- shaker
- 40 ml brandy
- 2 łyżeczki barowe syropu cukrowego
- 1 żółtko
- tarta gałka muszkatołowa
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki energicznie wymieszać w shakerze z kostkami lodu i przelać do kieliszka. Posypać gałką muszkatołową.
12. Ritz cocktail
Aromatyczny koktajl z winem musującym podawany po posiłku lub jako aperitif
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek do szampana
- shaker
- 20 ml winiaku lub koniaku
- 20 ml cointreau
- 20 ml soku pomarańczowego
- wino musujące do uzupełnienia.
Dekoracja: - ½ plasterka pomarańczy.
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki kostki lodu, oprócz szampana, wymieszać w shakerze i przelać do kieliszka. Uzupełnić winem musującym. Krawędź kieliszka udekorować plasterkiem pomarańczy.
13. Red moon (czerwony księżyc)
Łagodny, owocowy koktajl z szampanem na przyjęcia.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- płaski kieliszek do szampana
- shaker
- 20 ml winiaku lub koniaku
- 10 ml syropu poziomkowego lub truskawkowego
- 40 ml soku z marakui
- szampan lub wino musujące do uzupełnienia
Dekoracja: - wisienka koktajlowa.
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki, oprócz szampana, wymieszać z lodem w shakerze i przelać do kieliszka. Uzupełnić szampanem lub winem musującym. Włożyć wisienkę na szpadce.
14. French connection I (Francuski łącznik)
Gorzko- słodki drink podawany po posiłku.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- mała szklanka typu kubek
- przygotować w szklance
- 30 ml koniaku
- 30 ml amaretto
Sposób przyrządzenia:
Do szklanki wlać obydwa składniki, dodać 2- 3 kostki lodu i zamieszać
15. Between The Sheets
Wytrawny, owocowy drink na wieczór.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinka:
- 20 ml koniaku
- 20 ml białego rumu
- 20 ml cointreau
- 1 D soku cytrynowego
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wymieszać z lodem w shakerze i przelać do kieliszka.
16. Moonlight (Sonata księżycowa)
Kremowy, łagodny drink podawany po posiłku.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia:
- 10 ml koniaku
- 10 ml likieru mandarynkowego
- 10 ml syropu cukrowego
- 25 ml zimnej czarnej kawy
- 15 ml śmietanki
ponadto:
- kawałek skórki mandarynki
- spirala ze skórki pomarańczowej
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki, oprócz kawy i śmietanki, zamieszać z lodem w szklanicy barmańskiej i przelać do kieliszka. Dodać kawę zamieszać i wlać śmietankę tak, by pływała na powierzchni. Aromatyzować skórką mandarynki. Na krawędzi kieliszka zawiesić spiralę ze skórki pomarańczowej.
17. Nikolascha
Aromatyczny drink na wieczór.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinka:
- kieliszek typu pousse- cafe (przygotowywać w kieliszku)
- 20 ml winiaku lub koniaku
- plasterek cytryny bez skórki
- 1 łyżka barowa cukru
- 1 łyżka barowa mielonej kawy
Sposób przyrządzenia drinka:
Wlać winiak do kieliszka. Plasterek cytryny położyć na kieliszku i posypać na wierzchu cukrem i mieloną kawą (po połowie).
18. Olympic
półwytrawny, owocowy drink podawany po posiłku lub jako aperitif.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinka:
- kieliszek koktajlowy
- shaker
- 20 ml brandy lub koniaku
- 20 ml curacao triple sec
- 20 ml soku pomarańczowego
Sposób przyrządzenia drinka:
Wszystkie składniki wymieszać z lodem w shakerze i przelać do kieliszka.
19. Pisco sour
Orzeźwiający, kwaśny drink na przyjęcia
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinka:
- mała szklanka typu tumbler
- shaker
- 40 ml control gran pisco
- 20 ml soku z cytryny
- 1 łyżka barmańska cukru lub1D syropu cytrynowego (do smaku)
Dekoracja:
- plasterek cytryny i wisienka
Sposób przyrządzenia:
Składniki i kostki lodu wymieszać w shakerze i przelać do szklanki z obwódką cukrową. Krawędź szklanki udekorować owocami.
