Blantons Special Reserve
Blantons Special Reserve

Blantons Special Reserve

Kod Produktu: DA140
Dostępność: Brak w magazynie
Średnia cena z ostatnich 30 dni: 167.00 zł i
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 167.00 zł
Najwyższa cena z ostatnich 30 dni: 167.00 zł
Średnia cena z ostatnich 30 dni: 167.00 zł
Cena: 167.00 zł
Cena Netto: 135.77 zł

Napisz opinie

Imię:


Opinia: Informacja: HTML nie tłumaczony!

Ocena: Złe           Dobre

Blanton's był pierwszym na świecie Bourbonem lanym z jednej beczki, wyznaczył standardy do naśladowania dla pozostałych producentów. Ten fantastyczny produkt został nazwany na cześć pułkownika Alberta Bacon Blantona, który zarządzał jedną z największych gorzelni swoich czasów. Bourbon jest starzony w nowych beczkach z amerykańskiego dębu przez co najmniej 8 lat i w przeciwieństwie do większości nigdy nie jest mieszany z żadnym innym bourbonem. Kiedy uzna się, że baryłka osiągnęła optymalny wiek, zostaje poddana ocenie Szefa Produkcji oraz grupy profesjonalnych degustatorów. Nie ma marginesu błędu, ponieważ nie ma sposobu, aby zrekompensować smak poprzez mieszanie z jakimkolwiek innym płynem. Baryłki, które zostaną wybrane są następnie składowane, butelkowane i ręcznie pakowane. Od początku do końca produkcja Blantona to bardzo pracochłonny proces. Blanton jest produkowany przy użyciu najlepszej kukurydzy z Kentucky i Indiany oraz wyselekcjonowanego żyta i najwyższej jakości słodu jęczmiennego. Zmielona kukurydza jest dodawana do szybkowaru z wodą wapienną z Kentucky. Kiedy kukurydza i woda wapienna osiagną właściwą temperaturę, przychodzi czas by dodać żyto i słód jęczmienny, co rozkłada skrobię na cukier. Drożdże dodaje się, kiedy zacier ostygnie. Blanton's, w tym momencie, podlega naturalnej fermentacji trwającej od trzech do pięciu dni i staje się piwem. Piwo to jest przenoszone do destylatora. Para wodna, która jest pompowana od dołu destylatora oddziałowuje z piwem, tworząc opary bogate w alkohol. Para skrapla się i przechodzi przez drugi destylator, znany jako "podwajacz", tworząc krystalicznie czysty płyn. Płyn jest umieszczany w nowo zwęglonych, białych dębowych beczkach. Żeby mógł zostać nazwany Bourbonem musi być zgodny ze specyfikacją:

1. musi być przechowywany w nowo opalonych dębowych baryłkach.

2. musi być przechowywany co najmniej dwa lata (jeśli mniej niż dwa lata musi to być uwzględnione na etykiecie).

3. nie można dodawać koloru ani substancji smakowych.

4. baryłki mogą być używane tylko raz (większość zużytych baryłek jest sprzedawana i ponownie wykorzystywana, np. do Szkockiej).

Obecnie pełne baryłki ważą powyżej 500 funtów, są składowane w starych magazynach i odstawione na sześć do ośmiu, ale nie więcej niż do dziesięciu lat. Tylko Szef Produkcji może określić właściwy moment opuszczenia Blanton'a z magazynu. Kiedy Szef Produkcji przeprowadzi selekcje baryłek, są one przenoszone do butelkowania i pakowania. Blanton's jest najbardziej pracochłonną linią produkcyjną w burbonowym interesie. Przebieg produkcji jest w całości wykonywany ręcznie: ręczne napełnianie, ręcznie pieczętowane (zaplombowane), ręcznie banderolowane (etykietowane - każda butelka) oraz ręcznie pakowane do pudełek.

Cechy produktu
Kraj pochodzenia Stany Zjednoczone Ameryki Północnej
Pojemność 700 ml
Zawartość alkoholu 40%
Gorzelnia Blanton Distilling Company