20. Queen Mary(Królowa Maria)
Delikatny drink na wieczór, podawany także jako aperitif lub po posiłku
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinka:
- kieliszek koktajlowy
- shaker
- 30 ml koniaku
- 30 ml cointreau
- 1 D anyżówki
- 1 D grenadiny
Dekoracja:
- wisienka koktajlowa
Sposób przyrządzenia:
Składniki i kostki lodu wymieszać w shakerze i przelać do kieliszka. Krawędź kieliszka udekorować wisienką.
21. B&P
Delikatny, ziołowy drink na wieczór.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinka:
- mała szklanka typu tumbler
- przygotowywać w szklance
- 20 ml brandy
- 20 ml portwajnu
Sposób przyrządzenia:
Obydwa składniki i kostki lodu umieścić w szklance i zamieszać.
22. Saratoga
Cierpki drink.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- szklanica barmańska
- 40 ml brandy
- 2 D angostury
- 2 D maraschino
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej. Zamieszać i przelać do kieliszka.
23. Brandy zoom
Łagodny drink podawany po posiłku.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinka:
- kieliszek koktajlowy
- shaker
- 40 ml brandy
- 2 łyżki barowe miodu
- 4 łyżki barowe śmietanki
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze i wymieszać. Przelać do kieliszka koktajlowego.
24. Coronado
Kremowy, łagodny drink podawany po posiłku.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinka:
- kieliszek koktajlowy
- shaker
- 10 ml brandy
- 15 ml kremu bananowego
- 15 ml likieru brzoskwiniowego
- 20 ml śmietanki
Dekoracja: - drażetka czekolady, - granulat lub tarta czekolada.
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Energicznie wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Włożyć drażetkę czekolady i posypać granulatem.
25. Lady be good (Pani bądź łaskawa)
Półwytrawny drink podawany jako aperitif.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinka:
- kieliszek koktajlowy
- shaker
- 20 ml brandy
- 20 ml wytrawnego wermutu
- 1 łyżka barmańska białego likieru miętowego
- 20 ml soku pomarańczowego
- 1 łyżka barmańska grenadiny
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wymieszać z lodem w shakerze i przelać do kiliszka
26. Rolls Royce
Owocowy drink podawany jako aperitif.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinka:
- kieliszek koktajlowy
- shaker
- 20 ml brandy
- 20 ml cointreau
- 20 ml soku pomarańczowego
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze i wymieszać. Przelać do kieliszka koktajlowego.
27. Queen Elizabeth (Królowa Elżbieta)
Półwytrawny drink podawany jako aperitif.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:
- kieliszek koktajlowy
- szklanica barmańska
- 20 ml brandy
- 20 ml czerwonego wermutu
- 1 łyżka barmańska curacao triple sec
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu zamieszać w szklanicy barmańskiej i przelać do kieliszka koktajlowego.
28. Cognac flip (Flip koniakowy)
Lekko wytrawny napój typu flip na wieczór.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinka:
- kieliszek koktajlowy
- shaker
- 60 ml koniaku
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki do herbaty cukru
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Krótko i energicznie wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego.
29. East India (wschodnie Indie)
Owocowy drink podawany jako aperitif.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinka:
- kieliszek koktajlowy
- shaker
- 30 ml brandy
- 10 ml curacao orange
- 20 ml soku ananasowego
- 1 D angostury
Dekoracja: - wisienka koktajlowa.
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i dużo lodu umieścić w shakerze, wymieszać, przelać do kieliszka. Do napoju włożyć wisienkę.
30. New Orleans side car
Lekko cierpki drink na przyjęcia.
Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinka:
- kieliszek koktajlowy
- shaker
- 20 ml brandy
- 20 ml białego rumu
- 10 ml curacao triple sec
- 20 ml soku cytrynowego
- 1 D pastis
- 1 D grenadiny
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki i dużo lodu umieścić w shakerze. Energicznie wymieszać i przelać do kieliszka.